Jó az irány, de még több rendőr kellene

KOMÁROM. Amióta új felállásban, új vezetéssel dolgozik a városi rendőrség, érezhető a kifejezetten pozitív változás – fogalmazott Stubendek László azon a sajtótájékoztatón, melyen a rendőrség vezetői is jelen voltak. Felmerült, hogy elektromos autót kapnak a városi rendőrök, és az is, hogy az idősek számára egy segélyhívó szolgáltatást is nyújtanak.

Tóth Sándor rendőrparancsnok a városvezetéssel közös sajtótájékoztatón ismertette a városi rendőrség 2016-os éves jelentésének főbb pontjait, megemlítve, jelenleg 28 fő dolgozik a komáromi városi rendőrség kötelékében. Bár a tavalyi év folyamán hárman távoztak az állományból, helyettük 3 másik rendőr érkezett, akiknek kiképzése folyamatban van, illetve még májusban egy további rendőr is munkába állt. A jelentés megállapítja, ilyen létszám mellett komoly erőfeszítést igényel a feladatok ellátása, és további 4 fő felvételét tartanák indokoltnak, hogy a betegszabadságok, illetve rendes szabadságok ne okozzanak fennakadást a működésben.

rend3

Szabálytalan parkolás, rendzavarás

Tóth Sándor hangsúlyozta, igyekeznek minél inkább odafigyelni a lakosság igényeire, a panaszokra, és ezekre reagálni, ezeket megoldani. A városüzemeltetési főosztállyal együttműködve például kiveszik részüket a kóbor állatok befogásából, a közelmúltban épp a rókák jelentettek gondot. Sokan a fiatalkorúak és kiskorúak alkoholfogyasztásának visszaszorítását várják a rendőröktől, ezért több ellenőrzést tartottak szórakozóhelyeken, amelyek során ittas fiatalkorúakat is kiszűrtek – a rendőrparancsnok megjegyezte, sokszor nem is az alkoholfogyasztás ténye a megdöbbentő, hanem az, hogy 18 év alatti fiatalok milyen mértékben isznak, milyen magas értékeket mutatott az alkoholszonda. A rendőrök sokszor feladataikon túl is a komáromiak segítségére siettek, például július utolsó napján, amikor a csapadékbomba okozta problémák elhárításában vettek részt, kicsavart fák és faágak eltakarításában, az utcák és járdák járhatóvá tételében.

Layout 1

Tavaly összesen 6 832 lakossági bejelentés érkezett a városi rendőrségre, melyek közül 2826 bizonyult „jogosnak“ – azaz szabálysértésnek, illetve más olyan esetnek, amelyek legalább részben a városi rendőrök hatáskörébe tartoztak. Ezek során összesen 16 ezer eurónyi pénzbírságot szabtak ki.

Elektromos kocsi a rendőröknek?

A polgármester jelezte, vizsgálják annak lehetőségét, hogy a városi rendőrség és a Comorra Servis városi cég is kapjon egy-egy elektromos autót, amelyek üzemeltetési költsége jóval alacsonyabb, mint a hagyományos járműveké. Dunaszerdahelyen és Vágsellyén például már ilyen járművük is van a helyi rendőröknek, és jók a tapasztalataik. Keszegh Béla alpolgármester elmondta, javasolni fogják, hogy a parkolórendszer bevételéből legyen megvásárolva a két elektromos autó – a Comorra Servis a parkolóhelyekkel kapcsolatos útjelek felfestésére, a rendőrség pedig a parkoló kocsik ellenőrzésére használná. Egyúttal egy elektromos gyorstöltő állomás is létesülhetne, amit a komáromiak is igénybe vehetnének. Ráadásul az elektromos gépkocsik vásárlását 5 ezer euróval támogatja az állam.

Szó esett továbbá az úgynevezett központi biztonsági pult (PCU pult) kihasználásának bővítéséről is. A városi rendőrség másfél évvel ezelőtt vette át a városi épületek, objektumok őrzését egy magáncégtől, a biztonsági berendezések esetleges riasztásai ebbe a központba futnak be. Az induláskor 21 városi cég, intézmény őrzését végezték a pult segítségével, mára ez a szám 29-re emelkedett. A közeljövő tetvei között szerepel, hogy egyszerű polgárok is rákapcsolódhassanak a rendszerre, elsősorban időseknek nyújtanának segítséget, akik egészségügyi vagy biztonsági vészhelyzet esetén egy segélyhívóval jelezhetnének a városi rendőrségnek.

 rend2

A rendőrparancsnok megjegyezte, őket is negatívan érinti, hogy a nyitrai munkafelügyelet feketelistára tette a várost és nem meríthet pályázati pénzeket – emiatt a városi rendőrség épületének és belső udvarának felújítása egyelőre nem valósulhat meg, annak ellenére, hogy sikerrel pályáztak. Ezzel kapcsolatban Stubendek László megjegyezte, bár a felsőbb hatóság új eljárás lefolytatására kötelezte a nyitrai munkafelügyeletet, ettől még nem oldották fel a Komáromra vonatkozó tiltást.

Tóth Sándor összességében úgy vélte, az elmúlt évben javult a kommunikáció a rendőrség és a lakosok között, nőtt a bizalom, és előrelépés történt a rendőrök képzése terén is, emellett különös figyelmet fordítottak a városi rendeletek betartására és betartatására.

(cs)


Pénzjutalom az életmentő rendőröknek

Komárom város vezetése fogadta azt a két városi rendőrt, akik február 4-én a délutáni órákban egy férfit mentettek ki a jeges Dunából.

zsaruk

Šudák János és Petrík Dávid szolgálatteljesítés közben lettek figyelmesek egy zavarodottan viselkedő férfira az Erzsébet-hídon. Mire megközelítették, a férfi már átmászott a korláton. Petrík Dávidnak ugyan sikerült elkapnia a lábát, azonban visszatartani már nem tudta, a mélybe vetette magát. Ezt követően a rendőrök a partra rohantak, hogy megmentsék az 50 év körüli embert. Derékig gázoltak a jeges Dunába, és sikerült is kihúzniuk az öngyilkosjelöltet, akit a folyó szerencsére a part felé sodort. Ketten felvitték a szolgálati autójukhoz és a mentők kiérkezéséig próbálták melegen tartani.

Komárom polgármestere, Stubendek László megköszönte a városi rendőrök példamutatását. Rámutatott, tettükkel a városi rendőrség becsületét is javították. Hozzátette, Šudák János és Petrík Dávid pénzjutalomban is részesülnek.

„Jólesik az elismerés, de nekünk ez a feladatunk, hogy segítsünk, ne csak büntessünk. És ezzel a cselekedetünkkel szeretnénk példát mutatni rendőrkollégáinknak is. Reméljük a kimentett személy is jobban van, mind szellemileg, mind fizikailag”- nyilatkozták lapunknak az életmentő rendőrök.


Top