Komoly szakmai elismerés a kórháznak

Komoly nemzetközi elismerésben részesült a komáromi kórház. Az Európai Stroke Társaság (ESO) milánói konferenciáján arany és platina díjat kapott a sztrókos, vagyis agyvérzést szenvedett betegekről való gondoskodás kapcsán.

Kolektív zdravotníkov z neurologického oddelenia v Nemocnici Komárno

Az ESO Angel Awards elnevezésű díjat személyek, csapatok és kórházak is megkaphatják, amennyiben kimagasló szakmai színvonalú munkájukkal segítik a sztrókos betegek kezelését és gyógyulását.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ideggyógyázati osztályunk ilyen rangos elismerést kapott. Csapatunk minden tagjának köszönjük a hozzáállását, illetve a mentőszolgálatoknak is, hiszen a velük való együttműködés is kellett az eddigi sikereinkhez“ – nyilatkozta Eva Hanáčková, a komáromi kórház ideggyógyászatának főorvosa.

Jelenleg valóban nagyon rövid idő alatt megkapja a szükséges kezelést egy agyi érkatasztrófát szenvedett beteg a komáromi kórházban. Attól a pillanattól kezdve, hogy a mentőautó áthajt a kórház kapuján, majd megtörténik a CT-vizsgálat, aminek nyomán a páciens megkapja gyógyszerét, legfeljebb 10 perc telik el – sőt, előfordul, hogy csak 7 perc. A régebbi statisztikák szerint ez 30 percig tartott. Vagyis harmadára csökkent az az idő, amíg egy páciens megkapja a szükséges kezelést – ezzel jelentősen nőtt annak az esélye, hogy egy agyvérzéses beteg a későbbiekben teljes életet élhessen.

„Tekintettel arra, hogy sztrók esetén mennyire fontos az időtényező, a mentőegységek alkalmazottai neurológiai továbbképzésen vettek részt, hogy ők maguk is fel tudják ismerni a tünetek alapján a betegséget, és a pácienseket egyenesen a CT- állomásra szállítsák, ahol minden esetben elsőbbséget élveznek“ – fűzte hozzá a főorvos.

Az agyi érkatasztrófa az egyik leggyakoribb halálok, egyúttal olyan betegség, amely sokszor okoz rokkantságot. Ennek elkerülésében az időfaktor a leglényegesebb. Fontos, hogy maga a páciens – vagy hozzátartozója – minél hamarabb észlelje a tüneteket és segítséget kérjen, hogy a mentőszolgálat a lehető legrövidebb időn belül a kórházba szállítsa, ahol ugyancsak a gyors vizsgálat és kezelés a legfontosabb a maradandó károsodás megelőzésében.

(cs)

Kapcsolódó cikkeink:

Kopogtat a kórházreform

Korszerű poliklinikák épülnek

Szupermodern belgyógyászat

Új onkológiai központ

Top