Meg vannak számlálva a labor napjaiHiába gyűlt össze egy hét alatt 1500 aláírás (cikkünk megjelenése óta eltelt időben immár 3000) a kórházi mikrobiológiai laboratórium megmaradásáért, januártól biztosan bezár. Némi reménysugár azért van, ugyanis egy jövőre életbe lépő új egészségügyi előírással összefüggésben néhány hónap múlva megnyílhat a jelenleginél jóval kisebb laboratórium, ahol a legsürgősebb mikrobiológiai vizsgálatokat el tudnák végezni.


labor1

A komáromi kórház Klinikai Mikrobiológiai Osztályának megszűnése azt jelenti, a kórház a mikrobiológiai teszteket egy másik városban – vélhetően a 150 kilométerre fekvő Zólyomban – végezteti majd el. Mint korábban részletesen is írtuk, egyes kórokozók pár óra alatt elpusztulnak (akár fél óra is számíthat), az ilyen esetekben (ha a mintákat nagyobb távolságra kell szállítani) sokszor lehetetlenné válik a betegséget okozó mikroorganizmusok pontos beazonosítása, emiatt pedig az orvosok nem tudják a leghatékonyabb antibiotikumot alkalmazni a kórokozó elpusztítására. Az új onkológiai központban kezelendő daganatos betegek ráadásul immungyengék, így esetükben még fontosabb lenne a mikrobiológiai tesztek gyors elvégzése, hogy egy fertőzés minél kisebb kockázatot jelentsen, ne válhasson végzetessé.

Régiónk kórházai közül az érsekújváriban van mikrobiológiai laboratórium, de ott csak a saját kórházi mintáikat vizsgálják. A dunaszerdahelyi és lévai kórházakban viszont nem működik mikrobiológiai labor.

korhaz-e1430722125243

A komáromi kórház, illetve a működtető AGEL társaság szóvivője korábban közölte, tárgyalnak az egészségügyi biztosítókkal a mikrobiológiai laboratórium tevékenységének finanszírozásáról. Úgy tudjuk, a Dôvera és az Union biztosítókkal van érvényes szerződésük, az Általános Egészségbiztosítóval (VšZP) viszont nincs. Ezért megkerestük az érintett biztosítót: Lenka Straková szóvivő kérdéseinkre közölte, folyamatban vannak az egyeztetések a komáromi kórházzal, keresik a lehetőséget a mikrobiológiai laboratórium tevékenységének finanszírozásáról szóló szerződés megkötésére, melynek során figyelembe veszik a régió igényeit is.

Két alkalommal is konkrét kérdésekkel fordultunk a kórházhoz, melyekre nem kaptunk egyértelmű válaszokat – végül egy állásfoglalással reagáltak múlt pénteken. Ebben már nem esik szó a biztosítókkal folyó tárgyalásról, hanem a kórház elismeri, hogy a mikrobiológiai osztályukat bezárják. Állítják, a döntésnek nem lesz hatása a régió betegellátásának minőségére, minden mikrobiológiai vizsgálat a szükséges színvonalon és időben történik majd a jövőben is. A kórház szerint a mikrobiológia terén tapasztalható jelenlegi állapotokat összemossák a komáromi kórház felelősségével. Megalapozatlan információk terjesztéséről, felelőtlen pánikkeltésről írnak nyilatkozatukban.

Czirfusz Mónika, a Klinikai Mikrobiológiai Osztály eddigi vezető főorvosa, az országos Klinikai Mikrobiológiai Társaság elnöke, aki egyben a labor megmentéséért indított petíció fő szervezője, kérdésünkre elmondta, bár bő egy hét alatt nagyjából 1500 aláírást sikerült összegyűjteniük – azóta megduplázták -, csalódott, hogy mégsem sikerül megakadályozni a labor bezárását. A petíciós íveken leszögezték, „a minták több órán keresztül történő szállítása rontja a kezelés minőségét”.

f_2648f6a5eddba44dadeeeda53835856b

Annyira nem sötét a helyzet

Bár januártól bezár a mikrobiológiai laboratórium, néhány hónappal később egy kisebb, kevesebb alkalmazottal működő alárendelt laboratóriumi osztályt nyithat a kórház Komáromban, mely az azonnali feldolgozást igénylő minták elemzését el tudja látni, illetve képes úgy előkészíteni a mintákat a szállításra, hogy azok nem károsodnak – erről az MKP két megyei képviselője, Viola Miklós, a megyei egészségügyi bizottság elnöke, illetve Becse Norbert, a párt járási elnöke számoltak be múlt pénteki sajtótájékoztatójukon, miután Miroslav Jaška kórházigazgatóval egyeztettek az ügyben. Viola Miklós rámutatott, az új évtől léphet életbe egy új minisztériumi rendelet, mely pontosan szabályozza, hogy milyen módon és gyorsasággal kell szállítani az egyes biológiai minták fajtáit, előírva olyan eseteket is, amikor fél órán belül kötelezően el kell végezni a minta elemzését. Ilyenkor a kórház nem utaztathatja 150 kilométerre a levett mintákat. A kórházigazgató megígérte, be fogják tartani az új szabályokat.

Viola Miklós közölte, az MKP megyei képviselői hivatalos levélben is tiltakoztak a kórház klinikai Mikrobiológiai Osztályának bezárása ellen, hiszen ez egy több mint 100 ezer lakosú régióban az egészségügyi ellátás minőségének romlását jelenti – felszólították a kórházat, hogy értékelje át a bezárással kapcsolatos döntését. Sajnálatát fejezte ki, hogy nem tudták megakadályozni a megszüntetést, a megyének ugyanis ebben az esetben nincs hatásköre a kérdésben. Ugyanakkor, bár nem tartja ideális megoldásnak, mégis a jó irányba tett lépésnek tartaná, ha a kórház jövőre legalább egy mikrobiológiai „minilabort” nyitna – annál is inkább, mivel az új előírások betartásához ez szükséges lenne.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta december 18-i számában jelent meg.)

Rossz hír a minőségi betegellátásnak?

Top