Vízszennyezés a SingellőbenKomárom. Nagy valószínűséggel egy családi ház saját kútjának hálózatra való rákötése okozta azt, hogy szennyeződött a vezetékes víz a Singellő néhány utcájában. Komárom város víz- és csatornaművei (KOMVaK Rt.) már elhárították a problémát, a vízminőség újra megfelelő. A cég megteszi a szükséges lépéseket a szennyezés felelősével szemben.

Lakossági panasz nyomán soron kívül ellenőrizte a vízminőséget a KOMVaK, a vizsgálat pedig kiderítette, romlott a vezetékes víz minősége Singellő városrészben, pontosabban az Öntöde utcában és a Görbe utcában, illetve a Bástya utca egy közeli szakaszán. A komáromi vízszolgáltató ezért felszólította a lakosságot, hogy az említett környéken ne fogyasszanak vezetékes vizet, helyette palackozott vizet ajánlottak, illetve egy ivóvizes tartályt is kihelyeztek az Öntöde és Bástya utca sarkára.

Ezzel párhuzamosan megkezdték az okok feltárást. Első lépésként átöblítették az itteni vízvezeték-rendszert, majd az ezt követő mérésekből arra következtettek, a szennyeződés az egyik környékbeli ingatlanból eredhet, ahol vélhetően egy saját vízforrást – kutat – csatlakoztattak a városi hálózatra. Ezért az érintett összes környékbeli ingatlant lecsatolták a központi hálózatról. Miután azonban a helyszíni ellenőrzéseket követően kiderült, hogy nem az adott fogyasztó okozza a szennyezést, azonnal újraindították a vízszolgáltatást a házakban.

Mint megtudtuk, csütörtök estére nagyjából sikerült lokalizálni a szennyezés forrását. A vízművek közleményében példátlannak nevezte a történteket, egyúttal jelezte, a szennyező beazonosítása után követelni fogja az okozott kár megtérítését, illetve értesítik az illetékes hatóságokat. Ruman Patrik, a vízművek vezérigazgatója kérdésünkre hangsúlyozta, a nyomozás nem a vízművek feladata, ugyanakkor mindenben segítik majd az eljáró szerveket.

Ruman Patrik felelőtlen ostobaságnak nevezte az esetet. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszer intenzív átöblítése a legtöbbször azt okozza, hogy barnás víz folyik a csapból. Az ivóvíz elszíneződése azonban csak kinézetre riasztó, egészségügyi szempontból teljesen rendben van. „Átöblítéskor megváltozik a víznyomás a vízvezeték-rendszerben, ami által a víz természetes vastartalmából származó lerakódás felkavarodik, ez okozza a sárgás-barnás elszíneződést. Ez a világon mindenhol így van, semmilyen veszélyt nem jelent“ – mutatott rá a vízmű vezérigazgatója. Hangsúlyozta, saját méréseik alapján az ivóvíz minősége múlt csütörtök este óta mindenütt megfelelő, ám a közegészségügyi hivatal hivatalos méréseinek eredménye valószínűleg csak ezen a héten válik ismertté.

(csá)

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg)

Top