Elkezdődött a kampányidőszak

Jellemző módon Szlovákiában még ez sem ment simán, de most már végleges: mégis október 29-én tartják a helyi önkormányzati és megyei önkormányzati választásokat.

Egy hónappal ezelőtt Boris Kollár házelnök kezdeményezésére a parlament megszavazta azt a törvénymódosítást, mely lehetővé tette volna, hogy már október 22-én meg lehessen tartani a helyhatósági választásokat. Ha ugyanis október 29-én választanánk, akkor a közeli mindenszentek ünnepe miatt alacsonyabb lenne a részvétel – indokolt korábban a házelnök.

Boris Kollár azonban végül mégis október 29-ére hirdette meg a választások időpontját – erről a kormánykoalíció pártjai egyeztek meg. A parlament elnöke szerint azért választották a későbbi időpontot, mert sokan az állandó lakhelyüktől messze élnek/dolgoznak, és feltételezik, hogy két egymás utáni hétvégén nem akarnak hazautazni – előbb választani, egy héttel később elhunyt szeretteik sírját meglátogatni. Vagyis, szerintük mégis mindenszentek ünnepéhez közeli időpont jelentené a magasabb részvételi arányt a választásokon, hiszen egy utazással megoldható.

Október 29-én, szombaton tehát először kerül sor olyan összevont választásra, amikor nemcsak az állandó lakhelyünk szerinti település polgármesterét és helyi képviselőit választjuk meg, hanem a területileg illetékes megyei önkormányzat tisztviselőit is – a megye elnökét és a megyei parlament képviselőit.

Június 10-én, pénteken elkezdődött a hivatalos kampányidőszak, mely 48 órával a választás napja előtt zárul.

(d)
(Cikkünk a múlt heti Deltában jelent meg.)

Egyelőre hárman pályáznak Komárom élére

Top