Komárom kínai kapcsolata

Több napig Kínában tárgyalt Komárom városvezetése: Stubendek László polgármester és Keszegh Béla alpolgármester. Utóbbit kérdeztük az útról.

kinai

• Kinek a meghívására látogattak az országba és milyen céllal?

– A kínai nagykövet korábbi látogatása során jött a felkérés, hogy Komárom partneri kapcsolatot alakítson ki Jingdezhen várossal. A nagykövetség és a város viszonya jó, ez egy további lépése volt a kapcsolatok mélyítésének.

• Mit lehet tudni a kínai városról, régióról?

– Jingdezhen város az 1,6 milliós lakosságával kínai viszonylatban a kisebb városok közé tartozik, több európai és amerikai várossal tart testvérvárosi kapcsolatot. Kína délkeleti részén fekszik egy nagyon dinamikusan fejlődő térségben. Elsősorban a porcelánról, a kerámia fővárosaként ismerik a világban, a több mint 1700 éves tradíció miatt. Emellett a könnyű- és a nehézipar terén is aktív: helikopter- és elektromos autógyártás, de gyógyszerészeti és high-tech cégek is megtalálhatóak. Őrületes tempóban zajlik a fejlesztés, hatalmas lakóparkok, utak épülnek. Bár rsokan még mindig az olcsó, rossz minőségi áruval azonosítják Kínát, ez már jelentősen változik. A városokban a legtöbb dolog új és modern, hiszen az elmúlt 10-15 évben épült. Az emberek kedvesek, tisztelik az európaiakat.

kinai3

• Kikkel tárgyaltak?

– Több vezetővel tárgyaltunk a háromnapos sűrű programban. Köztük volt az ottani polgármester, Mei Ji, aki 44 évesen az egyik legfiatalabb hölgy városvezető Kínában. Tudni kell, hogy az ottani rendszerben a polgármesternél fontosabb szerepet töltenek be a pártvezetők, ezért tárgyaltunk helyi és tartományi pártvezetőkkel is. Mi elsősorban a gazdasági témákra helyeztük a hangsúlyt, de a turisztikai lehetőségek is felmerültek. Az ilyen találkozók a kínaiaknak a megismerésről és a bizalom kiépítéséről szólnak. Több témában kíváncsiak voltak a véleményünkre, beleértve az uniós politikát, vagy a dalai láma szlovákiai útját. Az állam berendezkedése miatt a következő lépések a nagykövetségen keresztül folyhatnak, amiben egy kínai partner a referencia.

kinai5

• Mik a további lépések a kínai kapcsolatok terén, mikorra érhet be a látogatás gyümölcse? Körvonalazódik egy esetleges kínai beruházás Komáromban?

– A kínaiak óriási összegeket fektetnek be Európában, elsősorban stratégiai céllal. Kiemelten érdekli őket a modern technológia és a hulladékgazdálkodás, az előremutató fejlesztésekre nem sajnálják a pénzt. Természetesen a fő kérdés az, jönnek-e majd hozzánk is a befektetők? Komárom logisztikai szempontból lehet érdekes, az új kikötő milliárdos tételeinél lehetnek stratégiai partnerek, de akár a hajógyártásban is. Kisebb vállalatok pedig nagy gyáraknak dolgozhatnak be, például az autóiparban. Több kínai cég azért érkezik ide – erre jó példa a BYD dél-komáromi elektromos buszgyára –, hogy a termékein ott legyen a Made in EU felirat, mert ezzel versenyképesebben tudnak részt venni az európai közbeszerzéseken.

kinai2

A város feladata elsősorban a befogadó körülmények kialakítása, a lehetőségek felvázolása. Kínai nyelvű anyagokkal mutattuk be a várost, amit – többször kihangsúlyozva – nagyon értékeltek az ottani tárgyaló felek. Készült egy videó is, amiben bemutattuk a várost. Konkrét időpontot, befektetőt egy három napos ismerkedő találkozás után nem lehet mondani, de elindult egy ígéretes folyamat. A kínai küldöttséget meghívtuk városunkba, valószínűleg tavasszal érkezne egy kínai delegáció. Addig a nagykövetséggel tartjuk a kapcsolatot.

(csá)

(Cikkünk a Delta október 31-i számában jelent meg.)

Top