Mit tervez a KFC-vel a kétes hírű szponzor?

Néhány héttel ezelőtt röppent fel a hír, miszerint a komáromi focicsapat háza táján új, olasz szponzor tűnt fel. Később az internetes közösségi felületeken is megjelent néhány kép, mely egyértelművé tette: a szóban forgó támogató nem más, mint az a Massimiliano Caroletti, aki pár éve a Szombathelyi Haladásnál, később pedig a nemrég tönkrement tatabányai futballklubnál is szerepet vállalt. Carolettit követte a múltja: előtérbe került több róla szóló újságcikk, melyek alapján a KFC szurkolói akár aggódni is kezdhetnének. Ezért az érintettek megkérdezésével igyekeztünk a témát körbejárni.

A legnagyobb félelmekre Magyarország egyik nagy múltú klubjának, az egykor a Real Madridot is legyőző Tatabányának a hattyúdala adhat okot, hiszen nem sokkal a csőd előtt maga Caroletti volt a klubot 70 százalékban birtokló AGS Sport 23. Kft. ügyvezető igazgatója. Az olasz üzletember tavaly októberben lemondott, januárban pedig a Nemzeti Sport is beszámolt arról, hogy „itt a vége, nincs többé Tatabánya FC”. De nemcsak ez volt az egyetlen olyan újságcikk, mely negatív hangvétellel ír az egykori erotikus színész tevékenységéről: vagy egy tucat ilyet találhatunk, amikor a Google keresőjébe bepötyögjük a nevét.

SONY DSC

Ha már bepötyögtük, nem kerülhetik el a figyelmünket az olyan címválasztások, mint a „Sokkoló csapatot válogatott össze Tatabányán az olasz pornós“ a Blikk tálalásában, “Egy pornós hülyíti a Szombathelyi Haladást?” (rangado.hu), vagy éppen a „Don Caroletti! Ettől féltünk, itt az első érdekes Hali-meccs” a nyugat.hu műhelyéből. S hogy honnan vettük azt, hogy az üzletember korábban felnőtt filmekben játszott? Nos, erről többek között a HVG számolt be az egyik 2014 augusztusában keltezett cikkében, melyben azt írták: „A Haladás marketing-igazgatója nem más, mint Massimiliano Caroletti, aki korábban filmproducer és erotikus színész is volt és tavaly vette el a híres pornószínésznőt, Henger Évát.“

A komáromi klub több névtelenséget kérő szimpatizánsának ugyanakkor nem Caroletti pornószínészi múltja okozza a legnagyobb fejtörést. A Tatabánya padlóra kerülése és annak körülményei mellett az is izgatja őket, hogyan kerül Komáromba egy kétes hírnevű olasz üzletember, miért ad a klubnak egyes információk szerint több tízezer eurót, és miért hoz ide játékosokat teljesen ingyen? Nos, ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbáltunk válaszokat kapni, amikor ellátogattunk a KFC székházába és Massimiliano Carolettit kérdeztük.

caroletti1
Baráth György klubelnök és Massimiliano Caroletti

• Hogyan került Komáromba?

– Győrben az egyik barátom a fociban tevékenykedik, ő ajánlotta Komáromot. Elmondta, hogy a klub sikeresen feljutott a második ligába, ugyanakkor anyagi nehézségekkel küzd, segítségre szorul. Ezért is jöttem. Nemcsak segíteni akarok, hanem további fejlődést elérni.

• Pontosan mit takar ez a segítség?

– Többek között abban állapodtunk meg a klub vezetőivel, hogy ingyen hozok ide játékosokat, akiknek a bérét a klubjuk, vagy a mögöttem álló támogatók állják.

• Elnézést, hogy belekötök, de mi motiválhat bárkit is a távoli Olaszországból, hogy egy második ligás kisvárosi csapatot támogasson?

– Ugyanezt a kérdést feltették nekem Szombathelyen is, ugyanazt tudom válaszolni. A motiváció annyit takar, hogy a fiatal játékosokat elhozzuk ide, és ha sikerül őket értékesíteni, abból anyagi hasznunk származik. Nekem, a támogatóknak és bizony a klub számára is.

