Kosárlabda

Tartja harmadik helyét az MBK Rieker

  • 2012.01.23

Múlt szerdai, iglói vereségük ellenére is tartják dobogós helyüket a komáromi piros-fehérek. Bár ott is, szinte végig több mint egyenrangú ellenfelek voltak, a hazaiaknak jobban kijött a végjáték, és bár nem érdemtelen, de mégis csak szerencsésnek mondható győzelmet arattak. Szombaton, merőben más volt a helyzet, hiszen a sereghajtót fogadták a komáromi csarnokban. Igaz, ebben a kiegyensúlyozott bajnokságban soha nem lehet biztosra menni, sőt, senkinek a győzelme vagy veresége nem hat meglepetés erejével. Erre talán jó példa az is, hogy a nem éppen látványos rajtot vevő privigyeiek legyőzték a szuverénnek látszó nyitraiakat, és ezzel a tabella első helyére ugrottak.

Szerdán

Sp. N. Ves – MBK Rieker 85:75 (23:21, 13:19, 24:21, 25:14)
Pontszerzők: Jefferson 18, Lošonský 17 – Jones 20, Keller 17, Bilič 11, Szabó 9, Klár 8, Johnson 6, Bílik és Kratochvíl 2-2.
Kiváló meccset vívtak a komáromiak, és szinte végig az ő kezükben volt a mérkőzés aduja. Az első félidő lefújása előtt egy perccel, még 40:29 arányban vezettek, de az az egy perc elég volt a hazaiaknak a látványos szépítésre. A félidőben 36:40 világított az eredményjelzőn, és ez nem tölthette el túlzott optimizmussal a piros-fehéreket. A második félidő elején a hazaiak ledolgozták hátrányukat, és minden kezdődhetett elölről. Mindezek ellenére, az utolsó negyed elején, még a vendégek vezettek 63:60 arányban, de aztán kidomborodott a hazaiak nagyobb becsvágya, amit végül siker koronázott.
További eredmények: Žilina – Prievidza 67:74, Handlová – B. Bystrica 101:74, Nitra – Svit 75:60. Levice – szabadnapos volt.

Szombaton

MBK Rieker – Žilina 80:69 (20:16, 23:21, 19:12, 18:20)
Pontszerzők: Szabó 17, Bilič és Jones 14-14, Keller 12, Klár és Johnson 8-8, Bilík 5, Kratochvíl 2.
További eredmények: Svit – Handlová 84:79, Prievidza – Nitra 84:77, B. Bystrica – Levice 78:97. Sp. N. Ves – szabadnapos volt.
Egy pillanatig nem volt kétséges a találkozó végső kimenetele, még ha a vendégek is kezdtek jobban, és 4:0 arányban vezettek a találkozó elején. Csak rövid idő kérdése volt, hogy a hazaiak helyrebillentsék a papírformát, ami a későbbiek folyamán, több esetben is 17 pontos előnyt jelentett. Különösen Szabó volt elemében, aki hét próbálkozásából, ötször is három pontot szerzett. Nem „kispályás” teljesítmény, az már biztos. Az utóbbi két mérkőzésen, lehetőséget kapott a hazai nevelésű Petrovský is, aki ugyan még nem iratkozott fel a pontszerzők listájára, de játékával nem kis örömöt szerzett a komáromi szurkolóknak. Így, ő is részese volt a már hagyományos „komáromi ünnepségeknek”, amelyet lelkes szurkolóik rendeznek, egy-egy találkozó után. Most sem volt ez másképp, hiszen kedvenceik hozták a tőlük joggal elvárható eredményt.
E heti program:  Szerdán, a sorsolás értelmében szabadnapos lesz a komáromi csapat, majd szombaton Besztercebányát fogadja a Komáromi Városi Sportcsarnokban.

