Végzetes fejetlenségSzerencsétlen dolog volna azt állítani, hogy bármelyik kormánynak megvan a csodaszere, miként lehet a koronavírust hatékonyan kezelni. A szlovák kormány ráadásul nagyon szerencsétlenül csöppent ebbe a helyzetbe, a kormányváltás után azonnal válságkezelési üzemmódba kapcsolva. Azt is láthatjuk, hogy sok országban eltérő módszereket alkalmaztak már, de a vírust mégsem sikerült felszámolni, így meg kell tanulni együtt élni vele. Azt viszont szintén láthatjuk, mik azok a baklövések, amelyek egyértelműen hozzájárultak ahhoz, hogy Szlovákiában világviszonylatban az egyik legrosszabb a járványhelyzet.

A vírus elleni védekezés két meghatározó eszköze a tesztelés és az oltás. Természetesen olyan jelenségeket is érdemes vizsgálni, hogy milyen állapotban van a szlovák egészségügy, de ez összetett téma, ami sok kabinet néhány évtizedes sara. Szomorúan állapíthatjuk meg, hogy mind a szűrés, mind az oltás esetében fejetlenség jellemzi a mostani kormányt, így ezeket az eszközöket egyáltalán nem vehetjük hatékony fegyvernek, talán még riasztópisztolynak sem.

Szlovákia világbajnoki címre tört a teljes körű tesztelés tekintetében. Igor Matovič kormányfő nem fukarkodott a jelzőkkel, szerinte atombombát dobtunk a vírusra, és lefutott az újabb Szlovák Nemzeti Felkelés. Később kezdett gyanús lenni, hogy ezt a nagyszerű ötletet a világ egyetlen országa sem veszi át és miért csak Szlovákia lakosságának lett a hétvégi programja az antigén tesztelés? Látva az eredményeket és fejleményeket, kijelenthetjük, a teljes tesztelés hatékonysága igencsak kérdéses. Egyes helyeken már hat hete tesztelnek minden hétvégén. Például Nyitrán, ahol nemhogy nem javult a helyzet, de a város újra a legrosszabb besorolásba került.

Komáromban nem látjuk megalapozottnak a teljes körű tesztelést. Mindamellett az önkormányzat továbbra is biztosítja ennek lehetőségét, mivel a kormány által megkívánt heti tesztelésnek (megfelelő mintavételi lehetőségek nélkül) könnyen a helyi lakosok lehetnek az áldozatai. Amit viszont az önkormányzat hatékony lépésnek tartana, az a célzott tesztelés. Annak van logikája és alapja, hogy bizonyos közösségekből kiszűrjük a pozitív eseteket, de a többiek élhetik életüket. Ebből adódóan Komárom három prioritást határozott meg. Az iskolába vissza kell térni a gyerekeknek, hogy ne folytatódjon szellemi és testi leépülésük. Ezért a város külön tesztelési lehetőséget biztosít a tanítóknak és a szülőknek. Ugyancsak kulcsfontosságú a munka, a gazdaságnak működnie kell – a város ezért a nagyobb cégnek is tesztelési alkalmat biztosít. A harmadik prioritás a város által nyújtott szolgáltatások zavartalan működését érinti, a városi hivatal és cégek munkatársait is külön szűrik. Az iskola-munka-szolgáltatások hármasra építve így tovább halad a város.

A valódi reményt igazából az oltás jelentheti. A vakcinák beszerzése viszont gyenge lábakon áll, nincs elég oltóanyag, bizonyos esetekben (orosz és más szérum) nem a szakmaiság, hanem a politikai érzelmek kapnak lángra. Szlovákiában kevés a vakcina, de még az oltási program is teljesen átláthatatlan. Míg Trencsén városában a sportcsarnokban egy hétvégén 1500 adagot szúrnak be az időseknek, addig Komáromba nem jut elég oltóanyag, nem nyílik új lehetőség a regisztrációra, még a leginkább rászorultak sem kaphatnak. A komáromi kórház magas színvonalon, felkészülve adja be az oltásokat, de a vakcinák valamiért inkább más irányba vándorolnak. A pedagógusok oltása végre napirendre került, de itt is újra felmerült, hogy vannak egyenlőbbek. Az illetékes minisztérium szerint csak megyeszékhelyeken indult az oltás, de a Tátra tövében mégis kisebb városokban oltották a pedagógusokat. Hiába készült fel Komárom az oltásra, ha nem kap vakcinát, miközben Trencsénben vagy Zsolnán még szabad helyek vannak az oltási ütemtervben, mert nincs elég jelentkező. Ez volna az átlátható oltási program? Bár hosszas egyeztetések és csatározások nyomán a hétvégén Komáromban is beindult a pedagógusok oltása, mégis felmerül a kérdés: miért nem lehet a vakcinázást tisztességes terv mentén folytatni?

Csodatévő megoldást senki nem ismer, de néhány dolog mégis sokat segíthet a hatékony védekezésben. Jó lenne, ha nem a politikusok egója, a végtelen sajtótájékoztatók, a kapkodás és a civakodás jellemezné a járványkezelést, hanem szakemberek irányítanák. Fejetlenség helyett észszerűen felállított, érthető és egyértelmű szabályok kellenek, amelyek célját és értelmét a lakosok is látják és szigorúan betartják. Készek vagyunk tenni is annak érdekében, hogy visszakapjuk régi életünket, világos intézkedések és célok mentén. Hogy munkába és iskolába járhassunk, és végre megihassunk barátainkkal egy finom kávét maszk nélkül a Klapka téren!

Keszegh Béla, Komárom polgármestere

(Az írás a Delta eheti számában jelent meg.)

Top