Központi segítséget sürgetnek szúnyogirtásban

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása komáromi járási szervezetének múlt keddi közgyűlésén a hatékony szúnyogirtás bevezetése is téma volt. A Komáromi járás településeinek polgármestereit tömörítő szervezet levélben fordult a környezetvédelmi miniszterhez, azt kérve, az állam nyújtson segítséget a vérszívók elleni harc irányításában és finanszírozásában.

Az ülést vezető Keszegh Béla, Komárom polgármestere rámutatott, a szúnyoggyérítés ügyében a magyarországi példát kellene követni, ahol nem az egyes települések irányítják és finanszírozzák a szúnyoginvázió elleni harcot, hanem központi, állami felügyelet mellett történik. Így aztán nem történik meg az, hogy az egyes községek saját területükön más időpontban – vagy semmikor sem – irtanak, nincs összhang a szomszédos települések eljárása között, ami azt eredményezi, hogy az egész művelet kevéssé hatékony. A járásbeli polgármesterek ezért levélben fordultak Ján Budaj környezetvédelmi miniszterhez, melyben leszögezik, térségünkben egyre gyakoribb a szúnyoginvázió, aminek oka lehet, hogy nyári időszakban egyre többször fordul elő özönvízszerű esőzés a régióban.

Az egyes önkormányzatoknak évről évre nagyobb gondot jelent az elszaporodó szúnyogok irtása. Az uniós előírások ugyanis tiltják a légi szúnyogirtást (csak egészen kivételes esetekben van rá lehetőség, hatósági katasztrófahelyzet elrendelése esetén), ami nagyobb területek permetezésére lenne alkalmas. A biológiai gyérítés terén pedig még kevés a tapasztalat, másrészt a megfelelő alkalmazásának tervezése is nagyon költséges. Mivel a gyérítést az egyes önkormányzatok önerőből igyekeznek megoldani, településenként eltérő módon és időben, ez a térség egészére nézve kevéssé hatékony. Nincs az egész régióra kiterjedő szakmai felügyelet, amire alapozni lehetne a környezetkímélő gyérítést.

„Ugyancsak komoly kihívás, hogy a legnagyobb gondot okozó szúnyogfészkek sok esetben a szigorúbban védett területeken vannak, ahol vegyi anyagok használata nem engedélyezett, így az önkormányzatok csekély hatékonysággal tudnak fellépni a vérszívók ellen. Mindamellett a kellemetlenségek mellett a szúnyogok betegségeket is terjesztenek” – áll a járásbeli polgármesterek környezetvédelmi miniszternek címzett levelében. Ezért azt kérik a minisztertől, hogy az állam vegye át regionális szinten a szúnyogirtás tervezését, a helyzet megfigyelését és kivitelezését, mivel csak így lehet hatékony és eredményes a művelet, illetve ezáltal biztosítható a környezetbarát jelleg. „Ezúton szeretnénk kérni, hogy a téma kapcsán fogadja a regionális társulások vezetőit. Bízunk benne, hogy a lakosok érdekében át tudjuk közösen tekinteni egy hatékonyabb szúnyogirtási rendszer lehetőségeit” – kérik a minisztert.

A múlt heti ülésen egyúttal tisztújításra is sor került, miután a szervezet vezetőinek mandátuma két évre szólt. Egyhangú támogatással továbbra is Keszegh Béla marad a járás önkormányzatainak érdekvédelmi szervezete élén, Horváth Árpád, Gúta polgármestere és Jobbágy József, Szentpéter polgármestere pedig az alelnöki tisztséget töltik be.

(csá)

(Cikkünk a Delta június 22-i számában jelent meg.)

Top