Egyedi kerékpárok Gútáról

A riksa szó hallatán a legtöbb embernek valamely távol-keleti ország ugrik be, ahol közkedvelt közlekedési eszköz az emberi erővel húzott vagy tolt kétkerekű jármű. Azt azonban bizonyára kevesen tudják, hogy Gútán is gyártanak ilyen járműveket.

A gútai székhelyű Generis Kft. profilja ennél persze jóval kiterjedtebb, gyártási programjában gyermek, felnőtt és ipari triciklik, handbike-ok, tandemek és riksák egész tárháza szerepel. A társaság, amelyet Szépe István és testvére, néhai Szépe János alapított, fő tevékenysége az egyedi, illetve kis és közép sorozatszámú termékek fejlesztése, tervezése, gyártása és értékesítése, továbbá különböző prototípusok konstruálása. A legtöbb esetben kézi és elektromos meghajtású kerékpárok, riksák, valamint speciális biciklik szerepelnek a kívánságlistán. Egy-egy ilyen kerékpár elkészítése a megtervezéstől egészen a termék legyártásáig körülbelül másfél-két hónapot vesz igénybe.

„Ami a termékeinket illeti, főleg rászoruló mozgássérült emberek keresnek meg minket – árulta el Szépe István. – Olyan termékeket, segédeszközöket keresnek, amit nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet üzletben beszerezni, például rehabilitációs háromkerekű biciklit, kézi meghajtású triciklit, oldalkocsis bicajokat, tandemet két és háromkerekűeket és még sorolhatnám. Készítünk továbbá gyártók részére háromkerekű vázakat, villákat és alkatrészeket. Gyártottunk már kávéárus háromkerekűket, de hűtőpulttal ellátott süteményárus háromkerekűt is.”

Termékeik nemcsak a szomszédos országokban, Magyarországra, Ausztriába, Csehországba jutottak el, de Ausztráliába és Amerikába is. Európa jó néhány országában használják már a 36″ kerékméretű bicikliket a műhelyükben készült vázakkal. Megtalálhatók például Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Hollandiában és Ausztriában is. „Minden termékünk egyedi darab, a színt, a felszerelést, a méretet és a kiegészítőket illetően. Csak megrendelésre és méretre gyártunk. Kis cég vagyunk, rajtam kívül a nejem és még egy munkatárs, Marosi Tivadar alkotja a csapatot. Szeretettel készítünk minden egyes darabot, számunkra a legnagyobb öröm és elismerés az, ha egy rászoruló gyermek, vagy felnőtt életén legalább egy kicsit könnyíteni tudunk. Természetesen a jó csapatmunka és a helyi partner cégek segítsége nélkül mindez nem lenne lehetséges” – tette hozzá Szépe István.

-nt-

Egyedi kerékpárgyártás felsőfokon

Top