Hol tart az útfelújítás?

Négy hónnappal ezelőtt kezdődött meg a nagy útfelújítás Komáromban. Ennek során mintegy 15 forgalmas utcát aszfaltoznak le, több helyen az utcák alatti gázvezetékeket, csatornákat és vízvezetékeket, illetve a közvilágítást is cserélik, de néhány helyen még a járdák is megújulnak. Az ütemtervet nem sikerül tartani, amit elsősorban a gázvezetékek cseréjének elhúzódása okoz. Két utca felújítása nagy valószínűséggel átcsúszik tavaszra. 

Több helyen is finiselnek

Hivatalosan eddig egy utcát adtak át – illetve vett át a város a kivitelezőtől –, a Határőr utcai parkolót és az erre vezető rövid útszakaszt. A gyakorlatban azonban több utca felújítása is lezajlott már, ám apróbb hiányosságok miatt – alapvetően a közlekedési táblák és felfestések hiányoznak, amelyeket a közlekedésrendészetnek is jóvá kell hagynia –, a hivatalos átadás még nem történt meg. A Duna rakpartot már jó ideje használhatják a komáromiak, de a Hold utca, Szabadság utca, Építők utcája, Lehár utca, továbbá a Shell benzinkútnál lévő egészen rövid szakasz is (Gútai sor) csaknem késznek mondható.

IMG_7959

„Sok lakos sürgette, hogy minél előbb fessék fel az Eötvös utca közlekedési jeleit. Ez eddig azért nem történt meg, mert, bár a közlekedésrendészet illetékese igyekezett, egészen múlt csütörtökig nem kaptuk meg a hivatalos jóváhagyást, ennek hiányában pedig egyszerűen nem lehetett új felfestéseket, közlekedési táblákat kihelyezni. Most, hogy megvan az engedély, napok kérdése (cikkünk a Delta október 16-i számában jelent meg), hogy rákerüljenek az úttestre a jelek, és a lakosok biztonságosabban használhassák az utcát“ – mondta el kérdésünkre a nagy útfelújítás kezdeményezője, Keszegh Béla alpolgármester. Ezt követően kerül sor a hivatalos átvételre-átadásra. Rámutatott arra is, hogy a közlekedési jelek és táblák egy közlekedési mérnök által készített projekt alapján kerülnek elhelyezésre, felfestésre, miután a rendőrség jóváhagyta, a város legfeljebb olyasmit kérhet, hogy a kerékpáros forgalmat is vegyék figyelembe a szakemberek. Az Eötvös utca Menház és Wigvam közti kis szakaszán a gázvezetékek javítása miatt kimaradt egy rész aszfaltozása, azonban hamarosan erre is sor kerül.

Hétfőre a Štefánik tér körüli utcaszakasz felújítása is befejeződik – beleértve a Megye utca autók által használt rövid szakaszát is. A Komáromi Kacz utcán pedig már folyamatban van a régi aszfalt felmarása, november közepéig, rosszabb esetben a hónap végéig teljesen befejeződik a Singellő fő ütőerének felújítása is, ami magába foglalja a járdaszegélyeket is.

A három őrsújfalusi utca (Méhes, Jázmin és Fenyves utcák) is elkészül még az idén, a régi aszfaltot most marták fel, ezt a hulladékanyagot aztán felhasználják az új Duna-híd építéséhez, ami egyben spórolás is a városnak. Az alpolgármester az érintett lakosok türelmét kérte, mivel lesz egy néhány hetes időszak, amíg a felmart úttesten kell közlekedniük, az új aszfaltréteget ezután viszik fel.

DSC_1347

Két utca tavasszal

A Király püspök utca első szakaszát – a Selye Gimnázium előtt vezető részt – érinti az egyik leg­átfogóbb felújítás, itt az úttest alatti gáz- és vízvezetékek cserejére, a közvilágítás megújítására is sor kerül, ráadásul a járdákat is térkövekkel rakják ki. Mivel közeleg a téli időjárás, és egy bizonyos hőmérséklet alatt nem végezhetők a felújítási munkák, az utcát teljesen nem fogják tudni befejezni az idén – a járdák kikövezése legalább az egyik oldalon biztosan jövő évre csúszik át.

A Jókai utca felújítása azonban szinte teljesen tavaszra tolódik. Idén csupán az úttest alatti vízvezetékeket cserélik le, utána átmeneti burkolat kerül az úttestre, hogy télen is használható legyen, a teljes körű felújítás pedig jövőre indul be, amikortól az időjárás melegebbé válása ezt lehetővé teszi. A műemlékvédelmi hivatal kikötötte, az úttest alól ki kell termelni a régi macskaköveket, és részben ezzel kell borítani az utca egy szakaszát, hogy minél inkább az eredeti hangulatot idézze az utca. A templom előtti részre biztosan macskakő kerül, de akár nagyobb szakaszra is, függően attól, mennyi használható bazaltkockát rejt a föld. A járdákat is térkővel rakják ki, mégpedig sötét színűvel, ami emelni fogja a tervezett költséget is. Ugyanilyen sötét térkövek kerülnek a Király püspök utca járdáira is.

