Két új üzletsor épül Komáromban

Két építkezés is elkezdődött a napokban – a hetes lakótelepen, illetve az egyes lakótelep sarkában. Mindkét helyen egy-egy Family Centerhez hasonló üzletsor épül – mindkét esetben ugyanazon tulajdonosi kör a beruházó, ahogy a kivitelezést is ugyanaz a vállalat végzi. Még az idén befejeződhetnek az építkezések.

Hosszú évekig elhagyatottan állt, időközben tulajdonost is cserélt a Hajós üzletközpont és a Wigwam bevásárlóközpont közötti terület. Több terv is született a terület hasznosítására, 2014-ben például az akkori tulajdonos neki is fogott az előkészületeknek, eltakarította a telken lévő romokat – a szándéka az volt, hogy egy háromszintes épületet emeljen, melynek alsó két szintjén üzletek, kávézó kapott volna helyet, a felső szinten pedig lakásokat alakított volna ki. Ám ahogy a többi, ez a terv is megakadt, és a környék lakosai nemcsak az elhanyagolt terület látványa miatt panaszkodtak, hanem azért is, mert nem volt rendszeresen kaszálva, a parlagfű pedig nehézséget okozott az allergiásoknak.

Öt üzlet az Eötvös utcán

Két hete azonban elkerítették a területet és teherautók is megjelentek a területen. Az ingatlan új tulajdonosa, a KLM Komárno vállalat kezdte meg egy új ingatlan építését. Gyakorlatilag azonban a KLM Real estate a.s. a beruházó, amely Csehországban és Szlovákiában már több tucat ingatlanfejlesztést hajtott végre – üzletsorokat, bevásárló parkokat (kiskereskedelmi parkokat, vagyis ún. retail parkokat), lakásokat, logisztikai központokat építettek.

Az Eötvös utcán most egy üzletsort építenek, amely 5 üzletnek, márkaboltnak adhat otthont. Egyelőre nem nyilvános, milyen üzletek érkezhetnek, miután a vonatkozó szerződések nem teszik lehetővé ennek közlését – hasonló boltok és üzletek költözhetnek a hetes lakótelepre, mint amilyenek a Pozsonyi út melletti Family Centerben, vagy éppen a Komáromi Korzóban nyitottak meg. Az épület nagyjából 1900 négyzetméteres lesz.

Martina Košírerová, az ingatlanfejlesztő társaság képviselője kérdésünkre elmondta, a beruházás része 16 új parkolóhely építése is, ehhez hozzájön az a 22 hely, ami már korábban megépült az utca mellett és a társaság tulajdonában van. A parkolók mellett füves zöld területet alakítanak ki, néhány fát is kiültetnek kis szigetekre, a parkolóba való behajtás és kihajtás közelében. A lapos tetejű épületet részben környezetbarát extenzív zöldtetővel látják el.

Az új Billa mellett négy üzlet nyílik

A napokban egy másik területen is építkezés kezdődött: a Szakszervezetek utcájában, az egyes lakótelep és a Klapka lakótelep határán. Ez a környék is sokáig elhagyatott és elhanyagolt volt, amíg 2020-ban el nem kezdődött Komárom harmadik Billa üzletének építése. A beruházás keretében a fejlesztő társaság a közeli kereszteződésben új körforgalmat épített ki, egy szakaszon szélesítette a Szakszervezetek utcáját, járdákat és 86 férőhelyes parkolót épített az üzlet előtt, amelyet 2021 tavaszán nyitottak meg.

Most az új üzlet közvetlen szomszédságában, a vasúti sínek melletti területen építenek egy bevásárlóközpontot. A Retail KN vállalaton keresztül ugyancsak a pozsonyi székhelyű KLM Real estate az ingatlanfejlesztő, és ennek az építkezésnek is a trencséni székhelyű Keraming vállalat a kivitelezője.

Négy üzlethelyiség lesz a bevásárlóközpontban – úgy tudjuk, az egyikben egy gyógyszertár működik majd. A meglévő parkolóhelyeken kívül további 46-ot építenek, és itt is telepítenek zöld növényzetet – alapvetően kisebb növésű bokrokat ültetnek ki. Az épületet teljesen zöldtetősre tervezték.

Év végéig befejezik

„Tisztában vagyunk vele, hogy minden építkezés okoz bizonyos kellemetlenségeket. Éppen ezért kérjük a lakosokat és polgárokat, próbáljanak megértéssel viszonyulni az építkezési munkálatokhoz. Igyekszünk, hogy mindkét fejlesztés a lehető legrövidebb időn belül befejeződjön, és az új üzletek minél hamarabb meg is nyíljanak” – kérte türelemre a lakosságot Martina Košírerová, hozzátéve, a tervek szerint mindkét építkezés befejeződik 2023 végéig.

Az egyelőre kérdés, hogy az üzletek mikor nyithatnak meg, ám feltételezhető, hogy jövő tavasszal ez is megtörténik.

Csaba Ádám
(nyitókép: a csehországi Humpolecben épülő üzletsor látványterve – ugyancsak a KLM Real estate projektje)

Top