Épülhet a komvakos körforgalom

Komárom. Soha nem költött még ennyi pénzt saját forrásból a város különböző beruházásokra és felújításokra, mint amennyit idén tervez. Ez elsősorban a tavalyi év kedvező gazdasági eredményéből következik, ugyanis 2,7 millió eurós plusszal zárt a város. Ez pedig egyrészt abból adódik, hogy a járvány miatt Komárom elővigyázatosságból erősen meghúzta a nadrágszíjat, egyes fejlesztéseket leállított és takarékoskodott, másrészt az államtól végül a vártnál több pénz érkezett.

Az önkormányzatok nagy többsége jelentősen visszafogta a kiadásait a járvány okozta bizonytalanság miatt, mostanra pedig az is kiderült, hogy az államtól több pénzt kaptak a települések. Alapvetően ez okozza azt, hogy az önkormányzatok többsége jelentős többlettel zárta az előző évet.

2,7 millió eurós többlet

Komárom önkormányzata a múlt héten fogadta el az előző év zárszámadását, amiből kiderült, hogy több mint 2,7 millió többlet keletkezett 2020-ban. Ennek okai a jó gazdálkodás, a spórolás, az egyes fejlesztések leállítása, valamint a vártnál több pénz az államtól. Utóbbi egyrészt a magánszemélyek jövedelemadójából, másrészt például a kedvező hitelből jött össze, amit a járványügyi korlátozásokat enyhítendő igényelhettek az önkormányzatok. Komárom 700 ezer eurót vett fel, egyelőre kérdéses, hogy a jövőben ezt vissza kell-e majd fizetni. Csintalan Miklós főellenőr hangsúlyozta, a város 2020-as zárszámadása minden törvényes követelménynek megfelel.

A tavalyról megmaradt pénz nagy részének sorsáról is döntött a képviselő-testület múlt csütörtökön. Ezt az összeget beruházásokra, felújításokra és javításokra költi Komárom, a városi hivatal javaslata szerint. Néhány fejlesztésről már tavaly döntött az önkormányzat, ám a járvány miatt leállította azokat, most viszont újra zöld utat kaptak.

Az idei évre betervezett fejlesztéseket és felújításokat két táblázatunkban foglaltuk össze. Pontosabban azokat a kiadásokat soroltuk fel így, melyeknek értéke meghaladja a 10 ezer eurót. Egyes tételek attól függnek, hogy sikeresek lesznek-e a vonatkozó pályázatok és támogatási kérelmek – amennyiben igen, az elkülönített összeg fedezi majd a város önrészét.

Körforgalom és útbővítés

Az idei városi beruházások közül a legdrágább az E. B. Lukáč utca és a Barátság utca találkozásánál (a KOMVaK főépülete előtt) kiépülő körforgalom. Erre félmillió eurót különített el a város, ám nemcsak körforgalom épül, hanem a Barátság utcát is kiszélesítik a VII-es lakótelep irányába. A szélesebb út egyik sávja megkerüli majd az út felett épült lakóházat, így már csak egy sáv vezet majd a tömb alatti átjárón keresztül – ez ugyanis túl szűk ahhoz, hogy egyszerre mindkét irányban lehessen közlekedni rajta.

Egy tavaly őszi szakmai egyeztetésen, ahol a közlekedésrendészet járási vezetői is jelen voltak, elhangzott, indokolt lenne a VII-es és II-es lakótelep közötti útszakasz áteresztő képességének növelése, ami a körforgalommal és az útbővítéssel elérhető. Ugyanis az egész város közlekedésére kedvező hatást gyakorol, ha az autósok minél több alternatív útvonalat használnak, hiszen a forgalom jobban eloszlik, kevésbé terhel meg egy-egy csomópontot, főutat. Az új komvakos körforgalom a Billánál nemrégiben megépülttel együtt az egész környék autósforgalmát folyamatosabbá teszi a közlekedési szakértők szerint. A beruházás részletes tervei nemrégiben készültek el, hamarosan a kivitelezésre is kiírják a közbeszerzést.

