Komárom épített örökségével ismerkedtek a diákok

A Szövetség a Közös Célokért szervezésében rendhagyó történelemórán vehetett részt a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola közel 50 hatodikos tanulója. A játékos feladatokkal egybekötött helytörténeti kalandozás során Szabó Csekei Tímea, a Duna Menti Múzeum Művészettörténésze és Szilva Emőke szobrászművész, a Művészeti Alapiskola pedagógusa az idén 120 éves Komárom-vidéki Takarékpénztár csodálatos szecessziós épületének stílusjegyein keresztül ismertette meg a diákokat az adott kor jellemzőivel. A belvárosi műemlékzóna egykori arculatáról is meséltek nekik.

A diákok lelkes csapata az élményalapú helytörténeti barangoláson Szabó Csekei Tímea kérdései nyomán megfejthették, mire szolgált a takarékpénztár, korabeli térkép segítségével pedig elképzelhették Komárom száz évvel korábbi belvárosát, ahol a hangulatos kis utcákban egymást érték a kis boltok. Rácsodálkozhattak azokra az értékekre, amik mellett naponta, hetente anélkül járunk el, hogy felpillantanánk a szépséges homlokzatokra, megcsodálnánk az egykori mesteremberek által készített díszes kovácsoltvas kapukat. Miközben, ha felfigyelnénk részletgazdagságukra, tudatosítanánk, hogy egy-egy épület mennyire része a város történelmének, fejlődésének. „Az épített környezeti nevelés során a gyermekeket a közvetlen környezetükben szerzett tapasztalatokra építve szeretnénk érzékenyíteni és ösztönözni az épített örökség megóvására – tudhattuk meg Szalai Erikától, a projekt vezetőjétől. – Úgy gondolom, hogy épített környezetünk tudatos és felelős használatát és alakítását a későbbiekben nagyban befolyásolja és meghatározza, hogy a most felnövekvő generáció mennyire érzi magáénak, mennyire ismeri annak művészettörténeti, helytörténeti értékét és jelentőségét a helyi magyarság múltjában.”

A továbbiakban a gyerekek kreatív, problémamegoldó sétalapok segítségével fejthették meg a homlokzatot díszítő szimbólumokat, és a tulajdonosnak köszönhetően belülről is megtekinthették a 100 legszebb magyar szecessziós épület listáján szereplő Komárom-vidéki Takarékpénztár impozáns épületét.

A workshopp kivitelezésében a Duna Menti Múzeum mellett működő Pro Museum Polgári Társulás vett részt.

(JN)

Komárom rejtett kincsei nyomában Szabó Csekei Tímeával
Mesélő épületek: egy mikve és öt zsinagóga
Mesélő épületek: a Nádor utca eltűnt házai
Mesélő épületek: a víztorony
Mesélő épületek: városi legendák nyomában

Top