Indul a csatornabővítés Gútán

Talán soha annyian nem vettek még részt lakossági fórumon Gútán, mint múlt kedden, amikor is a csatornahálózat bővítéséről tájékoztattak az illetékesek. Az Adamis Anna Városi Művelődési Központ körtermében tartott fórumon elhangzott, a város nagy részét érintő beruházás április elején indul a Pozsonyi, a Jánošík és a Felső utcákban, befejezése pedig legkésőbb 2025 végére várható. A csatornahálózat bővítésén kívül megépül az új, biológiai tisztítóállomás is a meglévő, mechanikai tisztítóállomás mellett.

Az Európai Unió, valamint a környezetvédelmi és az építésügyi minisztériumok által finanszírozott, 24 millió értékű beruházás megrendelője Gúta vízszolgáltatója, a Nyugat-szlovákiai Vízügyi Társaság (ZsVS – Západoslovenká vodárenská spoločnosť), kivitelezője pedig a Stanter építőipari vállalat által vezetett öttagú konzorcium. A lakossági fórumon Martin Krasula, a Stanter fő építésfelügyelője ismertette a komoly kihívásokkal, a lakosok számára az építkezés ideje alatt nem kis kellemetlenségekkel járó munkálatok részleteit. A csatornahálózat bővítése a város nyugati részén (Vágsellye felőli rész) kezdődik, és déli részén (Komárom irányában) fejeződik be. A város középső részén már van csatorna, így ezt a térséget nem érinti a beruházás. Az újonnan kialakított csatornahálózat mintegy 45 kilométeren húzódik majd és négy szivattyúállomást is felújítanak. Több mint harminc utcában fektetik majd a szennyvízelvezető csöveket, és mintegy kétezer rácsatlakozási pontot alakítanak ki. A pontos ütemtervet folyamatosan teszik közzé a város honlapján és üzenőfalán. Az biztos, hogy elsőként a Pozsonyi, a Jánošík és a Felső utcákban indulnak a munkálatok, várhatóan a napokban. Martin Krasula elmondta, a csöveket az egyes telkek határáig fektetik le és egy csatlakozóval látják el. A magánterületen belül viszont már a tulajdonosnak kell elvégeznie a talajmunkákat, kialakítani a gyűjtőtartályt és biztosítani a szivattyúpumpát. Mivel Gútán a talajtani viszonyok nem teszik lehetővé a gravitáció elvén működő csatornázási rendszer kiépítését, ezért kénytelenek nyomott rendszert alkalmazni, ami azt jelenti, hogy minden telekről külön szivattyúegység nyomja a szennyvizet a hálózatba. Az egyes háztartások rácsatlakoztatása a hálózatra a teljes beruházás befejezése, illetve kollaudációja után történik meg, várhatóan 2025 végén, 2026 elején. A háztulajdonosoknak a Nyugat-szlovákiai Vízügyi Társasággal kell majd szerződést kötniük a rácsatlakozásról.

Halász Béla polgármester arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy előzetes számításaik szerint, illetve a kínálat felmérése alapján a háztartások részére mintegy 1500 euró kiadást jelent majd a gyűjtőtartály és a szivattyúpumpa beszerzése, valamint a rácsatlakozás, ami nem kis kiadás. Ezért az önkormányzat keresi annak lehetőségét, hogy a kisnyugdíjasok, a gyermeküket egyedül nevelő szülők, hátrányos helyzetű polgárok számára miként tudna segíteni, akár anyagilag, akár részletfizetés formájában. Már tárgyaltak egy beszállítóval, aki, ha nagyobb tételű megrendelést kapna, biztosan jobb áron kínálja majd a pumpákat, mintha egyenként rendelnék meg azt a lakosok. Az is előfordulhat, hogy valaki nem akar rácsatlakozni a rendszerre, és továbbra is a meglévő emésztőgödrébe engedi a szennyvizet. Ebben az esetben az érintetteknek két évre visszamenőleg számlákkal kell igazolniuk, hogy szippantókocsival rendszeresen üríttetik szennygödrüket és nem a kertbe, árokba engedik ki a szennyvizet. Külön elbírálás alá esnek azok a háztartások, amelyeknek saját biológiai tisztítórendszerük van, de ezt érvényes tanúsítvánnyal kell igazolniuk.

„Évtizedes adóssága Gútának, hogy mostanáig nem volt kiépítve a csatornahálózat az egész városban, és bizony ment a szennyvíz a kertekbe, a Vágba, folyt vissza a kutakba. Jó lenne, ha mindenki tudatosítaná, hogy a jövő nemzedékek érdekében védeni kell környezetünket, ívóvízkészletünket, amihez ez a beruházás nagyban hozzájárul – mutatott rá a polgármester. – Közösen harcoltunk az ellen, hogy a dán befektető nagykapacitású sertésfarmot létesítsen városunk határában, és sikeresen megakadályoztuk. Most pedig itt a lehetőség, hogy ismét tegyünk valamit a tisztább környezetért azzal, hogy rácsatlakozunk a szennyvízhálózatra.”

Gútán eddig a háztartások mintegy harmada volt rácsatlakoztatva a csatornahálózatra – elsősorban a belváros, a tömbházak. A most induló beruházásnak köszönhetően gyakorlatilag az egész városban kiépül a csatornahálózat, az új tisztítóállomás kapacitása pedig 13 ezer ekvivalens lakos (ami kb. ugyanannyi személyt jelent) lesz. Azaz a 10 ezres Gúta igényeit bőven kielégíti. Fontos azonban, hogy a lehető legtöbben csatlakozzanak a rendszerhez, mert a biológiai tisztítóállomás akkor működik megfelelően, ha „táplálva vannak” a baktériumok – ezt már Mészáros Imre, az építésügyi hivatal vezetője mondta.

A csatornahálózat lefektetése miatt az érintett utcákban 420 fát kellett kivágni, ezeket a beruházás befejezése után pótolják, több mint 1200 fát ültetnek ki. Halász Béla megjegyezte, az egyes utcákban igyekeznek egységes arculatot kialakítani, ami a fásítást illeti, de a korábbi utcaképek visszaállítására is törekednek.

A lakossági fórum végén a polgármester arra kérte a lakosokat, hogy ha a munkálatok során bármilyen kérdés, probléma merül fel, haladéktalanul forduljanak a városi hivatalhoz, vagy írjanak a külön erre a célra létrehozott elektronikus postacímre (kanalizacia@mestokolarovo.sk).

vkm

Tüntetéssel indult a víztisztító építése Gútán

Top