Miért nincs gyógyszertári ügyelet Komáromban?

Miért csak este 9 óráig van gyógyszertári ügyelet Komáromban? Mit tegyünk, ha késő este van szükségünk valamilyen orvosságra? Utánajártunk.

Minden családban előfordulhat, hogy a gyerek, vagy más családtag estére lebetegszik, belázasodik, vagy például gyomorrontást kap. Ekkor az első lépés felkeresni az orvosi ügyeletet, mely néhány éve már a Petőfi utcai gyógyszertár emeletén működik. Ha egy valóban súlyos esetről van szó, a kórházban köthetünk ki, s itt ellátják a beteget, megkapja a szükséges gyógyszereket is. Ha azonban könnyebb megbetegedésről van szó, s otthoni gyógykezelésre írnak elő orvosságot, azt este 9 óra után már nem tudjuk kiváltani egyetlen patikában sem. Városunkban ugyanis csak eddig tart a gyógyszertári ügyelet, illetve – ha a Kauflandban található patika az ügyeletes – csak este 8-ig.

Ennek egyszerű oka van: a gyógyszertáraknak nem éri meg tovább nyitva tartaniuk. A patikák nálunk kereskedelmi alapon működnek, s az ügyeletért semmilyen külön juttatást nem kapnak sem a biztosítóktól, sem más közintézménytől. Csak 40 centes ügyeleti díjat kérhetnek az ügyfelektől, s éjjel alig-alig akad, aki betér hozzájuk, egyszóval egyáltalán nem kifizetődő számukra az éjszakai nyitva tartás. Amíg a gyógyszertárak nem kapnak valamilyen külön támogatást a nonstop ügyeletekre, Komáromban nem is lesz ilyen – mondta el lapunknak az egyik észak-komáromi patika vezetője.

Mégis van lehetőség arra, hogy éjjel gyógyszerhez jussunk. Dél-Komáromban ugyanis van nonstop gyógyszertári ügyelet, a világhálón elérhető, melyik patika tart éppen nyitva. A Szlovákiában kiállított vényekre – orvosi receptekre – is adnak ki gyógyszert a Duna túloldalán, igaz, alapesetben a teljes árat kell fizetni, s természetesen csak olyat tudnak adni, ami ott is beszerezhető. Bár a magyarországi patikák számára is ráfizetéses az ügyelet, ha a tisztiorvosi szolgálat (ÁNTSZ) elrendeli – ez régiónként változó –, kötelező elvállalniuk a gyógyszertári ügyeletet. A magyarországi patikák 381 forint ügyeleti díjat számolnak fel.

A téma kapcsán gyógyszerészek arra is rámutatnak, lázcsillapító, fájdalomcsillapító vagy hasmenés elleni orvosság szinte minden háztartásban van, de legalábbis lennie kellene. Ritkaságszámba mennek az olyan megbetegedések, melyeknél sürgősen másfajta, nem hétköznapi gyógyszerre lenne szükség, ami nem ér rá reggelig. Természetesen vannak súlyos, akut esetek is, de ekkor a betegeket kórházban helyezik el, s itt kezelésben részesül.

(csaba)

Top