Hivatalos: menesztették Knirs Imrét

KOMÁROM. A komáromi önkormányzat ma délután kezdődött képviselő-testületi ülésén Stubendek László polgármester hivatalosan is bejelentette: a törvényekkel összhangban, december 1-jével visszavonja Knirs Imre alpolgármesteri megbízatását. Eddigi tevékenységét megköszönte. Az alábbiakban a két érintett nyilatkozatát változtatások nélkül közöljük.

testuletnov15A polgármester bejelenti Knirs Imre menesztését


Szitás Péter, a komáromi városi hivatal kommunikációs munkatársa az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz ma délelőtt:


Stubendek László polgármester december elsejei hatállyal visszahívja az alpolgármesteri posztról Knirs Imrét, az önkormányzat irányítását egy helyettessel képzeli el a jövőben. Döntésének gazdasági és személyes okai is vannak.

A november 15-i testületi ülésen tájékoztatja a képviselőket és a nyilvánosságot Stubendek László polgármester, hogy december elejétől leváltja Knirs Imrét az alpolgármesteri posztjáról, aki a ciklus hátralévő időszakában képviselőként dolgozhat tovább. A város polgármestere nem kíván új személyt jelölni a posztra, a hátralevő időszakban egy alpolgármesterrel, Keszegh Bélával folytatja a város irányítását.

Ahogy a polgármester a testületi ülésen is utalt rá, döntésének gazdasági háttere is van, hiszen gyakori az a kérés, hogy a hivatal faragja le a költségeket. Kitért arra is, hogy a testület létszámának a csökkentése is napirenden lesz. A kormány elfogadott törvénymódosítási javaslata szerint Komárom nagyságú városnak a jövőben a 25 képviselő helyett 13 és 17 közötti létszámú testülete lehet a következő választási ciklusban. Ezek a változások éves szinten több mint 45 ezer eurós megspórolást jelenthetnek a városnak.

Stubendek László hozzátette, hogy döntésének személyes okai is vannak. „Knirs Imrével ugyan együtt indultunk a választásokon, de az elmúlt időszakban más elképzeléseink voltak több témakörben. A vezetésnek egységesnek kell lennie, a széthúzás nem a város javát szolgálja. Knirs Imre stratégiai kérdésekben sokszor nem támogatta a hivatalt. Megnevezhetném például az új vagyongazdálkodási alapelveket, amit nem szavazott meg, és emiatt nem lettek elfogadva. Ő volt az egyetlen képviselő, aki a rég nem látott mértékű útfelújítások ellen szavazott. A Poliklinika épületével kapcsolatosan hangzatos kijelentéseket tesz, amiről nem egyeztet. Írásban kértem tőle beszámolót ezzel kapcsolatosan még szeptember elején, amit a mai napig nem kaptam meg. Konkrétumokat ezzel kapcsolatos két év után sem tud felmutatni. Talán ő Komárom történetében az első alpolgármester, aki interpellálta a polgármestert, mivel sokszor elfelejtette, hogy a feladata nem a számonkérés, hanem a dolgok kezelése és megoldása. Hangsúlyozni szeretném, hogy ennek a döntésnek semmilyen pártpolitikai vonatkozása nincs. Knirs Imrével képviselőként továbbra is keressük az együttműködés lehetőségét. Bízunk benne, hogy a város ügyei számára is fontosabbak a személyes ambícióknál.”


Knirs Imre a nyilvános bejelentés előtt egy nappal (november 14-én) az alábbi nyilatkozatot tette:


“Tisztelt választók, kedves barátaim, ismerőseim!

A mai nappal Stubendek László polgármester közölte, hogy visszahív alpolgármesteri tisztségemből. Polgármester úrral régóta ismerjük egymást, hiszen az előző két helyhatósági választáson közösen indultunk, munkálkodtunk egy csapatban, hogy ő városunk polgármestere lehessen. Mint polgármester és alpolgármester évekig sikeresen és hatékonyan tudtunk együtt dolgozni, mindig kritikusan és objektíven meg tudtuk beszélni a közös dolgainkat.

Nyáron felröppentek olyan hírek, miszerint a visszahívásomat fontolgatja, amelyeket a későbbiek során cáfolt, majd hetekkel ezelőtt újra híresztelések kezdődtek, miszerint nem óhajtja, hogy alpolgármester legyek. Érdeklődésemre többször is cáfolta ezeket a terveket.

Ma pedig minden előjel nélkül a vezetőségi ülésen bejelentette a visszahívásomat, éppen ezért értetlenül állok a történtek előtt, hiszen mindig is úgy gondoltam, hogy közösen, együtt a városunkért dolgozunk.

Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy milyen érdekek, történések húzódhatnak a háttérben. A poliklinika előrehaladott pozitív fejlesztésének az ügye, a megyei választások eredményei, következő helyhatósági választás, esetleg egyéb?

Mindenesetre én szeretném megköszönni a töretlen és növekvő polgári támogatást a személyem iránt. Úgy érzem a belém vetett bizalom miatt, hogy nem csak a városomnak, hanem a régiómnak is felelőséggel tartozom, és a leváltásom ténye nem tántorít el attól, hogy a jövőben is szeretett városomért és térségéért tevékenykedjek.”


 

Hétfőn megjelenő számunkban bővebben is foglalkozunk Knirs Imre alpolgármester menesztésével.

 

Top