Egymillió euró pályázati pénzből szépült BúcsBÚCS. Az elmúlt évben több épületet is sikerült felújítani pályázati pénzből, valamint hamarosan megépül a hulladék-szelektáló telep is. Búcs község polgármesterét, Karkó Jánost kérdeztük a tavalyi megvalósított projektekről és az idei tervekről.

Karkó János búcs

A község önkormányzata az elmúlt év februárjában megkezdte az óvoda épületeinek részleges felújítását. A munkálatok befejezése után, azonban egy vízestömlő gyári hibájának köszönhetően víz öntötte el az épületet. Így le kellett cserélni a talajburkolatot, új linóleum és új szőnyeg került az osztályokba. A sérült, tönkrement bútorok pótlására Bécsből kaptak egy ajánlatot. A beázás miatt sor került a villanyvezeték rekonstrukciójára, de lecserélték új és takarékos üzeműre a lámpatesteket is. Teljes körű festést kapott az óvoda beltere és kültere is. Még az eredeti belső ajtókat is fenyőajtókra cserélték. Az udvaron kiegyenlítették a betonozott részek megszállt darabjait, majd 450 m2 térkővel bevonták azokat. Nem feledkeztek meg az óvoda földszintes épületéről sem. Itt megtörtént a nyílászárók cseréje, a tető hőszigetelése. A megtörött, megszállt kerítést eltávolították, helyette új, modern, esztétikus kerítést kapott a komplexum.

„A postahivatal épületét átköltöztettük az óvoda kihasználatlan részeibe. Így megoldódott az akadálymentesítés, de bővítettük a parkolók számát is. A régi hepe-hupás járdát elhordtuk és újat építettünk helyette. Az óvoda épületének teljes rekonstrukciójára 71 ezer eurót fordítottunk. Ebből 20 ezer eurót kaptunk a kormányhivatal tartalékalapjából és mintegy 15 ezer euró kártérítést várunk a biztosító társaságtól“ – nyilatkozta a község polgármestere, Karkó János.

ovoda1Óvoda

„Következő nagy kihívás az alapiskola épületének rekonstrukciója“ – folytatta tovább tájékoztatását a polgármester. „A tavalyi évben az iskolára 100 ezer eurós beruházás jutott. A Nyitra megyei tanfelügyelőségtől kaptuk az összeget, amit a fűtésrendszer modernizációjára lehetett költeni. Mivel 2020-tól kötelezően minden településen a hulladékot szelektálni kell, aki nem oldja meg uniós forrásból, annak majd meg kell oldani hitelből. Ezért erre is pályázatot nyújtottunk be, mely 505 ezer eurós támogatást kapott. A hulladék-szelektáló a mai Hortobágyi TSZ-telep szomszédságában épül majd meg idén. 2016 április elején a komáromi Tonex építővállalat megkezdte egy 8 lakásegységből álló lakástömb építését, amelynek átadására ez év április végén kerülhet sor. A nagy volumenű pályázatok mellett számos kisebb projektben is sikeresek voltunk, csak hogy számokkal is kifejezzük, a tavalyi év nyertes pályázatainak összege 994 ezer eurót tesz ki“ – értékelte a tavalyi évet a polgármester.

A 2017-es év feladataival kapcsolatban a polgármester elmondta: „A további felmerülő igény alapján szeretnénk megkezdeni egy új tömblakás építését. Szeptember végéig tervezzük befejezni a községi hivatal felújítási munkálatait. Az idei évben is a lefontosabb feladatunk a pályázatok figyelése, és azok nyújtása. Az alábbi projekteket szeretnénk megcélozni: az alapiskola és a kultúrház épületének felújítása. Önerőből az utak felújítását tervezzük, valamint a szolgáltatások házának felújítását. Munkánkkal lehetőségeink szerint igyekeszünk javítani a falubeliek komfortját, életminőségét. Próbáljuk községünket vonzóvá tenni lakosainknak és az idelátogatóknak“ – zárta tájékoztatását Karkó János.

(miriák)

Top