Új lámpák az utcákon és az iskolákban

Komárom. Hamarosan másfél millió eurónyi összegből újul meg a közvilágítás, illetve a városi iskolák, óvodák és egyéb intézmények belső világítása. A város egy előnyös hitelkeretből fedezi a költségeket. A fő cél az, hogy az önkormányzat takarékoskodjon az energiával – becslések szerint az új lámpáknak, világítótesteknek köszönhetően egyes esetekben 80 százalékkal is lehet csökkenteni az energiaköltséget.

Két évtizeden át szinte csak javítások történtek Komáromban a közvilágítás terén, néhány éve azonban elindult a rendszer modernizálása. Szinte az egész Singellőben, az Erzsébet-szigeten és néhány más utcában a város a saját költségvetéséből újította fel a közvilágítást – mondta lapunknak Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Most folytatódik a munka, köszönhetően annak, hogy a képviselő-testület jóváhagyta egy hosszú távú, másfél millió eurós hitelkeret merítését, amit a közvilágítás korszerűsítésére, illetve az önkormányzati fenntartású intézmények világításának teljes körű felújítására fordíthat a város – a hitelkeret 20 éves futamidőre szól, 0,1 százalékos kamattal. A közvilágítás felújításának első szakaszát a pozsonyi Business Funding Solutions társaság valósítja meg, míg az iskolák, óvodák és klubok világításának teljes felújítását a vágbesztercei IMAO Electric biztosítja, miután e két cég nyerte a vonatkozó közbeszerzéseket. Mivel a várakozásokhoz képest 20 százalékkal alacsonyabb árral győztek a nyertes vállalatok, a fennmaradó 300 ezer eurót is a közvilágításra költi majd Komárom önkormányzata.

A polgármester elmondta, az utcai lámpáknál a világítótestek cseréje zajlik, néhány helyen – például a Rákóczi utcán – az oszlopokat is cserélik. Függően a lokalitástól, a város 50-80 százalékos energiaspórolást tud majd elérni az új lámpafejeknek köszönhetően. Mivel az új lámpákra többéves garanciát nyújtanak, az esetleges javításokra sem kell költeni egy jó ideig.

Jelen állás szerint annyi biztos, hogy az alábbi utcákban megújulnak a lámpák világítótestei: Petőfi utca, Gazda utca, Szabadság utca, Duna rakpart, Eötvös utca, Nádor utca (hetes lakótelep felőli szakasz), Belső körút, Rákóczi utca, Építők utcája, Mezőgazdasági iskola utcája, Gadóci utca, Selye utca, Klapka György utca, felnyitható híd, Kertész utca, Štefánik tér, Határőr utca, Lehár utca, Kapitány utca, Kossuth tér, Pozsonyi út, felüljáró alatti rész, Gútai sor, Komenský utca, Nagy ér sor, Víz utca, VI-os lakótelep, Polgár utca, Fürdő utca, Szent János utca, örsújfalusi utcák, gadóci utcák és kavai utcák.

Mint említettük, a város 300 ezer eurót megtakarított a közbeszerzéseken, ezért további utcákban is megújulhat a közvilágítás. Mivel tavaly elszabadultak az energiaárak, a város néhány külső városrészben éjszakára lekapcsolta a közvilágítást. Ha azonban megtörténik a takarékos égők felszerelése, újra egész éjjel világítanak majd ezeken a helyeken is.

(d)

(Cikkünk a Delta előző heti számában jelent meg.)

Top