Magyar igazolvány: ingyen utazás évi 12-szer

Március elsejétől ingyen utazhatnak a magyarországi belföldi vonatokon és helyközi buszjáratokon azok a határon túli magyarok, akiknek van Magyar igazolványa. Bár a korábbi bejelentések arról szóltak, korlátlan alkalommal igénybe vehető a díjmentes utazás, múlt héten a MÁV-Volán-csoport azt közölte, évente 12-szer van erre lehetőség.

Mint arról a Deltában is beszámoltunk, a MÁV-Volán-csoport januárban közölte, Magyarországon március 1-jétől egyszerűbb és kedvezőbb tarifarendszert vezetnek be. Ennek értelmében például a 14 év alattiak és a 65 év felettiek díjmentesen, a 14-25 év közöttiek pedig félárú jeggyel utazhatnak.

A határon túli magyarokat is érintik a kedvező változások, bár mostanra kiderült, kisebb mértékben, mint azt korábban bejelentették. A januári tájékoztatás szerint ugyanis a Magyar igazolvánnyal és a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkező határon túli magyarok korlátlan alkalommal utazhattak volna ingyen Magyarországon. A múlt szerdai közlés szerint viszont március elsejétől évente 12 alkalommal lehet majd teljesen ingyen utazni magyarországi vonatokon, helyközi buszokon. A helyjegyköteles vonatok helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratok pedig kiegészítőjegy váltásával vehetők igénybe.

Eddig – az ún. státustörvény alapján – évente négy alkalommal válthattak menettérti jegyet 90 százalékos kedvezménnyel a magyarországi vonatokra és helyközi buszokra azok, akik Magyar igazolvánnyal vagy Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkeztek.

Hamarosan a státustörvény is módosulhat annak érdekében, hogy belefoglalják a márciustól hatályos kibővített „magyar igazolványos“ kedvezményeket – a vonatkozó módosító javaslatot már elkészítette az Építési és Közlekedési Minisztérium. A magyarországi tarifareformról az ujtarifa.hu oldalon olvashatók további részletek.

(cs)

Top