Évértékelés Naszvadon

A község vezetése és a lakosság közötti párbeszéd javítása és erősítése érdekében tartott évértékelőt Haris József naszvadi polgármester, már hagyományosan az új év első negyedének lezárásakor. Szó esett a tavaly megvalósult beruházásokról és fejlesztésekről, a jövőbeni tervekről, de néhány érdekes statisztikáról is.

naszvad0

Ami a település gazdálkodását illeti, a falu bevételei 4,16 millió eurót, kiadásai 3,42 millió eurót tettek ki az elmúlt évben. A működési költségek keretében 611 ezer eurót ruháztak be különböző felújításokba, ebből az elkészített projektekre 52 ezer eurót költöttek. A 2016-os év végét 737 ezer eurós többlettel zárták. Ehhez hozzájött a 2015-ös év végéről maradt 364 ezer euró, így összesen csaknem 1,1 millió eurós többlet maradt a községi kasszában a tavalyi év végén.

Naszvad önkormányzata 2016-ban 355 ezer eurót költött a fürdő és rekreációs központ építésére, 80 ezret a tornaterem felújítására, több mint 8 ezer eurót az alapiskola hátsó udvarának bekerítésére, nagyjából ugyanennnyit a községi park revitalizálására, 4,6 ezret a szeméttelep körbekerítésére, míg a K3 termálkút fúrására több mint 2 ezer eurót – sorolta Haris József polgármester.

Ezen túl csaknem 25 ezer euróból a sportcsarnok ablakait és ajtaját cserélték, a nyugdíjasklub téli kertjének ablakait is cserélték 300 eurós költséggel, 33 ezer eurót költöttek autóvásárlásra, 3 ezret az iskolai étkezde talajának felújítására, csaknem 4 ezer eurót a tornaterem karbantartására. A Szolgáltatások Háza karbantartására közel 2 ezer eurót, az egészségügyi központ külső felújítására 2,4 ezret, illegális szemétlerakatok felszámolására csaknem 54 ezret, középületek kisebb karbantartására 23 ezret, termőterületek vásárlására 11 ezret, továbbá községi propagációs anyagokra 1 800 eurót költöttek tavaly.

A község szociális feladatai közül elsősorban az idősekről való gondoskodásra összpontosított, az elmúlt évben 12 gondozót alkalmaztak az idősek, egyedül élő polgárok segítésére, emellett a község összesen 4 ezer euróval járult hozzá 18 nyugdíjas étkeztetéséhez.

Néhány további adatról is tájékoztatott a nagyközség első embere: tavaly 16 házasságkötésre került sor Naszvadon, 47 gyermek született, 53-an elhaláloztak. A lakosok száma 5 106, a legidősebb naszvadi a 96 éves Asztalos Árpád. Ami az oktatási intézmények létszámát illeti, a szlovák nyelvű alapiskola tanulóinak száma 222, a magyar nyelvű alapiskolába 162, a Sládkovič utcai óvodába 74, a Hurban utcai óvodába 42, a szabadidőközpontba 251 gyermek jár. Naszvad 2016-ban 35 ezer euróval támogotta a sportéletet, továbbá több mint 22 ezer euróval a társadalmi szervezeteket és polgári társulásokat. December végén 125 cég volt bejelentve a községben, továbbá 98 magánvállalkozó is tevékenykedik a településen. A lakosság élelmiszerrel való ellátását 13 vállalkozói egység biztosítja, míg 14 vállalkozó üzemeltet vendéglőt, éttermet, kocsmát vagy presszót. Háromszáz háztartásban működik internetes kapcsolat.

Jelenleg is folyik a szennyvízcsatorna-hálózat bővítésére kiírt közbeszerzés, melyre még 2015 novemberében nyújtott be a község támogatási kérelmet, és tavaly májusban jóvá is hagyták. Nagy volumenű, 18,66 millió eurós beruházásról van szó, mely uniós forrásból valósul meg. A kivitelező kiválasztása után előreláthatólag 2019 szeptemberéig tartanak majd a csatornázási munkálatok – ez már a csatornabővítés harmadik szakasza, az elmúlt 2 évtizedben már két szakasz megvalósult.

Haris József évértékelője kapcsán hangsúlyozta, nagy jelentőséget tulajdonít az ilyen értékeléseknek, mivel alkalmat adnak arra, hogy a lakosok felé elszámoljanak az elvégzett munkáról, és képet adhatnak arról, milyen irányban is fejlődik tovább a település.

(miriák)

Kapcsolódó cikkek:

Ma építik Naszvadfürdőt

Top