Lesz új piac Komáromban

Hosszú, csaknem két éves előkészítés után végre beérni látszik az új városi piac ötlete. A városi rendőrség és a Selye Egyetem közötti terület kezelését a képviselők átruházták a Comorra Servis városi cégre, abból a célból, hogy a közeljövőben itt indulhasson el az új piac. Hogy pontosan mikor, az továbbra is kérdéses.

A múlt heti önkormányzati ülés egyik leglényegesebb pontja az új városi piac kialakításával volt összefüggésben. Anton Marek (független) polgármester emlékeztetett, lakosok már régebben kezdeményezték egy új piac létrehozását. Hozzátette, ez azért is szükséges, mert a jelenlegi, magánkézben lévő komáromi piac túlzsúfolt, a parkolás sem felel meg az igényeknek, s az árusok is panaszkodnak.

A polgármester közölte, a városi rendőrség mögötti terület jelenleg már alkalmas arra, hogy piacot tartsanak ott, az elmúlt években kitakarították, megoldották a kanalizációt, mobil szociális helyiségeket helyeztek ki, asztalok is biztosítottak, a jelenleg garázsként használt épület tetejét felújították. Emellett az ingyenes parkolás is biztosítva van az itt található gyűjtőparkolóban. A piac területére a Duna-rakpartról is be lehet majd jutni. A városi piacon előnyben részesítenék a környék őstermelőit, ezért a város régiós gazdaköröket kíván megszólítani.

Anton Marek hangsúlyozta, azért kell átadni a kérdéses, 33 ezer euró értékű területet a Comorra Servis városi cégnek, mert a város a hatályos törvények értelmében nem működtetheti a piacot, nem fejthet ki vállalkozói tevékenységet.

IMG_3813

A képviselők többsége üdvözölte, hogy elérhető közelségbe került az új piac beindítása, ugyanakkor utaltak rá, az előkészítési szakasz rendesen elhúzódott – 2013 elején a polgármester még tavaly őszi nyitásról beszélt lapunknak. Varga Tamás (Híd) aggodalmát fejezte ki, feltéve a kérdést, hogy alkalmas-e a Comorra Servis az üzemeltetésére, lesz-e rá energiája, pénze? Novák Tamás (független) alpolgármester úgy vélte, nem lesz probléma, s végre a városi cég olyasmit működtethet, ami bevételt is hoz számára, ami szerinte elég lesz a felmerülő költségekre. Képviselői kérdésre válaszolva a polgármester közölte, minél hamarabb szeretnék beindítani a piacot, pontos időpontot viszont nem tudott mondani, elképzelhetőnek tartotta, hogy a nyár folyamán megnyílhat. Az ülésen elhangzott, egy őstermelői piac ötletét először civilek, konkrétan a Boldoghy Olivér vezette Fontos Vagy! mozgalom vetette fel 2012 szeptemberében. A piac létrehozása érdekében kifejtett tevékenységüket Hortai Éva (Híd) javaslatára a terület átadásáról szóló határozatban is elismerték. Minden jelenlévő városatya megszavazta, hogy a Comorra Servis kezelésébe kerüljön a majdani piac területe.

IMG_3821

Ezzel elvileg célegyenesbe került az új városi piac beindítása. Ugyanakkor akad még tennivaló, nemcsak a szervezés terén. A helyszínen láttuk, a bevetésre váró piaci asztalokra bőven ráfér egy új festés, s olyan információ is fülünkbe jutott, hogy a fedett rész a felújítás ellenére is beázik még néhány helyen.

(csá)

Top