Gimnáziumi tanévnyitó a miniszterelnökkel

Az iskola korábbi diákja, Ódor Lajos miniszterelnök volt a Selye János Gimnázium tanévnyitójának díszvendége. Köszöntőjében kiemelte, a komáromi magyar gimnáziumban faragtak belőle embert, ezért sem volt kérdés számára, hogy melyik oktatási intézmény tanévnyitójára látogat el.

Ódor Lajos, a szakértői kabinet miniszterelnöke Nagykeszin és Ekelen végezte alapiskolai tanulmányait, majd 1994-ben a Selye János Gimnáziumban érettségizett. Szeptember 4-én kormányfőként tért vissza alma materébe, hogy részt vehessen a 2023/24-es tanév megnyitóján.

Kiemelte, már miniszterelnöki kinevezésekor eldöntötte, hogy hivatali ideje alatt visszatér a komáromi régióba. „Nagyon szerettem ezt az iskolát, a tanárokat és az osztálytársakat. Sikerült embert gyúrniuk belőlem, belőletek is embert faragnak“ – fordult a diákokhoz. Megemlítette, rengeteg jó tanára volt, közülük is kiemelte osztályfőnökét, Lovász Gabriellát, továbbá Szakáll Ildikót, Ipóth Barnabást, Keszegh Istvánt, Kalácska Józsefet, Szabó Endrét, Fonód Tibort és Fónad Ilonát. „Igyekeztek az utamat helyes irányba fordítani, céltudatossá tenni“ – jegyezte meg, hozzátéve, szakértői kormánya tiszteli a tanárokat.

Három jótanács

Három tanácsot is adott a gimnázium jelenlegi diákságának. „Nem biztos, hogy ezt hallani kellene a tanáraitoknak, de felejtsétek el a jegyeket! Ezer más fontos dolog van az életben és az iskola falai között is. Az érdekes gondolatok, az osztálytársak nevetése, mások tisztelete, az új dolgok elsajátításából fakadó öröm…“

„Második tanácsom, hogy ne féljetek hibázni, senki sem tökéletes. Mindenki tehetséges valamiben, az iskola dolga pedig az, hogy ezt a tehetséget megtalálja bennetek, növelje, és iránytűt adjon a kezetekbe… Először nagyobb hibákat követünk el, aztán mindig kisebbeket.“

Harmadjára kiemelte, fontos, hogy a diákok ne féljenek kérdezni, illetve megkérdőjelezni akár a tanárok véleményét is. „Én magam is vitatkoztam-veszekedtem a tanárokkal a megfelelő keretek között. Ez fontos, mert ha kérdeztek, az azt is jelenti, hogy a dolgok mélyére próbáltok eljutni, mélyebb gondolatokat megfogalmazni“ – jelentette ki Ódor Lajos, hozzáfűzve, mivel annak idején ő maga sem szeretett sokat ácsorogni a tanévnyitókon, nem akarja húzni az időt. „Nagyon sikeres tanévet kívánok! Köszönöm, hogy itt lehettem“ – zárta szavait.

Történelmi pillanat

A fenntartó Nyitra Megyei Önkormányzat nevében Csenger Tibor alispán azt emelte ki, büszke rá, hogy a megyei képviselők az elmúlt időszakban jelentős beruházási pénzcsomaggal segítették a gimnázium felvirágoztatását – patinás épülete nemrégiben teljes felújításon esett át, néhány kisebb fejlesztés pedig jelenleg is zajlik.

Andruskó Imre igazgató történelmi pillanatnak nevezte a tanévnyitót: „Komáromban az első gimnáziumot 1649-ben a jezsuita atyák alapították. Az elmúlt 370 évben nem volt arra példa, hogy az iskola volt diákja miniszterelnökként nyitja meg a tanévet.“ Megemlítette, bár Ódor Lajos azt üzente, az osztályzatok nem fontosak, az évkönyvek tanúsága szerint négy éven keresztül színjeles tanuló volt. Egyúttal kitért arra, hogy idén Selye János-emlékévet hirdet a gimnázium abból az apropóból, hogy a gimnázium névadója éppen 100 évvel ezelőtt érettségizett a komáromi intézményben. Hozzátette, szeretné, ha a diákok kutatnák a 100 évvel ezelőtti korszakot, illetve Selye János életét.

Orosz Örs, Nyitra megye oktatásügyi, ifjúsági és sportügyi osztályának elnöke – ugyancsak egykori diák – is szólt az egybegyűltekhez.

Az ünnepi tanévnyitó után Ódor Lajos felkereste korábbi osztálytermét, majd az aulában a végzős gimnazistákkal találkozott. Itt Keszegh Béla, Komárom polgármestere – volt gimnáziumi évfolyamtársa – beszélgetett vele közös diákéveikről és aktuálpolitikai kérdésekről. Ezt követően pedig sajtótájékoztatóra került sor a gimnázium főépülete előtt, ami már egy másik történet – Szlovákia miniszterelnökét elsősorban a kialakult migránshelyzetről kérdezték a sajtó munkatársai.

Miért kellett szlovákul is?

A tanévnyitó után néhány bírálat is elhangzott azzal kapcsolatban, hogy a rendezvényen – ahol a diákok, tanárok és meghívottak is mind magyarok voltak – miért szólaltak fel többen is kétnyelvűen, Ódor Lajos miért mondta el köszöntőjét a magyar mellett szlovák nyelven is. Andruskó Imre igazgató kérdésünkre elmondta, Szlovákiában minden évben négy kiemelt tanévnyitóra kerül sor: egy-egy az államfő, a kormányfő, az oktatási miniszter és a házelnök részvételével. Ezeknek a tanévnyitóknak meg kell felelniük a hivatalos előírásoknak, miszerint az államnyelv használata is kötelező, amit a kormányhivatal protokollosztálya nyomatékosan kért is – mutatott rá az igazgató.

(csaba)
fotók: Nászaly Gábor

Támogatás a településeknek, elengedik a covid-kölcsönt
Magyar kormányfője lesz Szlovákiának

Top