Még mindig a legeredményesebbek

Komárom. Szépen gondozott zöldövezetbe érkezik a Munka Utcai Alapiskolába naponta 536 tanuló, köztük 60 elsős – 43 pedagógus és 12 nevelőnő foglalkozik velük. Ám nem ez az egyetlen újdonság itt, ahol zárul a Komárom négy magyar tannyelvű alapiskoláját bemutató sorozatunk.

SONY DSC

A több mint 50 éves múltra visszatekintő intézmény évtizedek óta a régió általános iskolái közül az egyik legeredményesebb. A tavalyi tanévben a versenyeredmények tükrében Nyitra megye 3. legsikeresebb alapiskolája lettek.

Gyökerek és szárnyak

Károlyi Szikonya Judit igazgatónő, aki az iskola egykori tanulója, hosszú évek óta pedagógusa, két éve pedig az intézmény vezetője, kedves szavakkal mutatja be iskoláját, melynek mottója egy goethei idézet: „A legtöbb, mit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak“. „Szeretnénk, ha tanulóink a hagyományainkhoz, kultúránkhoz, anyanyelvünkhöz kötődő erős gyökereket eresztve fejlődnének szellemileg, lelkileg és fizikailag egyaránt. Hiszünk a kitartó munkával szerzett, biztos alapokra épülő tudás erejében, értékében. A befektetett munka mindig megtérül: akár a különféle tanulmányi, sport- vagy művészeti versenyeken elért szép eredményekre gondolunk, akár a középiskolákból érkező pozitív visszacsatolásra: a Munka Utcai Alapiskola tanulói megállják a helyüket, sőt, kitűnnek társaik közül.“

MUAI 1(1)Károlyi Szikonya Judit igazgató

Emelt szintű osztály

„A felső tagozaton ún. emelt szintű tananyaggal dolgozó osztályt működtetünk. Ebbe az osztályba szülői kérésre, a feltételeknek eleget tévő tanulók kerülnek be. A gyerekeknek itt lehetőségük nyílik az ismeretek és készségek mélyebb és szélesebb körű elsajátítására, önállóságuk, kreativitásuk, munkabírásuk az átlagosnál jobban fejlődhet“ – nyilatkozta az igazgatónő.

Búzás Zsuzsanna pedagógusként és szülőként is érintett az emelt szintű tananyaggal dolgozó osztályban. „Azon tanulóknak ajánlom, akik kedvet, erőt és kitartást éreznek magukban ahhoz, hogy a kötelezőn túl, bővebb, alaposabb tudást szerezzenek. Természetesen az oktatás színvonala az általános és emelt szintű osztályokban is egyformán magas, minden tanuló az elvárásoknak megfelelő oktatásban részesül. Emelt szinten más nehézségi fokú feladatokkal találkozhatnak” – elemezte.

Prima Muaissima

A Munka Utcai Alapiskola rendszeresen jutalmazza a legjobb tanulóit és pedagógusait. A sokféle elismerés közül a tanulók számára az őszi budapesti jutalomkirándulás és a balatoni nyári tábor a legmotiválóbb. A pedagógusokat a Prima Muaissima díjjal ismerik el, melynek alapítója Károlyi Szikonya Judit. „Biztos vagyok benne, hogy a pedagógusokat motiválja, ha a tanévzáró ünnepségen nemcsak a tehetséges, szépen szereplő tanulókat, hanem az őket felkészítő pedagógusokat is kitüntetjük” – indokolta. Kosa Tímea, a tavalyi év egyik díjazottja 24 éve tanít matematikát az iskolában. „Az a pedagógus kapja ezt a díjat, akinek a tanítványa valamelyik tanulmányi verseny legmagasabb fordulójának győztese. Pályafutásom alatt eddig ilyenben még nem részesültem. Felemelő érzés, nagy meglepetés volt” – vallotta be a tanítónő.

