Megoldódik a gázos ügyA komáromi képviselő-testület nagy többséggel hagyta jóvá, hogy egy magyarországi cég villanyáram és hőenergia előállítására alkalmas gáztalanító berendezést telepítsen a strandra, ami által végleg elhárul annak veszélye, hogy robbanást okozzon a termálvízzel együtt feltörő metán.

Múlt héten rendkívüli ülésen tárgyaltak a városatyák arról, hogyan oldják meg a komáromi strandfürdőben feltörő metángáz problémáját, ami a körülmények szerencsétlen összejátszása esetén akár robbanást is okozhat. A képviselők többsége igyekezett a probléma megoldására összpontosítani, és a közbeszerzési eljárással kapcsolatos visszásságok feltárását későbbre halasztani.

Előző heti cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy a komáromi fürdőben a termálvízzel együtt feltörő metántartalmú gáz veszélyforrást jelent. 1997-től 2009-ig már működött egy gázleválasztó berendezés a fürdőben, mely elkülönítette a gázt a termálvíztől, és energiát termelt. Ezt a berendezést az INTEKOM Rt. és HELORO Kft. vállalatok működtették, azonban a fürdő akkori vezetése felmondta a szerződésüket, egyebek mellett azért, mert drágállották az általuk fizetett üzemeltetési, karbantartási díjat.

A gáztalanító berendezést leszerelték, arra is hivatkozva, hogy nincs elég gáz, sőt, a fürdőt működtető Viator városi cég akkori igazgatója egy olyan szakvéleményt is bemutatott, mely szerint egyáltalán nem tör föl metán a termálfuratból.

Ez a szakvélemény egész biztosan téves volt, hiszen egy 2013-as vizsgálat, majd egy 2016 év végi újabb szakvélemény is kimutatta, metántartalmú gáz is a felszínre jön. Nagy Tamás, a fürdőt jelenleg működtető Comorra Servis városi járulékos szervezet igazgatója kijelentette, már korábban is jelezte, hogy meg kell oldani a gázzal kapcsolatos problémát. Ez egyrészt biztonsági kockázatot jelent, emberéletek is veszélybe kerülhetnek. További gond, hogy a város több előírást is megszegett az elmúlt években, például a feltörő termálvízzel kapcsolatos díjat sem fizette, legfőképpen azért, mert a gázzal együtt jött a felszínre, így nem is lehetett mérni a vízmennyiséget. Az pedig szintén szabályellenes, hogy a metánt egyszerűen a levegőbe engedjék. Mindez a gázleválasztó berendezés – vagy inkább háztartási kiserőmű – kiépítésével megoldódna, de egyáltalán nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a fürdő spórolást tud elérni, hiszen olyan technológia kerülhet beszerelésre, ami a gázt villanyárammá, illetve hőenergiává képes átalakítani.

Komárno_M-2_HUVizsgálják a gáztartalmat 2016-ban a komáromi fürdőben

Később foglalkoznak a szabálysértésekkel

Több felszólaló is rámutatott arra, a Comorra Servis igazgatójának nem lett volna szabad egy második közbeszerzést kiírnia a gázhasznosító beruházás megvalósítására, mivel erről nem volt érvényes önkormányzati határozat. A korábbi határozatot ugyanis a polgármester – formai okok miatt, Nagy Tamás kérésére – megszüntette. Bár a második versenytárgyalást az elsőhöz hasonlóan a magyarországi Riáma First Kft. nyerte, ráadásul a város számára még kedvezőbb árral – 217 ezer euró helyett 208 ezer euróért vállalták a munkát –, ez így akkor sincs összhangban a vonatkozó jogszabályokkal. Nagy Tamás ezt korábban vitatta, viszont a város jogi osztálya is jogi problémákat állapított meg.

Néhányan hangsúlyozták, nem először áll elő ilyen helyzet Komáromban, amikor egy nem teljesen jogszerű eljárás miatt a képviselők „falhoz vannak állítva“, hiszen nincsenek valódi döntési helyzetben – mivel szinte mindenki abban érdekelt, hogy a probléma mihamarabb megoldódjon, ráadásul a Comorra Servisnek jelenleg élő szerződése van a közbeszerzés nyertesével –, az egyetlen ésszerű döntés, ha zöld utat adnak a fejlesztésnek, és nem akasztják meg. Mint elhangzott, az elektronikus közbeszerzés azonnal szerződést generál a legjobb ajánlattevővel – ezért nem lett volna szabad meghirdetni érvényes határozat nélkül. A Comorra Servis igazgatója hangsúlyozta, végig a jószándék vezette, a megoldást kereste a metán-problémára, a gáncsoskodást és az ellene irányuló támadásokat (pl. egyes újságokban) pedig undorítónak nevezte.