• Jó, hogy említi a Haladást, hiszen már abból az időszakból is találhatunk néhány cikket, mely nem éppen pozitív hangnemben vesézte a tevékenységét…

– Ez nagyon érdekes, hiszen a szombathelyi klubbal a mai napig kapcsolatban állok, semmilyen nézeteltérésünk nem volt.

• Tatabányán viszont számokkal kifejezhető problémák adódtak, ráadásul egy olyan edző is megfordult ott Önnek köszönhetően, akit bundázás miatt korábban három évre eltiltottak a labdarúgástól.

– Bruno Giordano története két részből áll. Amikor a Lazioban focizott, valóban eltiltották őt, de később a bíróság ártatlannak nyilvánította. Miután felmentették, elment a nápolyi csapatba, ahol nemcsak Maradonával és Carecával játszott együtt, de még két bajnokságot is nyert. Akkoriban egyébként több száz focista is belekeveredett ebbe az ügybe, olyan óriási nevek, mint pl. a világbajnok Paolo Rossi. Végül sokukat felmentették.

• Többen kritikával illették amiatt is, hogy szinte csak külföldiek játszottak a Tatabányában.

– Én nem ezt akartam. Bruno viszont szinte csak külföldieket játszatott, később emiatt le is cseréltük őt Várhidi Péterre. Én azt szerettem volna, ha a csapatban fele-fele arányban játszanak a magyarok és a külföldiek.

• És mi a helyzet a több mint 80 millió forintos tartozással, mely meg is ásta a tatabányai klub sírját?

– Tudom, hogy az ottani lapok mindent elkövettek, hogy ebben a témában engem negatív színben tűntessenek fel, de ez azért volt, mert a város polgármestere nagyon erős.

• Ez mit jelent?

– Azt, hogy amikor én odamentem, már 90 millió volt a tartozás, az asztal alá meg még vagy további száz volt besöpörve. A probléma tehát nem tőlem eredt. A polgármester és az emberei később létre is hoztak egy másik klubot, mely a megyei harmadosztályban indult el. Szerintem azzal a céllal, hogy minket tönkretegyen. 2016 novemberétől nem is utaltak több pénzt.

• Van folyamatban bármilyen bírósági ügy ezzel kapcsolatban?

– Nem tudok róla. Ellenem biztosan nincs. Egyébként akkoriban még például egy Digisportos interjúban mi tettük fel a kérdést, hova tűnt el az a 180 millió?

caroletti2
A Caroletti család a KFC székháza előtt

• Térjünk vissza Komáromra…

– Ezt megköszönném, hiszen a tatabányai történet nagyon kellemetlen számomra. Nem csoda, rengeteg hamis vád ért engem. Komáromban egyébként semmilyen szerepem sincs a vezetőségben, fizetést sem kapok. A pénzt, amit esetleg az itteni tevékenységemmel kapcsolatban keresek, az csak a szponzoroktól és a játékoseladásokból érkezhet. Erről szól a közvetítői díj fogalma. De látom, még mindig bizalmatlan, ezért felszólítom: hívja fel például a Haladást telefonon! El fogják mondani, hogy én mentettem meg őket a kieséstől. De a Lazio női csapatának is az elnöke vagyok, akik megnyerték a bajnokságot.

• Egyelőre három játékost hozott Komáromba, de a szlovák futballszövetség nem ad nekik játékengedélyt.

– Szlovákiában sajnos olyan szabályok vannak, melyek alapján amatőr játékosokat olasz alsóbb ligákból csak június 30-ig lehet hozni. Most azon dolgozunk, hogy ezek a focisták profi klubtól érkezzenek ide. Vagyis szeretnénk, ha egy másik országban leigazolná őket egy profi klub, majd kölcsön­adná ide. (Közben kiderült, hogy ez az út sem járható, ezért a következő átigazolási időszakig biztosan nem fognak itt játszani – a szerk.)

• Hogy érezte magát a zsolnai fiaskó után?

– Az előbb éppen a fiúkkal beszélgettem. El is mondtam nekik: olyan nincs, hogy a csapat kikap 8:1-re úgy, hogy egyetlen sárga lapot sem gyűjt be.

• Ön szerint nem volt elég harapós a gárda?

