Egyedi kerékpárgyártás felsőfokonSzépe István, a Generis Kft. alapítója és egyben tulajdonosa bicikligyártásban és tervezésben szerzett sok-éves tapasztalataira, valamint kapcsolataira támaszkodva jó pár évvel ezelőtt kerékpárgyártásba kezdett öccsével Szépe Jánossal. Bár testvére elhunyt, a gútai vállalkozás virágzik.

Kerékpár 4

A sikereket halmozó vállalat jellemzői között szerepel az innovatív hozzáállás, a modern technológia és a mai kor környezetbarát elvárásainak betartása is. Fő tevékenységeihez tartozik az egyedi, illetve kis és közép sorozatszámú termékek fejlesztése, tervezése, gyártása és természetesen az értékesítése is. Az egyedi igények kielégítésére klasszikus láb, kéz illetve villany meghajtású termékeket is gyártanak.

Generis kerékpárSzépe János ugyan elhunyt, de a vállalkozás azonban testvére vezetése alatt is virágzik

A gyártási programban triciklik, gyermek triciklik, ipari triciklik, handbike, tandemek és riksák egész tárháza szerepel. A Szépe István által fémjelzett vállalat ezenkívül különböző prototípusok konstruálására is szakosodott, mely egyedi elképzeléseknek is teret ad. A legtöbb esetben kézi- és elektromos meghajtású kerékpárok, riksák, valamint speciális biciklik szerepelnek a kívánságlistán. Újabban pedig a guruló kávézónak nevezett háromkerekű biciklik iránt van nagy érdeklődés, elsősorban Csehországban. Ilyen típusú járgányok jó néhány példányát gyártotta már a Generis vállalat. Emellett természetesen beteg gyermekeknek is alkotnak egyedi kerékpárokat, melyek közül már több, évek óta üzemel. Az elkészített járművek Ausztráliában, Amerikában, Portugáliában, Olaszországban, Szicíliában szolgálja tulajdonosát, ezzel is öregbítve a Szépe István által fémjelzett vállalkozást, aki többek között elmondta, hogy egy-egy kerékpár elkészítése a megtervezéstől a termék legyártásig körülbelül másfél – két hónapot vesz igénybe. Ez alatt az időszak alatt kemény munka folyik a műhelyben, ahol a mesternek feleség és Marosi Tivadar is besegít a kivitelezésben és a gyártásban. Jelenleg ők hárman azok, akik bábáskodnak az új csodák létrehozásában.

Kerékpár 5

A legújabb kihívást épp az új kerékpár trend jelenti, mégpedig a truebike óriáskerekű járgányok, melyek iránt főleg Amerikában nagy az érdeklődés. Jelenleg is dolgoznak egy-két ilyen típusú kerékpár villáinak és vázainak a gyártásán, melynél a majdani tulajdonosnak igencsak ki kell nyitnia a pénztárcáját, ugyanis ezek a biciklik különleges technikai elemeket tartalmaznak.

Kerékpár2

Mivel kis sorozatszámmal állítanak elő bicajokat, ezért főleg magánszemélyek, szervezetek keresik meg a gútai kerékpárgyártó vállalatot. Szépe István hangsúlyozta, nála előnyt élveznek azok a megkeresések, melyeknél beteg, mozgássérült gyerekek szülei kérik a segítséget. Sok az olyan sérült gyermek, akiknek olyan triciklikre lenne szükségük, amivel önállóbbak lehetnének, és használatukkal hozzájárulnak a gyermekek gyógyulásához. Elmondható, hogy a legtöbb esetben a háromkerekű kerékpárok egyedi kialakításai jótékony hatással vannak a mozgássérült gyermekek önellátó funkcióira, és ami nem mellékes, ezáltal segítik a szülők tehermentesítését is. Éppen ezért elismerés illeti a gútai Szépe István kerékpárgyártó vállalkozását, mely sok gyermeknek, felnőttnek okozott és remélhetőleg okoz még felejthetetlen örömet és élményeket.

Pint Sándor

Top