Fórum az elkerülő útrólHeves vitát váltott ki Komárom északi elkerülő útjának megépítése, több petíciós kezdeményezés is indult a tárgyban. A döntéshozók és a komáromiak nagy többsége abban egyetért, hogy szükség van egy várost megkerülő útra, azonban az útvonal kapcsán már komoly véleménykülönbségek vannak. A városvezetés jövő hétfőre egy szakmai fórumot szervez, ahol lehetőség nyílik a részletek megvitatására még a döntéshozatal előtt, és a lakosok is kérdezhetnek.

terkep

Az új Duna-híd építésének indulásával és az új városrendezési terv tárgyalásával került napirendre az elkerülő út kérdése. A több éve tervezett útvonal a Holt-Vágon keresztül haladna, amelyet sokan elutasítanak. Felmerült egy alternatív lehetőség, amely viszont a gadóci lakosok tiltakozásába ütközött. A tervezést jelentősen nehezíti, hogy környezetvédelmi területeket kell figyelembe venni, de sok a vizes terület is.

„Nehéz kérdésben kell a testületnek döntést hoznia, amelynek az alapjait több mint tíz éve határozták meg, ugyanakkor több évtizedre előre meghatározza a város fejlődésének jövőjét. A híd helye már adott, a forgalom mozgásáról is vannak adatok, ehhez kell igazodnunk, ahogy a megyei tervekhez is. A városfejlesztési terv változása sok más területet is befolyásol, így a legkörültekintőbben kell eljárnunk“ – fogalmazott Stubendek László polgármester. „Egy ilyen horderejű kérdést szakmai szempontok alapján kell eldönteni, a lakosokat is bevonva. Ezért szervezzük ezt a fórumot, ahol nemcsak a szakemberek fejtik ki az elkerülő úttal kapcsolatos észrevételeiket, de az érdeklődők is kérdezhetnek“ – tette hozzá Komárom polgármestere.

A fórumra szeptember 4-én, 14.00 órától kerül sor a Tiszti Pavilonban. Meghívást kaptak a fontosabb szakmai csoportok, akik az útépítés tervezésében és kivitelezésében érintettek, de a közlekedési minisztérium is. A képviselők az ősz folyamán tárgyalják újra a városrendezési tervet, melynek része az elkerülő út nyomvonala is.

(d)

Top