Feszty Árpád nyomában, érdekességek és kalandok – videó

Június elsején volt száz éve, hogy elhunyt Feszty Árpád. Az évforduló kapcsán több helyen zajlik megemlékezés az ógyallai születésű  festőművészről. Pár nappal ezelőtt Ógyallán emlékeztek, pénteken pedig a komáromi Kultúrpalotában kerül sor egy kiállítással egybekötött emlékműsorra.

Az ógyallai emlékezés (képes beszámolónk itt) része volt egy koszorúzás a Feszty család sírboltjának emléktáblájánál, ahol Feszty Dániel mondott beszédet. Feszty Dániel dédapja Feszty Béla, aki a festőművész testvére volt. Feszty Dániel jelenleg Kanadában él családjával, repülőgép-mérnökként az ottawai egyetemen tanít. Az egyik legaktívabb tagja a kanadai magyar közösségnek, eltökélt szándéka, hogy összeköti a kanadai magyar közösségeket, és erősíti a közös érdekképviseletet.

Feszty Dánielt a Feszty-körkép alkotójáról, a családról és a jövőről kérdeztük. Sok érdekességet és anekdotát mesélt el nekünk.

Honnét származik a Feszty család, és honnan ez a név? Hogyan valósította meg a kocsmáros az amerikai álmot Ógyallán? Mi köze a Fesztyeknek a Terror házához? Azt is megtudhatjuk, hogy egy erős női személyiség játszott meghatározó szerepet a család sikereiben.

Feszty Árpád, az izgága természetű fiatalembernek nehéz volt megtalálni az útját a tanult testvérei mellett. Kicsapták a komáromi gimnáziumból, később még egy öngyilkossági kísérletet is hozott az iskola. De hogyan élte túl? 15 évesen vérszerződés Jókaival és lázadás a császár ellen.

Hogy került Feszty Árpád a Vágfüzes melletti Kingyesre? A látogatók közt Gárdonyi Géza, Pósa Lajos és Dankó Pista. És mi lett a híres gerendával, amire az ismert látogatók írtak.

A kingyesi ház, ahová Feszty Árpád pihenni járt:

feszty kingyes

Kingyesi nyugalom a Feszty-ház mögött:

feszty kingyes1
Mit csináltak és hova kerültek a Feszty utódok? Van köztük festő tehetség? Hogyan lehet a mai gyerekek kreativitását kiaknázni, a jövő Feszty Árpádjait felfedezni? És a kishitűséggel mi lesz?

A Feszty emlékest meghívója:

feszty emlekeset
(kb)

Top