– Konkrétan nulla volt a harapások száma. Ha nem lett volna ennyire jó formában a kapusunk, talán húsz gólt is kaptunk volna. Nagyon dühös vagyok az ilyesmi miatt, hiszen jó támogatókat csak jó teljesítmény esetén lehet találni. Vagy Ön talán rakna pénzt olyan csapatba, mely mindig veszít és mondjuk az utolsó?

• Hosszú távra tervez Komáromban? Milyen célokat tűzött ki?

– Abban reménykedem, minimum két évig itt lehetek. Remélem, sikerül idehozni minőségi játékosokat és velük sokat javul majd a teljesítményünk. A Somorja elleni meccs után azt gondoltam, megnyerjük a bajnokságot. Most viszont alaposan el kell gondolkodnom, ki kell találnunk valamit, de minimum a bennmaradást mindenképpen el szeretnénk érni.

• Mit szól ahhoz, hogy a magyar állam felújítja a komáromi stadiont?

– Őszintén szólva még mindig nem értem, miért tesznek ilyet. Pont úgy nem értem, mint ahogy ön, vagy sokan mások nem értik, mit keresek itt és mi hasznom mindebből? Arra szeretném megkérni, keressen meg mondjuk decemberben, és kérje rajtam számon, ha esetleg valami rosszat tennék.

• Egyébként mi a véleménye a bundázásokról?

– Az, hogy ha csak egy játékosomról kiderül ilyen, levágom a fejét.

kfc2


KFC: egyelőre bíznak a támogatóban

Természetesen a klubot is megkérdeztük, tudtak-e Caroletti múltjáról, és mit szólnak hozzá. Tarcsi Imre szóvivő szűkszavúan csak annyit nyilatkozott, az ártatlanság vélelme minden embert megillet, és amíg nincs hivatalos elmarasztaló ítélet bármilyen ügyben, addig az új szponzor-közvetítő élvezi a klub bizalmát. Amennyiben valami mégis bebizonyosodik, azonnal szakítanak vele.


A Tatabánya-ügy

Jöjjön még egy kis adalék a tatabányai históriához: „Tavaly augusztus 30-án találkozott az AGS-Sport Kft. ügyvezetője, Massimiliano Caroletti és Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere. Utóbbi megígérte, hogy segít szponzorokat találni, kifizetik az eltitkolt adósságokat, illetve megkapjuk a havi több mint 2 milliós, éves szinten 25 millió forintos támogatást. Aztán mindenki eltűnt” – ezt a tatabányai klub 70 százalékos tulajdonrészét birtokló cég következő ügyvezetője, Bandler Bertold nyilatkozta a Magyar Nemzetnek fél évvel ezelőtt.

Az olasz befektető közben rájött, hogy az önkormányzat elindított egy második csapatot (TASK) a megye III-ban, és arra játszik, hogy a Tatabánya FC tönkremegy, a TASK pedig majd szép lassan feljut az NB III-ba. „Itt mind a ketten hibáztunk. Az olasz befektető azért hátrált meg, mert nem látta a megfelelő anyagi támogatást a város részéről, mi pedig személyes okokkal rontottuk el: olyan edzőnek adtunk bizalmat, aki a saját fiait favorizálta, ez pedig hátrányként ért bennünket. Ha a sorsdöntő meccseket megnyerjük, lett volna esély a feljutásra, s ha az NB II-ben lennénk, nem lenne semmi baj” – összegezte másfél év tanulságait Bandler.

A lap egyébként arra is kíváncsi volt, hogyan alakult 2016 őszén a pénzek kifizetése. Mint megtudták, novemberig rendben ment minden, ezután visszatartották a pénzt, mert a klub a NAV-nak tartozott, egyben járulékelmaradások is voltak. Az önkormányzat csúszással fizetett, így az olasz társak is elzárták a csapokat. A Nemzeti Sport Online információi szerint azonban az önkormányzat rendre teljesítette az általuk vállalt kötelezettségeket.

Ember legyen a talpán, aki ebben a helyzetben biztosan meg tudja állapítani Caroletti komáromi szándékait, vagy a múltbéli történésekkel kapcsolatos szerepét, így betartjuk, amit az üzletember interjúnkban kért: decemberben újra megkeressük.


Kovács Gerzson Dávid

(Cikkünk a Delta augusztus 21-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Orbánék milliókat adnak az új komáromi stadionra

Lesz ebből második liga?

A bennmaradás lesz a rövidtávú cél

Top