Lecsapott a villámárvíz régiónkra

Múlt szerdán délután hihetetlen mennyiségű csapadék zúdult régiónkra, Komáromban például 97 milliméternyi eső esett le rövid időn belül – a polgármester este 8-kor rendkívüli helyzetet hirdetett. Utcákat, pincéket, garázsokat árasztott el a víz, ilyen nagy mennyiségű hirtelen lezúduló esővizet egyszerűen képtelen befogadni a csatornahálózat. Biztosan lesznek még esőbombák, ám a következmények legfeljebb mérsékelhetők.

Az özönvízszerű eső elsősorban Nyitra megyét sújtotta. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint nem volt még hasonló intenzitású felhőszakadás a meteorológiai mérések elindulása óta. Ógyallán már 1872 óta folyik tudományos mérés, azonban a szerdai 95,4 mm-es adat példa nélküli. Naszvad térségében 115 mm-nyi csapadék esett nagyjából két óra leforgása alatt, Nyitrán 99 mm, Érsekújvárban 122 mm. A legnagyobb problémák egyébként pont Érsekújvárban adódtak, ahol a víz elöntötte a helyi kórház legalsó szintjét, ezért elrendelték a kórház betegeinek evakuálását, de például a városi strandon is óriási pusztítást végzett a vihar és a villámárvíz – emiatt egy napig zárva tartottak.

Komáromban 97 milliméternyi eső zúdult le két óra alatt – tájékoztatott Ruman Patrik, a Komáromi Víz- és Csatornaművek (KOMVaK) vezérigazgatója. Az özönvízszerű eső kora este érte el Komáromot, utcák kerültek víz alá, pincéket, garázsokat, családi házakat öntött el a víz, néhány útszakasz teljesen átjárhatatlanná vált – nem meglepő módon leginkább a Shell benzinkút közelében lévő, vasúti híd alatt haladó útnál gyűlt össze a legtöbb csapadék. Utóbbi, mélyen fekvő útszakaszt nagyjából 2 órára le is zárták.

Múlt csütörtökön az önkormányzat ülésén is téma volt a villámárvíz. Keszegh Béla polgármester köszönetet mondott az állami és városi rendőröknek, a hivatásos és önkéntes tűzoltóknak, a polgár-őröknek, a KOMVaK munkatársainak és mindenkinek, aki segített a károk elhárításában, a nagyobb bajok megelőzésében. Kidőlt fákat, letört ágakat kellett eltávolítani, elárasztott épületekből vizet szivattyúzni, a problémás helyeken a forgalmat irányítani.

Néhány károsult a KOMVaK vezetőjét, illetve a polgármestert tette felelőssé a katasztrófáért. Ennek ellenére tény, éppen hogy előrelépések történtek az elmúlt években a vízművekben a csatornahálózatot érintően is. Az elmúlt évtizedek legnagyobb villámárvize 2016. július 31-én volt Komáromban, amikor a mostaninál kevesebb, 79 mm csapadék zúdult le rövid idő alatt, súlyos károkat okozva (azóta azért előfordult már néhány esőbomba). Nyolc éve viszont a vízmű – és részben a város – valóban elhanyagolta az esővíznyelők tisztítását, amit az akkori igazgató pénzhiánnyal indokolt. Azóta ez megváltozott. Ruman Patrik kinevezése után ugyanis kezdeményezte, hogy a KOMVaK üzemeltetési modellt váltson, melynek eredményeként 2018 óta évi közel félmillió eurót költenek kötelezően lefolyók tisztítására, karbantartásra, javításokra.

Ruman Patrik elmondta, épp júniusban tisztítottak ki jónéhány esőnyelőt, ami hozzájárult ahhoz, hogy ne legyen nagyobb baj. Hozzátette, saját maguktól, illetve lakossági jelzések nyomán is egész évben tisztítják a víznyelőket, illetve emlékeztetett, hogy több ún. retenciós tartályt építettek, amik villámárvizek esetén fel tudják fogni a csapadék egy részét, enyhítve a csatornahálózatra nehezedő nyomást. Kiemelte ugyanakkor, ekkora mennyiségű csapadékot egyszerűen nem képes azonnal befogadni a csatornahálózat – nemcsak Komáromban, másutt sem. Többen is utaltak rá, világszerte egyre szélsőségesebb az időjárás, nemrégiben egész Dubaj úszott, Németországban pedig ugyancsak rendkívül súlyos helyzetek alakultak kis a nagy esőzések miatt – pedig azt nem lehet mondani, hogy ott ne lenne pénz árvízvédelemre.

Egy másik beszédes adatot is közöltek: míg június 1-jétől június 25-ig például 56 ezer köbméternyi víz folyt át a Vág-parti átemelő-állomáson, tegnap ugyanitt pár óra leforgása alatt 76 ezer köbmétert mértek. Elhangzott, más érintett városokban még súlyosabb károk keletkeztek, illetve veszélyesebb helyzetek adódtak.

Mivel Komárom polgármestere még szerda este rendkívüli állapotot hirdetett, a jogosult károsultak ennek köszönhetően állami kártérítésért folyamodhatnak a Komárom Járási Hivatalon keresztül. Keszegh Béla elmondta, a város kész információval segíteni a károsultakat.

(cs)
(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Megint jött az esőbomba
Gyakoribbak az esőbombák
Eső után köpönyeg
Évszázados csapadékbomba

Top