Az Európa udvarba költözik az adventi vásár

KOMÁROM. A tavalyitól eltérően az idén három napig tart majd az adventi vásár. A helyszín is változik. A Klapka tér helyett az Európa udvarban várja ünnepi hangulat, forralt bor, puncs, karácsonyi ajándék és gazdag műsor a komáromiakat a harmadik adventi hétvégén, december 9. és 11. között. Civil összefogással idén is elkészül az adventi koszorú, melyen minden vasárnap meggyújtanak egy gyertyát.

Komárom város költségkímélő rendezvénysorozatot szeretne, amely azonban így is ünnepi hangulatot teremt. „Nem lesz drágább az adventi vásár, mint egy éve volt. A bódékat olcsóbban megkapják az érdeklődő helyi árusok, a sűrített hétvégével pedig a tavalyi programnál is többet szeretnénk nyújtani” – fogadott Bajkai János, a városi hivatal oktatási, művelődésügyi és sport főosztályának a vezetője, hozzátéve, tavaly a vásárlóerő hiánya miatt a bejelentkezett árusok egy része nem nyitott ki minden nap az adventi vásár idején a Klapka téren.

November 27-én, vasárnap délután 16.30 órakor gyújtják meg Komárom főterén az első gyertyát a hatalmas adventi koszorún, papi áldással, a Villa Camarum civil szervezet szervezésében. Kiss Réka, a társulás elnöke elmondta, kérik azokat, akik elmennek az első adventi gyertya meggyújtására, a hagyományokhoz híven hozzák magukkal a nélkülözhetőnek ítélt otthoni karácsonyfadíszeket, és díszítsék fel azokkal a város adventi koszorúját.

mi karacsonyunk

„December 4-én, advent második vasárnapján a Mikulás és a krampusz is kilátogatnak majd a Klapka térre, a komáromi animátorok (Animátori KN) nonprofit szervezet közreműködésével. Az apró ajándékokhoz a város némi anyagi támogatással is hozzájárul” – folytatta a program ismertetését Bajkai János.

Advent harmadik hétvégéjén sűrűsödik a program. Tavalyhoz képest változás, hogy ezúttal az Európa udvarban lesz az adventi vásár, mely azonban csak három napig tart: december 9-én, pénteken 13.00 órától, december 11-én, vasárnap a harmadik adventi gyertya meggyújtásáig, körülbelül 17.00 óráig. „Forralt bor-, puncs-, mézeskalács-illatban vásárolhatnak majd kisebb karácsonyi ajándékot a lakosok. Az Európa udvarban működő vállalkozókat is megszólítottuk, kínálják portékáikat a boltjuk előtt. Közben egész nap, többek között az óvodások, iskoláink tanulói, a művészeti alapiskola növendékei, a városi művelődési központ és a városi szabadidőközpont csoportjai, valamint Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Szűcs István triója, a Ghymesi Igricek, a Kuttyomfitty Társulat, a televízióból ismert, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Viki Beňová és sokan mások szórakoztatják majd a közönséget. Részletes műsorral december elején szolgálunk” – sorolta a főosztályvezető, aki elárulta, a fenyőfa és a Betlehem továbbra is a Klapka téren kapnak helyet. „Hogy a városháza előtt is minél ünnepibb legyen a hangulat, megkértük az itt üzlethelyiségekkel rendelkező vállalkozókat, vigyék szolgáltatásaikat az üzletek elé. Az Edit virágbolt karácsonyi díszeket, a Bottéka forralt bort kínálhatna” – fűzte hozzá.

December 18-án az utolsó gyertyát is meggyújtják az adventi koszorún, ekkor egy karácsonyváró ünnepség lesz a Tiszti Pavilonban. Kiss Réka, a Villa Camarum elnöke rámutatott, idén a város koordinálja az adventi vasárnapok programját. „Elmondtuk, civil szervezetként szívesen csatlakozunk az advent utolsó vasárnapján délutánra, a Tiszti Pavilon dísztermébe tervezett karácsonyváróhoz, amely tavaly sikeres rendezvényünk volt. A részletes műsort majd a város állítja össze. Arra kérjük a civil szervezeteket, kézműveseket, hogy akik hozzájárulnának az utolsó adventi nap hangulatához a Tiszti Pavilonban, jelentkezzenek a városi hivatalban, vagy a kiss.reka.revkomarom@gmail.com villámposta címen” – fűzte hozzá.

adventikep

Az adventi készülődéshez kapcsolódik az őrsújfalui ÉS?! Színház napokkal ezelőtt közzétett felhívása. A színjátszók ebben az évben is szeretnék elkészíteni Őrsújfalu adventi koszorúját. Szívesen fogadják a fenyőágakat, tujaágakat, akár a kivágásra ítélt fenyőfát is, november 26-án, szombaton délelőtt tíz órára a templomudvarba, ahol elkészítik az óriási koszorút, melyen a gyertyákat minden adventi vasárnap a szentmise előtt gyújtják majd meg. Várady Kornélia, az őrsújfalui ÉS?! Színház vezetője arról is tájékoztatta lapunkat, hogy november 25-én, pénteken 17.00 óráról, a Pénteki szöszmötölés sorozat újabb rendezvényén adventi koszorút és karácsonyfadíszeket készíthetnek az érdeklődők a kultúrházban. December 3-án, szombaton pedig Családi nappal várják a falu lakóit 14.00 órai kezdettel. „Aki eljön, kipróbálhatja magát a Mesevárosban, és apró tárgyakat készíthet. A délután folyamán a Mikulás is ellátogat majd közénk, aki egy rövid vers elszavalásáért, egy ének elénekléséért ajándékot osztogat. Lesz közös táncház is, melyet Gyepes Bianka vezet. A jó hangulathoz bizonyára hozzájárul majd a tea és a zsíros kenyér” – bizakodik a szervező.

Bárány János

Top