Kikerülhet Szlovákia a túlzottdeficit-eljárás alól

Már júniusban kikerülhet Szlovákia a Brüsszel által vele szemben folytatott túlzottdeficit-eljárás alól – közölte az MTI-vel a szlovák pénzügyi tárca sajtóosztálya az Európai Bizottság (EB) jelentésére hivatkozva hétfőn. A várható lépést Robert Fico kormányfő is bejelentette pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Az EB aktuális prognózisa szerint Szlovákia közkiadásainak hiánya az idén és 2015-ben is 3 százalék alatt marad, ami azt jelenti, hogy az ország teljesítette azokat a feltételeket, amelyek a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerüléshez szükségesek, s így már idén júniusban kivonhatják az eljárás alól – közölte a szlovák szaktárca. Szlovákiával szemben 2009 óta folytat túlzottdeficit-eljárást az unió.

A szlovák pénzügyi tárca állásfoglalása szerint az EB jelentése azt tükrözi, hogy a szlovák kormány pozitív hozadékokkal járó intézkedéseket valósított meg. “Kitűnő bizonyítványt kaptunk Európától” – fogalmazott közleményében az aktuális adatokra reagálva Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszter. Rámutatott: a jelentés szerint a szlovák GDP éves növekedése az idén 2,2 százalékosra gyorsul, jövőre pedig a növekedés üteme el kellene, hogy érje a 3,1 százalékot. Hozzátette: a növekedéssel összefüggésben, várhatóan tovább csökken majd a munkanélküliségi arány is, amely a tavalyi 14,2 százalékról az idei év elejére már 13,6 százalékosra csökkent, s jövőre várhatóan 13 százalékra esik vissza.

A munkanélküliségi arány várható további csökkenésével kapcsolatban Robert Fico szlovák kormányfő – aki az EB adatait hétfőn egy pozsonyi sajtótájékoztató keretében ismertette – azt mondta: “abszolút reálisnak” tűnik kabinetje azon stratégiai célkitűzésének teljesítése, miszerint Szlovákiában a munkanélküliségi arány 2016-ra elérje az eurózóna átlagát.

(MTI)

Top