Fiatal gazdák tanácskoztak Búcson

Az előző esztendőhöz hasonlóan idén is szakmai fórumon tájékoztatta tagjait az időszerű kérdésekről a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetsége (ASYF). A fiatal farmerek klubja által szervezett találkozók Búcson és a kelet-szlovákiai Zámutovban kerültek megrendezésre.
Búcson a Vintop Karkó panzióban a megjelent 50 résztvevő a Közös Agrárpolitika 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó új feltételekről és az 1. pillérben számukra hozzáférhető támogatási lehetőségekről kapott tájékoztatást. A 2. pillérben a vidékfejlesztési terv keretében szintén új lehetőségek nyílnak majd a fiatal gazdák számára, ezekről is elhangzott előadás a rendezvényen.

„2014 a mezőgazdaságban az átmenet, de ezáltal a változás éve is. Legyen szó közös agrárpolitikáról vagy aktuálpolitikáról” – közölte Pém Bálint, a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségének elnöke. A 2014–2020-as időszakra vonatkozó közös agrárpolitikai dokumentum taglalja a fiatal agrártermelők támogatásának fontosságát.

Akár 70 ezer euró támogatáshoz is hozzájuthat az, aki sikeresen megvédi benyújtott agárvállalkozási tervezetét. A kezdő ifjú mezőgazdasági termelő 35 ezer eurót kaphat az Agrárkifizető Ügynökségtől. A hazai mezőgazdaságban dolgozóknak alig ötöde fiatalabb 34 évnél. A most hatvan év körüliek, vagy már a nyugdíjkort magukénak mondhatók nem tudják kinek átadni a stafétabotot, mert kevesen vannak fiatalok, akik ebben a szakágban szeretnének dolgozni” – mondta a szövetség vezetője.

A szlovákiai vidékfejlesztési program tapasztalatait mutatta be a szlovákiai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében Eva Ruppová. Ezt követte Štefan Havran, a Szlovák Kezes- és Fejlesztési Bank komáromi igazgatójának előadása, aki arról tájékoztatta a fiatal gazdákat, hogy július elsejétől földvásárlás címén kedvező hitelhez juthatnak. „A futamidő legfeljebb 15 év  lesz, a kamatok pedig az államkötvények kamatait követik, vagyis a gazdák nagyjából 3,5-4%-os éves kamattal számolhatnak. Az igénylőktől 15%-nyi saját forrást követelnek meg, szemben a kereskedelmi bankok által elvárt 30%-kal. Egy gazda legfeljebb 330 ezer eurót igényelhet.

Akik a jövőben nem tudják fizetni a törlesztő részleteket, azok számára biztosítják, hogy a Szlovák Földalap megvegye a földjüket” – mondta. A délutáni programban a növénytermesztésben rejlő lehetőségeket, konkrétan a zöldség, gyümölcs és szőlő farmokon való feldolgozásának gyakorlati kérdéseit vitatták meg.

Másnap egy szőlészet és egy borüzem, majd gyümölcsös, illetve gyümölcslé-feldolgozó üzem és egy geotermális energiával fűtött üvegház látogatása szerepelt a rendezvény programjában.

(Miriák Ferenc)

Top