Szóba került a régi, eltűnt – valószínűleg tönkrement és vasgyűjtésbe vándoroló – gázleválasztó ügye, illetve a felelősök kérdése is: egyelőre vádaskodás szintjén. Nagy Tamás ugyancsak egy múltat firtató kérdésre válaszolt, amikor elmondta, a régi gáztalanító egy éves karbantartását 900 ezer koronáért végezte a fent említett két cég 2008-ban. Ez átszámolva havi 2500 eurós kiadást jelentett akkor, a mostani működtetési díj viszont 5-ször olcsóbb lesz: havi 500 euró. Stubendek László polgármesterrel együtt többen figyelmeztettek, a rendkívüli ülésen a probléma megoldására kellene összpontosítani, a múltbéli visszásságokról, felelősökről, a vélt vagy valós szabálysértésekről pedig egy későbbi alkalommal tárgyalni.

furd

A fő probléma kipipálva

Magyarországon már 9 termálfürdőben épített ki gázhasznosító berendezéseket a kivitelező Riáma First Kft. A cég képviseletében Csonka István igyekezett válaszolni a felmerült aggályokra. Legfőképp arra, hogy az áramot termelő berendezés csatlakoztatható-e az országos villanyhálózatra. A cég képviselője elmondta, van erre lehetőség, ugyanakkor a berendezés által termelt, hálózatba vezetett áram nem értékesíthető, ebből a Comorra Servisnek nem lesz bevétele. Ugyanakkor ez nem okoz különösebb gondot, mivel a megtermelt áramot a fürdő, illetve a Panoráma hotel és a kemping saját szükségleteire használná fel, tehát valószínűleg nem maradna felesleg, amit a hálózatba vezetnének. Nem kellene villanyszámlát fizetni, tehát takarékoskodás útján keletkezne többletpénz.

Végül a képviselők nagy többséggel vették tudomásul a közbeszerzés eredményét, és zöld utat adtak annak, hogy a magyar cég kiépítse a gázhasznosító erőművet a komáromi strandfürdőben. Egyúttal 75 ezer eurós támogatást hagytak jóvá a Comorra Servisnek abból a célból, hogy a gáztalanító berendezés árának első, megemelt részletét (akontáció) kifizesse. Ennek érdekében megemelték a városi költségvetés bevételi oldalát – várható ugyanis, hogy az államtól a tervezettnél több pénz érkezik (a jövedelemadók egy része kerül az önkormányzatokhoz, a lakosság függvényében, ami a települések fő bevétele).

A döntés értelmében egy hónapon belül kiépülhet a gáztalanító rendszer, ami azt is jelenti, hogy idén nyáron is biztosan kinyit a komáromi fürdő.


Termál 3.


Megújul a nagymedence

Gyakorlatilag évtizedek óta rendszeresen felmerül a kérdés, mit kezdjen a város a strandfürdővel? Komárom térségében – Dél-Komáromban, Nagymegyeren, Párkányban vagy éppen Paton – sokkal előrébb járnak a fürdő fejlesztésében, vonzó, turistacsalogató létesítmények. Akad példa önkormányzati fenntartású fürdőkre, valamint magántulajdonban lévőkre is, közös bennük, hogy – bár drágábbak – színvonalasabb szolgáltatásokat nyújtanak a komárominál.

Kész tervek is lapulnak a fiókok mélyén, rendszeresen felmerülnek nagyszabású ötletek is egy átfogó átépítésre, ám ezekből eddig semmi nem lett, többnyire szavak szintjén maradtak. Az eltelt néhány évben ugyanakkor mégis történtek fejlesztések a strandfürdőben, és a Comorra Servis minden évben több kisebb fejlesztést hajt végre. Tavaly csúszdatorony épült, előtte kis csúszda, de bővültek a szórakozási és sportolási lehetőségek is a strand területén.

Idén is a kisebb felújítások útját járja a fürdő. Városi támogatásból teljesen megújul ugyanis a nagymedence 67 ezer euróból, illetve a medence körüli járófelületek is 26 500 euróból. Előbbi célra a városi tulajdonú sportlétesítmények fejlesztésére szolgáló alapból ad pénzt a város, utóbbira pedig a városi beruházásra elkülönített pénzcsomagból. Miután a gáztalanító is kiépül, megszűnik a biztonsági kockázat is.


Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta március 6-i számában jelent meg.)

Gáz van a fürdőben

Top