Komáromi fődíj az 51. Jókai Napokon

Június közepén került sor az amatőr színjátszók országos seregszemléjére, az 51. Jókai Napokra. A verseny sok izgalmas színpadi alkotást hozott, több elismerés is a komáromi alkotókhoz került. A díjátadón kiértékelték a VII. Kaszás Attila versmondó verseny eredményeit is.

Öt napon keresztül mutatták be darabjaikat az 51. Jókai Napok résztvevői, majd ezt követően került sor a kiértékelésre. A változatos felhozatal idén is izgalmas színházi élményeket biztosított a diák és a felnőtt fellépők soraiban egyaránt.

A díjátadón már hagyományosan kiértékelik a Jókai Napok társrendezvényévé nőtt Kaszás Attila szavalóverseny eredményeit. A Jókai Mór Alapiskola és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által megrendezett VII. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál három kategóriájának aranysávos versenyzőit díjazták, majd kilenc különdíjat is kiosztottak. Ezt követően az idei fődíjas, a hetényi Gál Réka Ágota szavalata hangzott el.

kaszasdij
A Jókai Napok résztvevőit Dráfi Mátyás színművész értékelte, majd kiosztották a díjakat. Az idei év fődíját a komáromi Zsír Zsiráf társulat kapta, amely Miklós László rendezésében a Megöltem anyámat című darabját mutatta be. A társulat két szereplője is díjat kapott, Till Tímea a legjobb női alakítás díját érdemelte ki, míg Zsidek Pál a legjobb férfi epizódszereplő elismerését kapta meg. Furcsa mellékzöngéje a díjnak, hogy bár az idei kérvényezők közt voltak, a társulat nem kapott kulturális támogatást Komárom városától.

zsirzsiraf
A Nívódíjat a felnőttek közt a losonci Kármán József Színház, a diákszínjátszók közt pedig a füleki Apropó Kisszínpad kapta. Kármán József Színházhoz került a legjobb rendezés – Peter Cibula – és a legjobb férfi alakítás – Setény Öcsi – elismerése is.

A legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Ferenczy Anna-díjat a komáromi GIMISz Diákszínpad tagja, Aranyosi Zsolt kapta, de a legjobb női epizódszereplő díja – Horváth Barbara – és a legígéretesebb fiatal rendező Gergely József-díja is a GIMISz-hez került, Ölvecky András munkáját méltatva.

zsirzsiraf1
A zsűri különdíját a fesztivál legjobb énekhangjának Skopp Ildikónak ítélték oda, aki a komáromi iparisták társulatával, a VISZTÁ-val lépett fel. Ugyancsak különdíjjal értékeltél Tóth Gábort a dramaturgiai kísérletért, aki  a komáromi MEGruházunk Diákszínpad társulatában dolgozik.

(kb)

Top