Központi park kialakítását tervezik Szilason

SZILAS. 2010 decemberében Tóth Péter személyében egy agilis polgármester került Szilas község élére. Az azóta eltelt évek alatt sok mindenben fejlődött az alig 500 lakost számláló kistelepülés. Szilasi falunap, halászlé főzőverseny, lángosfesztivál és a Kihívás Napja vetélkedő már régióhírű. Az itt élő emberek is sokat dolgoznak azon, hogy a falu egyre csinosabb, élhetőbb legyen. Meglátogattuk Tóth Pétert, Szilas polgármesterét, hogy az idei tervek, elképzelések felől érdeklődjünk.

cimer

„Tavaly sikerült néhány betervezett beruházást végrehajtanunk, persze ezekből maradt idénre is. Többek között megemlíteném a faluház nyílászáróinak a cseréjét, melyet tavasszal szeretnénk realizálni, valamint a gyűjtőudvar létrehozása. Ennek építése várhatóan márciusban elkezdődik, s ha minden a legnagyobb rendben megy szeptemberben átadásra is kerülhet. Ez a megvalósítás új mérföldkövet jelent majd a falu életében a szelektív hulladékgyűjtés terén. A faluház rekonstrukcióját is elkezdjük (belső festés, központi fűtés bevezetése, villanyvezetéket megújítása) de ezt kénytelenek vagyunk önerőből megoldani. Természetesen ezzel párhuzamban a halottas ház felújítását is tervezzük, valamint egy multifunkcionális műfüves pálya létrehozását, de itt van a 250 méteres járdasor felújításának folytatása is, melyet idén szeretnénk befejezni európai uniós pályázatokból. A kastélykert melletti 6500 négyzetméteres területet szeretnénk visszaigényelni a Szlovák földalaptól. Jelenleg már folynak az egyeztetések. Ha sikerülne ezt nyélbe ütni, akkor itt létrejöhetne egy központi park, játszótér, valamint egy zöldterület, ahol tűzoltóversenyeket is rendezhetnénk a jövőben” – kezdte a tájékoztatást a polgármester.

Tóth Péter Szilas polgármestere

A közösségi programokra kitérve, Tóth Péter elmondta, hogy január 28-án rendezik meg a Kihívás Napja vetélkedőt a nagymegyeri Thermál Corvinus fürdőben, ahol nyolc település mérkőzik meg egymással. Március 3-án tartják a tűzoltók bálját, majd ezt követi április végén, május elején a Tiszta falu-tiszta porta elnevezésű falucsinosítási akció májusfa ültetéssel egybekötve. „Nyáron megszervezzük a gyermekek számára a népszerű Napsugár tábort. Augusztusban pedig egy kétnapos Halászléfőző fesztiválra vállalkozunk, mely pénteken délután kezdődne, bor és pálinka utcákkal, este egy Republic koncerttel megspékelve, majd másnap délután az idősebb korosztályt Soltész Rezső műsora szórakoztatja, este pedig koncertek zárják a rendezvényt, ami egyelőre legyen meglepetés. A további hónapokban pedig az általános programok valósulnak meg, így a nyugdíjasnap, a jubilánsok köszöntése, a Mikulás ünnepség, a Karácsonyváró és a szilveszteri bál” – mondta a polgármester.

Arra a kérdésre, hogy indul-e az év végi önkormányzati választáson a polgármesteri székért Tóth Péter ekképpen válaszolt: „Természetesen indulok, hiszen a felvázolt tervek nagy része hosszútávra szól”.

Pint Sándor

Kapcsolódó cikkeink:

Kisebb ipartelep épül Szilason

120 éves a szilasi tölgy

A virágos Csallóközért: Szilas bronzérmes

Top