Igazi dráma a végére, de…

  • 2012.01.09

Izgalmakkal teli nap állt a komáromi klubvezetés előtt múlt szombaton. A listavezetőt várta bajnoki mérkőzésre, de a csapat körül, még nem volt minden a he­lyére billenve, hiszen Dubovský továbbra is Privigyén szerzett sérüléseivel bajlódik, Mathis, pedig nem tért vissza Amerikából, az útlevele körül akadtak valamilyen gondok. Ez semmiképpen nem volt jó hatással a csapat hangulatára, bár az elszántság nem hiányzott a fiúkból. Aztán mégis, ezek az események rányomták bélyegüket a találkozóra.

Klár (fehérben) öt pontot szerzett, de neki sem volt könnyű dolga a vendég védelemmel

Nagyon érdekesen alakult a 2012-es év első bajnokija Komáromban. A listavezető nyitraiak kezdtek jobban, és nagyon sok hazai hiba után, félelmetesen kezdett nőni az előnyük. A hetedik perc végén, már 8:22 világított az eredményjelzőn, ami semmi jóval nem kecsegtette a lelkes hazai szurkolókat. Az első negyed végére, azért mégiscsak sikerült a piros-fehéreknek kilenc pontra ledolgozniuk a hátrányt. És ez az állapot, szinte a mérkőzés végéig kitartott, hiszen az egyébként nagyon jól játszó vendégek a mérkőzés nagyobb részében tartották 8-10 pontos előnyüket. Igaz, a hazai csapat később némileg kiegyenlítette a játékot, de a biztos kezű nyitrai játékosok rendre szórták a kosarakat, amit sajnos, a hazaiakról elmondani nem lehet. Kosár alatt eléggé elbizonytalanodtak, egyedül Jones próbálkozott áttörésekkel, de a vendégek védelme nem ismert kompromisszumokat. Sőt, helyenként szabályokat sem. Megtehette, mert a játékvezetők nem mindig álltak a helyzet magaslatán, bár azt sem lehet mondani, hogy ők vezették volna győzelemre a nyitraiakat. Még akkor sem, ha az utolsó másodpercekben akár más döntést is hozhattak volna.

Történt ugyanis, hogy 50 másodperccel a találkozó vége előtt, amikor a vendégek ötpontos előnyt élveztek, a hazaiak mestere, František Rón időt kért. Nem tudni milyen varázsszavakat mondott védenceinek, de ezután óriási nyomás nehezedett a vendégekre, akik foggal-körömmel védekeztek. Már tíz másodperc sem volt hátra a találkozóból, amikor Kratochvíl távoli dobása „csont nélkül” ment át a kosáron, és a komáromi csarnokban kitört az örömmámor. 86:86 világított a táblán, és szinte mindenki biztos volt a hosszabbításban. A vendégek azonban még megpróbálkoztak egy ellentámadással, és nekik lett igazuk. Clemente dobása ugyan kipattant a gyűrűről, viszont a mérkőzés legjobbja Tomek, azt valahogy „átpasszírozta” a gyűrűn. Ekkor azonban már szólt a mérkőzés végét jelző duda, és ez képezte később egy heves vita tárgyát. Idő előtt vagy után? Nos, nagyon nehéz megmondani, a végső döntést természetesen, a bíráknak kellett meghozniuk, és ők úgy döntöttek, hogy Tomek igyekezete két pontot ér.

Bármennyire is fájt Komáromban ez a döntés, azt mindenképpen el kell ismerni, hogy a mérkőzés nagyobb részében a vendégek játszottak jobban, és csak az ő hibájuk, hogy nem tudták megőrizni szinte a már állandósuló 10 pontos előnyüket, vagy legalább abból valamit. Egy szó mint száz, győzelmük, még ilyen körülmények között is megérdemelt.

MBK Rieker – Nitra 86:88 (15:24, 25:21, 20:26, 26:17)

Pontszerzők: Bilič 22, Jones 18, Bílik 17, Kratochvíl 15, Johnson 6, Klár 5, Szabó 3 –  Tomek 23, Nuber 14.
További eredmények: B. Bystrica – Svit 105:98, Levice – Žilina 71:66, Sp. N. Ves – Handlová 81:82. Prie­vidza – szabadnapos volt.

