Nem lesz több vízszennyezés a Singellőben

Komárom. Május első felében már egyszer megtörtént, egy hónappal később újra előfordult: egy felelőtlen lakos saját kútjának vizét rákötötte a városi vízhálózatra, ezzel beszennyezte a vizet a környező singellői utcákban. Ezzel a többi lakost veszélyeztette, illetve a komáromi vízműveknek okozott gondot ismételten. A KOMVaK tíz ingatlan hálózati csatlakozására visszacsapó szelepet szerelt, ami megakadályozza, hogy a házakból visszafolyjon a víz a városi rendszerbe. Ezzel valószínűleg sikerült elérni, hogy a felelőtlen lakos a jövőben újra beszennyezze a vezetékes vizet. A vízmű feljelentést tett a környezetvédelmi hatóságnál.

Mint arról korábban a Deltában is beszámoltunk, bő egy hónappal ezelőtt már történt vízszennyezés a Singellő városrész néhány utcájában. Akkor a vízmű ivóvizes tartály helyezett ki, többször átöblítette a vezetékeket, illetve munkatársaik személyesen keresték fel a környék ingatlanjait, hogy megállapítsák, pontosan melyikből szennyezik a városi hálózatot. Mivel néhány lakos nem engedte be a szakembereket – magánterületre nincs joguk belépni –, csak szűkíteni tudták a szennyezés forrását. Ugyanakkor így is megszűnt a szennyezés, mint azt a vízmű saját mérései és a közegészségügyi hivatal vizsgálatai is megerősítették.

SONY DSC

Valószínűleg azt történt, hogy a szennyezésért felelős lakos, látva a nagy felhajtást, lecsatlakoztatta saját vízforrását – kútját – a vízvezeték-hálózatról. Logikusnak tűnik, hogy azért kötötte rá saját kúti vizét a városi rendszerre, hogy ezáltal, visszanyomva a vizet, a saját vízóráját visszapörgesse.

Újabb szennyezés

Csakhogy a június elején újra ivóvízszennyezést mutattak ki ugyanazon a környéken, vagyis az Öntöde utcában, a Görbe utcában, a Bástya utca egy részén, valamint a Körút közeli szakaszánál vett mintákban. A közegészségügyi hivatal vizsgálatának eredményei június 10-én érkeztek meg. Úgy tudjuk, néhány környékbeli lakos hasmenésre panaszkodott.

A KOMVaK most is ivóvizes tartálykocsit helyezett ki, öblített, fertőtlenített, továbbá olyan megoldást keresett, amivel ki lehetne küszöbölni, hogy a jövőben ismét elforduljon hasonló eset.

Ruman Patrik, a KOMVaK vezérigazgatója – egyben városi képviselő – a múlt csütörtöki önkormányzati ülésen elmondta, mivel a KOMVaK munkatársainak a hatályos törvények szerint nincs joga belépni egy magánterületre, most is csak olyan megoldás jöhetett szóba, ami enélkül is kivitelezhető. Végül pozsonyi és nyitrai vízügyi szakemberek bevonásával arra jutottak, hogy a vízvezetékrendszert szakaszonként lezárják, és újra és újra ellenőrzik a vízminőséget. Ezzel a módszerrel 10 olyan ingatlanra szűkítették a szennyezés forrását, amelyek a Körúton haladó vezetékből nyerik a vizet (ezek között olyan ház is akad, mely a szomszédos utcában áll). A 10 tulajdonos közül 6 együttműködött a vízmű szakembereivel, 4 viszont nem engedte be őket.

Megoldás: visszacsapó szelepek

A legfontosabb intézkedés viszont az, hogy a vízmű mind a 10 ingatlan esetében egy visszacsapó szelepet szerelt fel arra a vezetékre, amellyel csatlakozik a városi hálózatra. Ruman Patrik szerint ennek a szelepnek meg kell akadályoznia, hogy az ingatlan irányából víz folyjon vissza a városi rendszerbe, még akkor is, ha a házban valaki vízszivattyúval nyomná a saját kúti vizét. Remélhetőleg ez azt jelenti, hogy a jövőben akkor sem szennyeződik a víz, ha a felelőtlen lakos továbbra is trükközni akar a vízzel, veszélyeztetve a környéken élő többi ember egészségét. A vezérigazgató közölte, az eset miatt feljelentést tettek a környezetvédelmi hatóságnál.

Múlt csütörtökön délután az Eurofins Enviroment Testing Slovakia akkreditált laboratórium közölte, a szelepek felszerelése után vett minden egyes minta negatív lett, vagyis a vízminőség újra megfelelő a Singellő érintett utcáiban.

(csaba)

Top