Tiszti pavilon, gyűjtőudvar, zárt kukatárolók

Ugyancsak jelentős összeget, 200 ezer eurót költ a város a Tiszti pavilon felújításának folytatására – idén a gyerekpark felőli oldal kerül sorra. Ugyancsak további 200 ezer eurót hagytak jóvá zárt kukatárolók építésére, illetve átalakítására – azaz a korábban jóváhagyott összeggel együtt összesen 230 ezer eurót költ a város chippel ellátott hulladékállomások létesítésére. Kérdés, hogy ebből a keretből hány zárható tároló kiépítését lehet megvalósítani városszerte, de akár két tucatnyira is futhatja. A harcsási gyűjtőudvar rendbetételére, bővítésére 223 ezer eurót szán a város, ami kiegészülne egy 150 ezer eurós támogatással – a vonatkozó pályázati kérelmet már beadták.

Néhány további, táblázatunkban nem szereplő, néhány ezer eurós felújítás is megvalósul városi pénzforrásból. Így például felújítják a Matica slovenská székházának elülső részét, az őrsújfalusi óvoda teraszát, a hamarosan elkészülő Cultplay játszópark környékét, több meglévő játszóteret pedig új játékelemekkel bővítenek, például Kaván, Gyulamajoron, Kabátfalun és a Gazda utcában.

A múlt heti testületi ülésen külön döntöttek arról, hogy 40 ezer euróból a Határőr Utcai Alapiskola, 20 ezerből pedig a Jókai Mór Alapiskola sportpályája újul meg, továbbá 19 ezret a Kapitány utcai óvoda épületének felújítására költ az önkormányzat.

Még februárban határoztak arról is – meg is írtuk –, hogy 100 ezer euróból további városi tulajdonú sportlétesítmények felújítására, javítására kerül sor, köztük például a Munka Utcai Alapiskola (30 ezer euró), a Komenský Alapiskola (15 ezer euró) sportpályája, és az őrsújfalusi futballpálya (20 ezer euró) is megújul, az Erzsébet-szigeti szabadidőközpontra pedig 15 ezret költenek. Néhány további beruházás is megvalósul idén, amelyek már a decemberben elfogadott költségvetésben is szerepeltek.

„Nagyot léptünk előre”

Keszegh Béla, Komárom polgármestere kérdésünkre kijelentette, Komáromban még soha nem volt ilyen nagy mértékű fejlesztési csomag, ráadásul további beruházások megvalósítására is nyílik lehetőség, ha sikeresek lesznek egyes pályázatok. „Nagyobb stratégiai lépések megtételére is van lehetőségünk, mint amilyen a VII-es és II-es lakótelepek közti átkötő út bővítése, valamint további teljes útszakaszok felújítása. Fontosnak tartottuk a kultúra újraindítását, ezért is újul meg a VMK előtti rész és a Tiszti pavilon belső színpadának nézőtere. Folytatjuk a történelmi épületek és műemlékek felújítását, a Tiszti pavilon és a Zichy-palota mellett megemlíteném Nagy János alkotásának rendbetételét az állomás mellett. Tavaly az iskolakonyhákat tettük rendbe, most az iskolák sportpályáit. Ugyancsak kiemelném, soha még annyi pénzt nem költött a város kukatárolók felújítására, mint amennyit idén fogunk” – sorolta Komárom polgármestere, megjegyezve, nemcsak a belvárosban és a városi részeken, hanem a külterületeken is lesz néhány beruházás, beleértve Cserhátot és Kabátfalut is. „Egy ilyen nagy beruházási csomag komoly kihívás az önkormányzatnak. Nagyot léptünk előre” – vélekedett Keszegh Béla.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:

Épülnek a zárt kukatárolók
Százezer euró sportlétesítményekre
Megszorítások Komáromban is

Top