Évadzáró a Komáromi Jókai Színházban

Megtartotta 61. évadjának záró társulati ülését a Komáromi Jókai Színház. Videó-prezentációk segítségével idézték fel az elmúlt évad bemutatóit, Varga Emese dramaturg pedig rövid összefoglalókban beszélt az előadásokról.

A tavalyi évadban bemutatott (saját) produkciók: Harold Pinter Árulás című drámája, Čtvrtek-KárpátiRumcájsz, a rabló című mesejátéka, Huszka-Martos Lili bárónő című operettje,Bereményi Géza Az arany ára című piaci játéka, valamint Shakespeare A velencei kalmár című drámája.

Tóth Tibor igazgató elmondta, hogy a 61-ik évad visszafogottabbra sikerült, mint az előző ünnepi évad (ez a kevesebb kísérőrendezvénynek tudható be), ám a művészi színvonal nem csökkent. A színház előadásainak 56 456 látogatója volt, saját előadásaikat 51423 néző látta, míg a vendégelőadásokat 5 033 néző tekintette meg.

A színház a filmklubokkal, vendégelőadásokkal együtt összesen 203 előadást tartott, ebből 162 a színház saját előadása, melyből 108 esetben otthon, Révkomáromban, 28 alkalommal más szlovákiai településeken, 26-szor Magyarországon szerepelt. A közönség 22 vendégelőadást és 19 filmvetítést láthatott.

Az intézményben vendégszerepelt a Budapesti Nemzeti Színház, a József Attila Színház, a Thália Színház, a Rózsavölgyi Szalon, a Soproni Petőfi Színház, a Kassai Thália Színház, a pozsonyi Astorka. A stúdióban látható volt a Kor-Zár Klub, valamint egy alkalommal a Rév zenekar koncertezett.

A Vasmacska Stúdiószínpad az előző évadban is színvonalas előadásokat kínált a nézőknek, többek között olyan neves művészekkel, mint Rudolf Péter, Alföldi Róbert, vagy Jordán Tamás, s a következő évadban is hasonló programot állít össze a vezetőség, melynek részleteiről a nézők a bérlethirdetéskor tájékozódhatnak.

Méhes László főrendező kiemelte, hogy a Komáromi Jókai Színház a népszínházi karakter szerint egyben szórakoztató és gondolati színház is nagyon nívós kínálattal, amiben a klasszikusoktól az operettig sokféle műfaj megtalálható. A Jókai Színház nagy hangsúlyt fektet rá, hogy túlsúlyban legyenek a gondolati színházat képviselő előadások, „vezetői kurázsi” eredményeképpen nagyobb hangsúlyt fektet a művészi értékek felmutatására, mint az egyszerű szórakoztatásra.

Szó esett a tavaly szeptemberben meghirdetett drámapályázatról. Az intézmény a felvidéki magyarság identitástudatával, sorstörténetének alakulásával foglalkozó színpadi librettókat várt felvidéki magyar szerzőktől.  A meghirdetett határidőig  négy pályamű érkezett, amelyeket Solténszky Tibor, Forgács Miklós, valamint Tóth László értékelt. A zsűri végül úgy döntött, hogy teljes mértékben csak egy pályamű felel meg a kiírásnak. Gál István „Felvidéki össztánc“ című identitáskérdésekkel foglalkozó műve, melyet a 3. díjjal jutalmaztak.

fabo
Kiosztásra került az évad legjobb műszaki dolgozójának járó díj, melyet a nyugdíjba vonuló karbantartó, Váradi Adolf vehetett át. A színháztól Szűcs Klaudia, kellékes távozik, valamint betegszabadságra kényszerült ŠtefanikDenisa  varrodavezető. Az évad legjobb alakításáért járó Ferenczy Anna-díjat ezúttal Fabó Tibor kapta, a legtöbbet játszó színésznő Tar Renáta lett, a legtöbbet játszó színész Majorfalvi Bálint (mindketten 142 előadással), így ők vehették át a „színészrobot” díjakat.

Bár hivatalosan már lezárult az évad, a társulat részt vesz a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján az Árulás című produkcióval, valamint június 29-én 19 órakor utoljára látható Komáromban a nagy sikerű Made in Hungária című musical.

 A 2014/2015-ös évad bemutatói:

Székely Csaba: Bányavirág Keszég László rendezésében, a premier tervezett időpontja 2014. szeptember26. Ezt követi a Závada Pál által átdolgozott Mikszáth Kálmán-mű, a Különös házasság Valló Péter rendezésében november hetedikei premierrel, majd Spiró György Csirkefej című drámáját Forgács Péter állítja színpadra. Martin Huba ezt követően Bulgakovtól az Álszentek összeesküvését rendezi. Az évad utolsó bemutatója Méhes László rendezésében Az őrült nők ketrece című musical lesz.

(jókai)

Top