Jó eséllyel a kórházé lesz az egykori nővérszálló

Egyelőre nem döntött Nyitra Megye Önkormányzata arról, hogy a komáromi kórház működtetője megvásárolhassa az egykori nővérszálló leromlott állagú épületét, ám minden jel szerint hamarosan pozitív döntés születik. A kórház orvosok, nővérek számára alakítana ki korszerű lakásokat a Petőfi utcai épületben, ami nagy segítség lenne az orvoshiány kezelésében.

Mint korábban megírtuk, a komáromi kórházat működtető Agel társaság idén februárban már második kérvényét juttatta el Nyitra Megye Önkormányzatához, melyben vételi ajánlatot tesznek a Petőfi utcán található egykori nővérszálló épületére, ami megyei tulajdonban van. Az Agel 280 ezer eurót kínál a 2017 óta üresen álló ingatlanért. Kérvényükben azt írják, az épület felújítása elengedhetetlen, egyben költséges, mivel műszaki állapota a belső részeken katasztrofális. Egyúttal megjegyzik, kifejezetten taszító látványt nyújt a felújított belgyógyászat mellett, miközben 12 millió euróból most épül mellette az új sürgősségi központ is.

A kórház szándéka az, hogy orvosok, nővérek és egészségügyi dolgozók számára korszerű szolgálati lakásokat alakítsanak ki az épületben. Ez nagyon fontos lépés lenne az orvoshiány kezelése szempontjából, hiszen ma már országszerte szinte csak a kelet-európai, elsősorban ukrán, vagy éppen az arab világból érkező orvosoknak köszönhetően tartható fenn az egészségügyi rendszer – Komáromban is ez a helyzet. Viszont a külföldi orvosokat – vagy akár a hazai pályakezdőket is – akkor lehet idecsábítani, illetve megtartani, ha megfelelő lakhatási körülményeket is kínál a komáromi kórház. Tekintettel erre, a Komáromi járás településeinek polgármesterei levélben kérték Nyitra Megye Önkormányzatától és a megyei képviselőktől, hogy támogassák a kórház kérvényét, hiszen ezáltal az egészségügyi szolgáltatás minősége is javulna, ami közérdek. Közös állásfoglalásukat azért is fogalmazták meg, mert egy vállalkozó is jelezte vételi szándékát – irodaházzá építené át az egykori nővérszállót, saját vállalata céljaira.

Jelen állás szerint azonban erre nem kerül sor, a megyei önkormányzat vezetése, a hivatal és a közgyűlés nagy többsége ugyanis a kórháznak adná el az épületet, nem utolsósorban ugyancsak a közérdeket szem előtt tartva – mondta el kérdésünkre Farkas Iván, a megyei önkormányzat MKP-frakciójának vezetője. Végső döntés ugyanakkor még nem született a kérdésben a legutóbbi, június végi közgyűlésen, miután a megyeelnök és a megyei hivatal kezdeményezésére levonták a napirendről a vonatkozó határozati javaslatot. A megye ugyanis azt szeretné, ha a nővérszálló épülete úgy kerülne a kórház – az Agel – tulajdonába, hogy közben az ingatlan alatti telek tulajdonjogát is rendezik, illetve ehhez kapcsolódóan néhány más telek is gazdát cserélne, ésszerűségi szempontok alapján. Így a nyár folyamán Nyitra megye, Komárom városa és a kórház között egyeztetésekre kerül sor egy minden fél számára megfelelő ingatlancserés megoldásról. Farkas Iván úgy látja, nem lesz akadálya a megegyezésnek, és kedvező esetben már az augusztus végi megyei közgyűlésen jóváhagyják a megyei tulajdonban lévő Petőfi utcai épület eladását a kórházat működtető társaságnak.

(csá)

Átalakítás miatt korlátozások a nőgyógyászaton

Két új, átlagon felüli felszereltségű szobát alakítanak ki a komáromi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán. A munkálatok ideje alatt, július elejétől augusztus közepéig részben korlátozzák a nőgyógyászati műtéteket, a szülészet és az újszülött osztály azonban változatlanul működik. A beruházás értéke 50 ezer euró.

Július elsejétől az építkezés miatt módosul a nőgyógyászati rendelő működése. A terhességük 36. hetén túl lévő kismamákat munkanapokon 7 és 10 óra között fogadják. Azokat, akik még nem érték el ezt az időt, de számítani lehet náluk az idő előtti szülésre, illetve az akut nőgyógyászati eseteket, amelyeknél nem halogatható a kezelés, más rendelőbe irányítják. A nőgyógyászai ügyelet ugyanakkor az eddigi rezsimben folytatódik, naponta 15 és reggel 7 óra között. A felújítás idején nőgyógyászati műtéteket egynapos sebészeti ellátás keretében végeznek. (d)

(Cikkünk a Delta július 6-i számában jelent meg.)

Top