E heti program: Szerdán, január 11-én, az MBK Rieker harmadik helyét igencsak veszélyeztető Handlová csarnokában lépnek pályára a komáromiak, majd szombaton, január 14-én, a legnagyobb riválist, Léva csapatát fogadják hazai csarnokban.

Fotó: Molnár Mónika

Új edző, új játékosok, új célok

Egy aránylag sikeresnek mondható idény után, újra éledezik az élet a komáromi MBK Rieker háza táján. A relatív nyugalom azonban csak a csapat játékosait és szurkolóit érintette, a klubvezetés keményen ügyködött a csapat körüli teendőkön a közelgő új idény előtt. Mint minden évben, most is több változás állt be, amelyek új lendületet adhatnak csapatnak és szurkolóknak egyaránt.

A tavalyi idény kétségkívül nagy élmény volt a komáromi szurkolóknak, amit mi sem bizonyít jobban, mint a hazai mérkőzések látogatottsága. Az is „kiéheztette” a szurkolókat, hogy a sportcsarnok nyögvenyelős felújítása alatt sokáig nem láthatta kedvenceit. Csak a leghűségesebbek maroknyi csapatának adatott meg nem kis áldozatok árán, hogy idegenben is élvezhette a komáromiak játékát. A play off ugyan nem úgy sikerült, amint arra az idény alatt mutatott játék feljogosíthatta a piros-fehér szurkolókat, de az utolsó mérkőzés után végül mégis vastaps kísérte öltözőbe a fiúkat. Mindenki érezte, hogy összességében nagyot teljesített a csapat, amely sokáig nélkülözni volt kénytelen a hazai pálya előnyét.

Az új idényre való felkészülés kezdete előtt Paulík József klubigazgatóval beszélgettünk.

• Ami talán legjobban érdekli az olvasókat, milyen változások várhatóak a csapatban?

–  Kezdjük talán az edzővel, akinek személye sokáig kérdéses volt. Elképzelésünk volt több is, de végül a pozsonyi Peter Bálint mellett döntöttünk, aki nagyszerű sikereket ért el a cseh Prostějov csapatával.  Ami a játékoskeretet illeti, eléggé nagy a mozgás, hiszen több játékosunknak lejárt a szerződése, némelyikükkel mi nem akartunk hosszabbítani, de volt olyan is, aki nem akart, vagy különböző okoknál fogva nem tudott Komáromban maradni.  A tavalyi csapatból továbbra is számítunk Jones, Dubovský, Klár és Maslík játékára, új játékosokként a válogatott Martin Bilík Svitből, Papp Iván és Laszlo Róbert  az újvidéki Vojvodinából,  Szabó Péter Szolnokról, az amerikai Charles Polk a spanyol bajnokságból, és az úgyszintén amerikai Bernard Toombs mutatkoznak majd be a komáromi közönségnek. Utánpótlás csapatunkból Cservenka Gábor, Petrovský Patrik és Béber Patrik fognak készülni a csapattal.

• Mikor kezdik a felkészülést, és milyen ellenfelekre számíthatnak a szurkolók a felkészülés alatt?

– A felkészülést augusztus 8-án kezdjük, s ami a mérkőzéseket illeti, több osztrák, magyar és cseh csapattal is tárgyalásban vagyunk, ami még kérdés, az a mérkőzések időpontjai és helyszínei. Ami már most biztos, hogy Székesfehérvárral játszunk két mérkőzést, augusztus 26-án és 31-én. Itt is azonban még kérdéses, a két mérkőzésből melyiket játsszuk hazai csarnokban.

• Milyen célokat tűztek ki az új idényre?

– Ki merem jelenteni, hogy semmivel nem lesz gyengébb csapatunk, mint az előző idényben volt. Mindenképpen szeretnénk túljutni a play off első fordulóján, ami a négy közé jutást jelenti. Ott meg minden lehetséges, ahogy ezt láthattuk az utóbbi idényben is. Ehhez persze számítunk szurkolóink segítségére is, akik tavalyi támogatásukkal kivívták a kosárlabda-közvélemény teljes elismerését.

Top