Hamarosan nyit a Zichy-pont!

Birtokba vették a Zichy palota három helyiségét a komáromi civilek – pontosabban a Villa Camarum, a Helios Fotóklub, valamint a Nec Arte Nec Marte polgári társulás. Jelenleg az irodák felújítása, csinosítása zajlik, szeptemberben pedig egy kis ünnepség keretében fel is avatják a Klapka téren beinduló új civil központot.

zicypont

Nemrégiben a városatyák jóváhagyták, hogy a népszerű Mi Karácsonyunk és Komálom Gyerkőcfesztivál rendezvényeket szervező Villa Camarum polgári társulás (az említett két másik civil csoporttal közösen) évi 100 euróért kibérelheti a Zichy palota három helyiségét. A kérdéses ingatlanrész 9 éve üresen állt, a város hiába próbálta bérbeadni piaci áron – mivel a helyiségek elosztása korántsem ideális, egyetlen érdeklődő sem jelentkezett. A képviselők többsége úgy vélte, a civilek megérdemlik a kedvező bérlési feltételeket, hiszen az elmúlt években számos önkéntes tevékenységgel gazdagították Komáromot.

A három civil csoport tagjai a napokban birtokba vették majdani székhelyüket, melyet Zichy-pontnak neveztek el. Önerőből kezdték el csinosítani, felújítani. „Egy élő civil központot szeretnénk, ezért más polgári kezdeményezéseknek is szívesen teret adunk, hogy minél több tartalommal tölthessük meg ezt a helyet. Mindenki előtt nyitva áll a kapunk“ – hangsúlyozta Kiss Réka, a Villa Camarum vezető aktivistája. Kérdésünkre elmondta, a már hagyományossá vált nagyobb szabású rendezvényeiket természetesen továbbviszik, azonban az új központjuk kisebbek megtartására is lehetőséget teremt, például író-olvasó találkozókra, civil fórumokra, gyermekfoglalkozásokra. Keddenként a Helios Fotóklub itt tartja majd összejöveteleit, de kiállításokat is terveznek. „Szeptemberre elkészülünk a kisebb felújítási munkákkal, összeállítjuk éves tervünket, amit az ünnepélyes átadáskor megosztunk a komáromiakkal is.“

zichy-pont

Kiss Réka a jövőről szólva elmondta, szeretnék kihasználni a magyarországi és szlovákiai pályázati lehetőségeket, hogy még több, illetve színvonalasabb rendezvényeket tarthassanak, illetve a fenntartási költségekre, az irodák infrastruktúrájának fejlesztésére is jusson pénz. Egy sikerről máris beszámolt: a Nyugat-szlovákiai Villamos Művek (ZSE) pályázatán – Komárom várossal karöltve – 800 eurót nyertek az idei Mi Karácsonyunk rendezvénysorozatra. „Ennek is köszönhetően idén gazdagabb lesz az ünnepváró fesztiválunk, a karácsony előtti mindhárom hétvégén lesz egy-egy ismert zenei fellépő, egy-egy húzónév, és terveink szerint a karácsonyi vásár kínálata is bővül majd, illetve elvállaljuk ennek koordinálását“ – vázolta a civilek képviselője.

(csá)

Top