Mélypont a nyári testületi ülésenIsmét egy hosszú, sok pontból álló programmal vágtak neki a csütörtöki testületi ülésnek a komáromi városatyák. Ebben a választási ciklusban eddig ez volt a mélypont: nemcsak a vakációzó képviselők hiányoztak a teremből, hanem a megfelelően előkészített és beterjesztett anyagok, a szervezettség is. Több anyagot is vissza kellett vonni, végül a képviselők is elfogytak. Hiba hiba hátán.

testulet

Az ülés elején, az interpellációk során több képviselő is a Zámory és a Ferencesek utcája kereszteződésében épülő körforgalommal kapcsolatban fejezte ki aggodalmát. Megjegyezték, a körforgalom veszélyesebb az eddigi jobbkéz-szabályos megoldásnál, mihamarabbi módosításra szorul. Kovács Dávid (KFCS) felhívta a figyelmet, ha így marad, a város 24 ezer eurót dobott ki az ablakon, míg Szabó Béla (MKP) szerint az lehet a megoldás, ha csökkentik a járdasziget méretét. Stubendek László (független) polgármester válaszában jelezte, az építkezés a törvények és szabályok betartásával történt, ugyanakkor a hivatal felvette a kapcsolatot a szakértőkkel és a közlekedésrendészettel. A folyamatban lévő építkezést nem módosíthatják a szakemberek, az útszakasz egyes részeire azonban lassítók kerülnek, az utak felfestése után pedig remélhetőleg a közlekedési rend is egyértelműbb lesz az autósok számára.

Kiss Péntek József (KFCS) az új városi mozival kapcsolatban aggodalmát fejezte ki, mondván, a bérlő a következő évben akár újabb haladékot kérhet, és ismét megteheti, hogy nem indítja be a mozit. Stubendek László közölte, vizsgálják a jogi hátteret, hogyan kerülhetne bele a szerződésbe feltételként a terv időbeli teljesítése is, a mozinak ugyanis el kell készülnie. A közeljövőben a kukatárolók problémája is megoldódhat. Mint azt Keszegh Béla (KFCS) alpolgármester jelezte, a hivatal foglalkozik az üggyel, a kukatárolók ugyanis nem csak felújításra szorulnak, hanem számukat is bővíteni kell. Az elmúlt időszakban komoly indulatokat kiváltó menekültügy is említésre került, az alpolgármester ismét hangsúlyozta, sem kérés, sem igény nem érkezett hozzájuk, a városvezetés továbbra is nemet mond a menekülttáborra Komáromban és közvetlen környezetében.

A főellenőr beszámolója után az erődben lévő laktanya felújításának finanszírozására szánt hitelfelvételről tárgyaltak a képviselők. A munkálatokat egy áthidaló hitelből szeretnék fedezni, az elnyert uniós támogatást ugyanis csak az építkezés befejezése és az átadás után kapják meg. Kóňa Bohumír, a pénzügyi osztály vezetője elmondta, nyolc bankot kerestek meg, hattól érkezett ajánlat. Ezeket mérlegelve végül a legelőnyösebb feltételeket kínáló OTP Bank mellett döntöttek. Andruskó Imre (Híd) a kivitelező Darton cég részéről  hiányzó 20 %-os banki garanciát kérte számon, amely feltétel ahhoz, hogy ők végezzék a felújítási munkálatokat. Mint kiderült, ez még nem érkezett meg, a kivitelező ezt egy ugyanakkora összegű váltóval pótolta, amely átmenetileg orvosolja a problémát. Andruskó azonban kiállt amellett, hogy ennek már a szerződés aláírásakor meg kellett volna lennie. A projektnek augusztus végére kellene elkészülnie, a közbeszerzés elhúzódása miatt azonban esélytelen, hogy a kivitelező cég addig befejezze. Mint arról a polgármester tájékoztatott, a határidő meghosszabbítására már egy hónapja elküldték a kérvényt az illetékeseknek, mindeddig azonban nem érkezett válasz, csupán néhány ígéret arra, hogy kedvezően bírálják el.

Ondrej Gajdáč (független) javaslatára a KomVak igazgatótanácsa elnökének megválasztása is napirendre került, ám feleslegesen – csupán újabb értékes időt vett el a képviselőktől. Hortai Éva (Híd) szerint a benyújtott határozat nem volt összhangban a törvénnyel, a képviselők többsége pedig többek között azt is kifogásolta, hogy az érintettek jelenléte nélkül döntenének az elnök személyéről. Andruskó egyenesen amatőrnek nevezte a beterjesztést, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a képviselők többsége nem ismeri mindhárom személyt, így nem tudna felelősségteljesen dönteni. Az anyagot végül levették a napirendről.

Az ülés további részében több olyan beterjesztés is sorra került, melyek hibásan voltak előkészítve. Gond volt a Komárom területén található piacterek működésével kapcsolatos anyaggal, az ügyészi figyelmeztetésről szóló javaslattal, a Com-Media Kft. 2014-es gazdálkodásáról pedig Pék Zoltán igazgató távolléte miatt nem tárgyaltak. Varga Tamás (Híd) a sorozatos hibákat nem is hagyta szó nélkül. „Fantasztikus szakemberekkel vagy körülvéve“ – szúrta oda a polgármesternek. Nem sokkal később távozott is a teremből, ezzel nem volt egyedül – az ülés végéig csupán 14 képviselő tartott ki. Konštantín Glič (független) javaslatára végül idő előtt befejezték az ülést, mivel a következő programpontokban való döntéshez egyébként sem lettek volna elegen a képviselők.

(sztankó)

(cikkünk a Delta augusztus 3-i számában jelent meg)

Top