Már működik az innovációs központKomárom. Múlt csütörtökön, május 9-én egy zárókonferencia keretében hivatalosan is véget ért a Novum Danuvium elnevezésű területi akcióterv, melynek keretében egy teljesen új innovációs központ épült Észak-Komáromban, a Jedlik Ányos utcában, a Komáromi Korzó közelében. Mostantól az épületben székel majd a projekt vezető partnere és koordinátora, a Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás is.

Az Innocentre névre keresztelt innovációs központ megépítése egy közel 3 millió euró összköltségű, határon átnyúló uniós program keretében valósult meg. A költségek nagy részét, 2,5 millió eurót sikeres pályázat nyomán az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében finanszírozta a Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás, valamint 300 ezer eurós állami támogatást is kaptak.

A Novum Danuvium akcióterv négy különálló, de egymásra épülő fejezetből állt, a Pons Danubii mellett további nyolc, saját költségvetésű partner, illetve négy támogató vett benne részt – szlovákiai és magyarországi vállalkozások, intézmények, iskolák. Fő célkitűzése, hogy a Duna menti térség vállalkozásait hozzásegítse ahhoz, hogy a kor kihívásaival összhangban kezeljék a digitális lehetőségeket és az ehhez szükséges ismereteket is megszerezzék. Egyúttal megteremtette a hozzáférést a termelés korszerű eszközeihez és gépeihez. Ennek érdekében nemcsak Komáromban, hanem Tatán is létesült egy innovációs központ – a helyi Fogaskerékgyár Kft. irányításával.

Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC igazgatója elmondta, a hivatalosan decemberben befejeződött többéves program keretében a vállalkozások és a partnerek együttműködtek a Duna két oldalán elterülő térség szakiskoláival, egyetemeivel. A diákok duális képzésben vehettek és vehetnek részt, aminek eredményeként a tanulók már úgy fejezhetik be iskolájukat, hogy meglesznek azon ismereteik, amelyekre egy-egy konkrét vállalatnál szükség van. A gazdaságfejlesztő és munkahelyteremtő akcióterv keretében virtuális állásbörze készült, melyet a Selye János Egyetem használ. Különböző karriertanácsokat kaphattak a hallgatók és a középiskolások, interjúszimulációkon, munkahely-látogatásokon, digitalizációval és webdizájnnal kapcsolatos képzéseken és tréningeken vehettek részt.

Eszközökkel is segítik a kisebb vállalkozásokat

Az Innocentre elnevezésű alprogram csaknem 1,8 millió eurós költségvetéssel futott, ennek nagy részét az észak-komáromi, 571 négyzetméteres központ építésére és a felszerelésére fordították. Mint arról korábban részletesen írtunk, az innovációs központban egy 50 fős konferenciaterem akár üzleti konferenciák és találkozók megtartására is kibérelhető, emellett egy 12 fős tárgyaló is rendelkezésre áll. A központi teremből nyílik a Pons Danubii két irodahelyisége, illetve egy VR-technológiát bemutató terem is. Itt a virtuális és a kiterjesztett valóságot bemutató szoftverekkel lehet megismerkedni, ipari és oktatási célokra, VR-szemüvegek is hozzáférhetők. Az épület egyik további termét az Innovatív Oktatásért Intézet bérli, amely tanfolyamokat kínál tanároknak és diákoknak. A modern oktatás szellemében robotikaoktatás is indul.

Az innovációs központban bérelhető 3D-nyomtató, hozzáférhető egy Mimaki JFX200-2513 márkájú grafikai nyomda, egy nagy formátumú Roland vágóplotter, továbbá Mitutoyo 3D koordináta mérőgép. Egy drón is kölcsönözhető, ami elsősorban mezőgazdászoknak nyújthat segítséget termőföldjeik feltérképezésében. A központ célja a határon átnyúló régióban tevékenykedő kis- és középvállalkozások együttműködésének segítése, helyet biztosít szakmai konferenciák, workshopok és innovatív oktatási tevékenység megszervezésére is.

A határ jelentette akadályok leküzdése

Keszegh Béla, Komárom polgármestere a Pons Danubii közgyűlésének alelnökeként szólalt fel a zárókonferencián, kiemelve, a térségünk határ menti városait tömörítő Pons Danubii európai mércével mérve is a legsikeresebb határon átnyúló csoportosulások közé tartozik: számos nagyértékű pályázatban működött közre tanácsadóként, koordinátorként, vagy – mint jelen esetben is – vezető partnerként. A központ a tömörülés saját tulajdonát képezi.

Rámutatott, Dél-Komárom polgármesterével és a Pons Danubii ECTC közreműködésével azon dolgoznak, hogy minél kevesebb korlátozással kelljen szembenézniük a Duna két oldalán élőknek, minél kisebb akadályt jelentsen a két ország közötti határ. Szerinte különösen fontos lenne a határon átnyúló együttműködés javítása az egészségügy terén, hogy a térségben élők a határfolyó mentén élők a túloldalon lévő egészségügyi szolgáltatásokat is zökkenőmentesen igénybe vehessék, ha szükségük van rá, ha távolságban elérhetőbb számukra.

Követendő példaként említette az olaszországi Gorizia és a szlovéniai Nova Gorica együttműködését – 2025-ben ugyanis közösen viselik az Európa Kulturális Fővárosa címet, ami motivációt jelent Észak- és Dél-Komáromnak is. Az olasz és a szlovén várost még csak egy folyó sem választja el egymástól, a település közepén fut végig a határ – a két országban elterülő egy város egyébként semmivel sem népesebb, mint Észak- és Dél-Komárom együttesen.

Holop Szilveszter, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program helyettes vezetője hangsúlyozta, a 2014–2020 időszak projektjei tavaly év végén befejeződtek, idén júniusban pedig az elszámolások is lezárulnak. Sikeresnek minősítette a program keretében megvalósult fejlesztéseket, melyeket a határ két oldalán élő partnerek közösen találtak ki és valósítottak meg, és mindkét oldalon az emberek hasznára váltak. Jónéhány példát sorolt, melyek közül több rendezvény, fesztivál és kapcsolatépítő konferencia mellett járásunkban valósult meg a Dunaradvány és Neszmély közötti kompjárat létesítése, a KOMBIbike határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszer kiépítése, a tematikus, turisztikai látványosságokat bemutató játszóterek építése Komáromban, Gútán, Ógyallán és néhány más településen, az elektromos buszjárat indítása Észak- és Dél-Komárom között, ugyanígy a most zárult projekt is. Kifejezte reményét, hogy a már zajló 2021 és 2027 közötti időszak hasonlóan sikeres lesz a határon átnyúló, uniós támogatásból finanszírozott fejlesztések tekintetében.

(cs)

Megépült az innovációs központ

Top