Két új orvosi rendelő Komáromban

Egy gyerekorvos és egy körzeti orvos is új rendelőt nyitott Komáromban, ami a megye által nyújtott 40 ezer eurós támogatásnak is köszönhető – hangzott el Andruskó Imre és Orosz Örs városi és megyei képviselők múlt keddi sajtótájékoztatóján.

A Nyitra Megyei Önkormányzat még 2018-ban indította el azt a programot, amelynek célja, hogy anyagilag támogassa azokat az orvosokat, akik hajlandóak vidéki városokban, kisebb településeken is rendelőt nyitni – például a régiónkból származó orvosokat hazatérésre motiválni. Egy új rendelő felszerelése nagyjából 40 ezer euróba kerül, a megyei önkormányzat legfeljebb ekkora összeggel támogathatja egy-egy praxis elindítását.

A közelmúltban két új orvosi rendelő is nyílt Komáromban, melyek megkapták a 40 ezer eurós megyei dotációt – tájékoztattak a Magyar Szövetség megyei képviselői. Asztalos Kele Orsolya gyermekorvos az Eötvös utcai Szent Valéria Rendelőintézetben nyitott rendelőt (fotónkon), míg Czirfusz Mónika a Semmelweis Ignác Egészségközpontban nyitott háziorvosi rendelőt – átvéve egy megszűnt praxis pácienseinek nagy részét.

Orosz Örs hangsúlyozta, már jelenleg is gyerekorvoshiány van a Komáromi járásban, ugyanakkor néhány éven belül súlyosbodhat a helyzet, ha nem érkeznek fiatal orvosok. Ma 18 gyerekorvos praktizál térségünkben, viszont közülük 14-en már elérték a nyugdíjkorhatárt – előbb-utóbb mindegyikük befejezi majd munkáját. Hozzátette, az orvoshiányt megyei szinten a már említett dotációkkal igyekeznek mérsékelni, amiben komoly szerep jut párttársuknak, Viola Miklósnak, aki a megyei egészségügyi bizottságot vezeti.

A képviselők szót ejtettek az idei megyei támogatásokról is, melyekre az itt működő kulturális szervezetek, sportklubok, intézmények, polgári társulások pályázhatnak. Mint arról beszámoltunk, idén új feltételrendszerben lehetett igényelni a dotációkat – a beérkezett kérelmek kiértékelése folyamatban van. Összesen 76, a Komáromi járásból 11 pályázat érkezett idegenforgalmi tevékenység támogatására, kulturális célokra összesen 368, járásunkból 93 pályázó adta be igénylését, a sportkerethez pedig a megyéből 228, a járásból 29 kérelem futott be. Ezeken kívül összesen 26 pályázat érkezett műemlékvédelmi cél támogatására, közülük 5 a Komáromi járásból: ezek a Szent András-bazilikára, a komáromi központi erőd laktanyaépületére és a IV-es bástyára, valamint az izsai és az ógyallai templom felújítására vonatkoznak – e pályázatok mindegyike jó eséllyel 4 ezer euró feletti dotációban részesül. A támogatási szerződések aláírására leghamarabb májusban kerülhet sor.

(csá)

Lehet pályázni a megyei támogatásokra

Top