Igazságos oltási menetrendet követelnek

Az oltások igazságos és arányos elosztását, egyúttal átlátható oltási programot követel a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége. Ezen törekvésüket a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Comenius Pedagógiai Intézet és Komárom polgármestere is támogatja. Több eset is bizonyítja, hogy egyes északi régiók előnyt élveznek az oltások hozzáférése terén a déli – egyébként többségében magyarlakta – járások előtt.

Aggodalommal figyeli az oltási program aránytalan regionális elosztását és az ebből adódó méltánytalan helyzetet a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ). Erről Fekete Irén, a szövetség elnöke beszélt azon a múlt csütörtöki sajtótájékoztatón, melyet Keszegh Bélával, Komárom polgármesterével közösen tartottak.

Fekete Irén rámutatott, üdvözölték azt a döntést, hogy a korábban tervezettnél hamarabb elindulhatott a pedagógusok oltása, ami biztonságosabbá teszi az iskolák újranyitását. Leszögezte, az iskolák biztonságos működése alapvető fontosságú, a jelenléti, közösségi nevelés-oktatás hosszú távú hiánya az óvodásoknál és a tanulóknál is kedvezőtlen szellemi és testi változásokat okoz.

A pedagógusok oltásának menete azonban komoly aránytalanságokat mutat az egyes országrészekben. „A déli régiókban élő pedagógusoknak a megyei székhelyekre kellett utaz-niuk, hogy beoltsák őket, közben északon voltak olyan járási központok is – például Liptószentmiklós, Alsókubin –, ahol kivételt tettek, ahol a pedagógusok helyben is megkaphatták az oltást. A déli városok oltóközpontjai is teljes felkészültséggel várták az oltóanyagokat, mégsem kapták meg, erre csak később került sor“ – mutatott rá a vakcinák elosztásának aránytalanságára a pedagógusszövetség elnöke.

Hozzátette, a megyei székhelyekre való utazás azért is aggályos, mert a járványhelyzetben éppenhogy a mobilitás visszaszorítása lenne a cél, ehelyett voltak olyan járásbeli pedagógusok is, akiknek Besztercebányára kellett utazniuk az oltásért, majd vissza, ami komoly kockázat – egyébként ebben az esetben egy komáromi szlovák iskola tanítóiról van szó, tehát a hátrányos megkülönböztetés egyformán érinti a szlovák és magyar tannyelvű intézmények oktatóit. Keszegh Béla megjegyezte, másoknak Nyitrára kellett menniük, egy Komárominál is fertőzöttebb, fekete besorolású járásba, ahol két órán át még sorban is állhattak az oltásra várva. A polgármester szerint a komáromi kórházban az egyik legmodernebb oltóközpontot alakították ki, és teljesen érthetetlen, hogy miért nem a vakcinát hozzák ide, illetve, hogy miért jut kevesebb oltóanyag a déli régiókba – múlt szerdai hírek szerint ráadásul országosan el is fogyott az oltóanyag.

Kifogásolható az is, hogy az egészségügyi minisztérium nem közölt adatokat az oltás menetéről, arról, hová mennyi vakcinát szállítottak, hol hány embert oltottak be. Itt megjegyzendő, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban jónéhány olyan központi adatot hoztak nyilvánosságra mind a tesztelések, mind a fertőzöttség, mind a koronavírus következtében elhunytak kapcsán, amik nyilvánvalóan pontatlanok voltak – ott tartunk, hogy már kérdéses, vajon az oltásokról hiteles információkat közölnének-e.

Fekete Irén hangsúlyozta, támogatják, hogy ne csak a pedagógusok, hanem minden iskolai alkalmazott, tehát az étkezdében dolgozók és a gondnokok is mihamarabb megkapják az oltást, hiszen ők is napi rendszerességgel ki vannak téve a fokozott fertőzésveszélynek. Ez is kell ahhoz, hogy ne csak az alsó tagozaton indulhasson újra a jelenléti oktatás biztonságos körülmények és világosan értelmezhető szabályok mellett, hanem a többi évfolyamban, a középiskolákban és a felsőoktatásban is.

„Az SZMPSZ kéri az egészségügyi minisztériumot, hogy mihamarabb biztosítson megfelelő mennyiségű oltóanyagot a déli régiókban is. Ne a pedagógusokat tegyük ki újabb veszélynek, hanem az oltóanyag legyen számukra elérhető közelségben, mert erre adottak a lehetőségek. Ragaszkodunk ahhoz, hogy biztosítsák a regionális igazságosság elvét, hogy a déli régióban dolgozó pedagógusok se legyenek másodrangú szereplői a folyamatnak“ – hangsúlyozza állásfoglalásában a szlovákiai magyar pedagógusok szakmai szervezete.

(cs)
(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Végzetes fejetlenség

Top