Itt az időÚj seprű jól seper, tartja a mondás, és Komárom új városvezetése bele is fogott a hivatalnoki kar frissítésébe, miközben a városi cégek és intézmények kapcsán is felmerült a vezetők lecserélése. Ez utóbbi téren egyértelműen a városi tulajdonú részvénytársaság, a KOMVaK ügye kapta a legnagyobb figyelmet.

viz-e1415779594914

Nyilvánosságra került egy jelzálogszerződés, mely szerint a vízmű elismeri tartozását egy aranyosmaróti céggel szemben, és biztosítékul zálogba adja vagyonának egy részét, több millió euró értékben. A KOMVaK vezetése és a felügyelőtanács teljesen szokványos ügyletnek nevezte ezt, a városvezetés ellenben élesen bírálta a vízmű vezetőit, amiért egy ilyen lényeges tranzakciót a város tudta nélkül ütöttek nyélbe, holott a vízmű vagyonára egyfajta városi vagyonként lehet tekinteni. Az év elején a polgármester még vétózott is ezzel összefüggésben, mivel kifogásai voltak a KOMVaK igazgatótanácsa elnökének, Olláry Viktornak, a jelzálog aláírójának városi bizottságba jelölésével. A város szerint egyéb fizetési gondok is felmerültek.

Nagy csinnadrattával indult tehát a vízmű körüli állítólagos problémák és gyanús ügyletek leleplezése, azonban teltek a hónapok, és nem kerültek elő további bizonyítékok, a polgármester hallgatott a témáról. Abba, hogy az ICOCRIM elnevezésű szervezet, illetve a vele szembenálló Martin Daňo újságíró állításai közül mennyi a megalapozott, ne menjünk bele. Az embernek olyan érzése van, mintha a két szereplő csak azért lépett volna színre, hogy a tisztánlátást akadályozza, és a cirkusszal terelje el a figyelmet a lényegről. Az ICOCRIM mindenesetre a két korábbi és a jelenlegi polgármestert is feljelentéssel fenyegette, a KOMVaK ellenben fel is jelentette a szervezetet hazugságok terjesztése miatt.

Néhány lépés azért történt az elmúlt 4 hónapban, a képviselők megszavazták a KOMVaK alapszabályának szigorítását, melynek értelmében a városnak nagyobb a beleszólása a vízmű ügyeibe, majd a felügyelőtanácsba új tagokat választottak. Kissé közelebbről vizsgálva a történteket azonban úgy látszik, a képviselők többsége, de talán már a polgármester sem akar változást. Bár az alapszabály szigorítását még márciusban megszavazta a testület, csak a múlt héten zajlott le a vállalat közgyűlése a polgármester részvételével, így csak ekkortól vált hatályossá. A felügyelőtanács frissítése pedig abból állt, hogy újra beszavazták Szabó Bélát, aki eddig is ezt a posztot töltötte be, új tagként pedig azt a Konštantín Gličet választották, aki a leghatározottabban vette védelmébe a KOMVaK-ot, sőt, a vállalatnak dolgozott. Emiatt szinte bármelyik képviselő alkalmasabb lett volna arra, hogy ellenőrző feladatokat lásson el a vízműnél.

Úgy tűnik, hogy aki ebben a történetben eddig képes volt határozottan állást foglalni, az valamilyen módon érintett a témában, valamilyen személyes érdek mozgatja. Eljött az ideje az őszinte beszédnek, a szerződések bemutatásának, a vízmű pénzügyi helyzete feltárásának. A képviselőknek valós adatokat kell kapniuk, hogy a vitás kérdésekben tisztán lássanak, és ne a suttogó propaganda és a különböző riogatások alapján hozzanak felelősségteljes döntést a vízmű jövőjéről. Tény, hogy a vízmű eurómilliókat vonzott a régióba sikeres pályázatainak köszönhetően, ugyanakkor az is, hogy akadnak gyanús ügyek, és már kevesebbért is menesztettek vezetőket. Ha kell, legyenek személycserék, de a legfontosabb, hogy egy időre lezáruljon ez a téma, és a vízmű a lehető legjobban, a város vagyonát gyarapítva és a lakosok igényeit kielégítve működhessen.

Csütörtökön rendkívüli ülést tartanak a képviselők (bár mostanra már semmi sem biztos), ahol csakis a KOMVaK helyzetével foglalkoznak majd. Egy darabig biztos nem lesz jobb alkalom arra, hogy tiszta víz kerüljön a pohárba.

Csaba Ádám

Top