DSC08529

Miért csúszik?

A komáromi önkormányzati ülésen a képviselők is rákérdeztek arra, mi az oka a csúszásnak. Elhangzott, alapvetően nem a fő kivitelező, az Eurovia vállalat miatt történik, hanem a gázvezetékek lassú cseréje okozza. Az SPP Distribúcia vállalat által megbízott cég ugyanis a szerződésben foglaltakat megszegve, nem két műszakban, és a hétvégén is dolgozva végzi ezeket a munkákat, hanem jóval lassabban – néha még hétköznap sem dolgoznak. Ezek a késések aztán hátráltatják a többi munkát, hiszen csak ezt követően jöhet a KOMVaK a vízvezeték-felújítással megbízott cég (a közbeszerzéssel kiválasztott zsolnai GFCH, s.r.o., együttműködve a KOMVaK-kal), illetve az útépítők. Több városatya is követelte, a város szabjon ki bírságot a késedelem miatt, amennyiben ez jogszerű.

Az alpolgármester kérdésünkre elmondta, sajnos akadnak többletkiadások, egyes munkák szükségessége csak menet közben derül ki, miután megbontották a felületeket – beszakadt járdák, szabálytalanul kialakított autólejárók, hiányzó járdaszegélyek és vízelnyelők, a műemlékvédelmi hivatal kikötései. Ugyanakkor néhol spórolni is tudnak, ahol kedvezőbb állapotokat találnak a feltételezettnél, vagy például a felmart aszfaltréteg hasznosításával – nemcsak a hídépítéshez szállít a város, de tucatnyi, főként kertekhez vezető föld­utat is ezzel a felmart aszfalttörmelékkel borítanak, például Kabátfalun, Harcsáson és az Erzsébet sziget nagy részén.

19059777_10203507236638768_3987302656978904946_n

Az útkezelő szakértői is ellenőrzik

Keszegh Béla elismerte, akadnak hiányosságok, amelyeket menet közben orvosolni kell, ugyanakkor arra is rámutatott, mivel Komáromban még soha nem zajlott hasonló méretű útfelújítási program, senkinek sincs tapasztalata e téren.

Azt is hangsúlyozta, csak olyan útszakaszt vesz át a város, amely összhangban van az előzetes tervekkel, illetve a vonatkozó előírásokkal. „Panaszok voltak azzal kapcsolatban, hogy egyes szakaszokon túl nagy a szintkülönbség az úttest egyes részei között, egyenetlenségek vannak, vagy éppen felgyülemlik a csapadék. Ha valós problémáról van szó, akkor ragaszkodni fogunk ezek kijavításához, addig egyszerűen nem vesszük át az utat. Azt pedig nem a városvezetés, és nem is a hivatal dönti el, hol valós a probléma, és hol túlzottak a panaszok – a Szlovák Útkezelő Vállalat szakemberei méréseket végeznek, és megmondják, hogy egy-egy egyenetlenség a hibahatáron belül van-e vagy sem. Ez a mérvadó“ – mutatott rá az alpolgármester. Arra biztatta a lakosokat, jelezzék nyugodtan, ha valahol hiányosságot észlelnek, ezt a kivitelezővel egyeztetve mindaddig orvosolni tudják, amíg a város hivatalosan nem veszi át a teljesen kész utcát. Rámutatott, a kivitelező 10 éves garanciát vállalt az utcákra, azaz egy évtizedig a városnak nem lesz gondja az esetleges javításokkal.

Nehéz egyenes vonalakat húzni?

A Duna rakpartra felfestett girbe-gurba vonalak kapcsán az alpolgármester elmondta: jogos a bírálat, és sajnálatos, hogy a Comorra Servis városi cég két próbálkozásból sem volt képes egyenes vonalakat húzni, holott az egész útprojektet kivitelező Eurovia vállalat megfizette volna munkájukat. Mivel azonban felsültek, a kivitelező más, nem komáromi céget bízott meg a felfestésekkel – így a Comorra Servis „bénázása“ miatt egy szép bevételtől esik el.

Stubendek László polgármester megértést és türelmet kért a lakosoktól az útfelújítással járó kellemetlenségek miatt, ugyanakkor hangsúlyozta, a város ezzel nagyot lép előre, sok éves lemaradást igyekszik behozni, és a munkálatok befejezése után végre normális körülmények között közlekedhetünk az érintett városi utcákon.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta október 16-i számában jelent meg.)

Top