SONY DSC

Szabadidős foglalkozások, rendezvények

Az iskola a tanulás mellett a kikapcsolódásnak, szórakozásnak is teret biztosít. Számos délutáni szakkör, foglalkozás közül választhatnak a tanulók, legyen az akár tantárgyi ismereteiket elmélyítő, akár művészeti vagy sportszakkör. Sokéves gyümölcsöző kapcsolatot ápolnak az SJE Spartak röplabdaklubbal, lehetővé téve, hogy tanulóik már alsó tagozatos korukban az iskola tornatermeiben megismerkedjenek e szép sportággal. Jobbágy Lajos edző szakszerű irányításának köszönhetően röplabdásaik szépen helytállnak a különféle mérkőzéseken. Az alsó és felső tagozatos tanulókat egyaránt vonzza a különlegesnek mondható zsonglőrszakkör. „Az idei tanévben indítottam újra ezt a foglalkozást” – avat be Fördős Szilvia tanítónő. „Szerdánként zsonglőrködünk, virágpálcázunk, egykerekűzünk. Pár hetes gyakorlás után a gyerekek ügyesen bánnak az eszközökkel, és az igazán rátermettek magabiztosan egyensúlyoznak az egykerekűn.“ A felsoroltakon kívül számos szabadidős program, tanulmányi út, évente ismétlődő rendezvény tarkítja a tanévet – Föld napja, Zene hónapja, Mesterségek napja, Karnevál, Őszi fesztivál, Egészségnap.

SONY DSC

Fürge napközi az iskolai szünetekben

Az iskola 12 napközis csoportot működtet, ebből egy az ötödikeseknek fenntartott tanulószoba, mely nagy segítség a munkahelyükről később hazaérkező szülők számára.

„A tanulók foglalkoztatása iskolánkban nem korlátozódik a tanítási napokra, hiszen több éve működtetjük a Fürge napközit, mely az iskolai szünetek idején biztosít foglalkozásokat, kikapcsolódást az érdeklődő gyerekeknek. Ezzel nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is szeretnénk kedveskedni” – vallja az igazgatónő.

SONY DSC

Az iskola nagy kiterjedésű zöld- övezettel rendelkezik, melyet a gyerekek bevonásával tartanak karban, ami egyúttal környezetvédelemre ösztönzi a tanulókat. „Erre jó lehetőség az évente megrendezésre kerülő Föld napja nevű rendezvény“ – nyilatkozta az igazgatónő. „A tavalyi évben az iskola mellett működő Pro Schola Et Futuro alap jóvoltából díszcserjékkel díszített pihenőszigeteket létesítettünk az iskolaudvaron. Idén pedig szintén az alap sikeres pályázásának köszönhetően fűszer- és konyhakertet építünk, melyet a napközi otthon pedagógusai és tanulói gondoznak majd.“

Elsősök birodalma

„Elsőseink saját kis birodalmat kapnak a tanév első napján – ők ugyanis a főépületek nyüzsgésétől kicsit távolabb, különálló épületben tanulnak, és hintákkal, faházikóval felszerelt saját udvarukon töltik délutáni pihenőjüket”– meséli Károlyi Szikonya Judit. „Úgy gondolom, a maguk kis nyugodt „szigete“ a külön épületben nagyon jó lehetőség a fokozatos átmenetre óvoda és iskola között. Iskolánk szeretettel várja e birodalom jövendő elsőseit. Reméljük, az április 11-én és 12-én zajló beiratkozáson minél több iskolaköteles tanulót fogadhatunk.”

SONY DSC


Egy kis iskolatörténelem

2015-ben volt 50 éves a Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola. Az intézmény önálló élete már 1963-ban elindult, az oktatás akkor még a gimnázium épületében zajlott. 1965-ben elkészült a jelenlegi A és B épület, amelyekben magyar és szlovák tannyelvű alapiskola működött. 1976-ban átadták a Komenský Utcai Alapiskolát, a két intézmény önállósult. Jelenleg 4 épületben, 29 tanteremben tanítanak.


Bárány János

Riportsorozatunk további cikkei:

Eötvös Utcai Alapiskola: Nyugodt légkör, elégedett szülők

Jókai Mór Alapiskola: Az egész napos oktatás iskolája

Marianum: Az értelem, a fizikum és a lélek egysége

Top