Egy kilométeres Jókai-palacsinta született

Június 7-én, péntek délután sikeres rekordkísérlet helyszíne volt a dél-komáromi városháza előtti tér. A Duna mindkét oldaláról érkeztek civil szervezetek, intézmények, közösségek, hogy együtt alkossák meg Magyarország leghosszabb, több mint egy kilométeres palacsintáját – konkrétan Jókai-palacsintát. A rekordpalacsintát fél óra alatt behabzsolták a látogatók.

A dél-komáromi városi turisztikai cég – Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit Kft. – három évvel ezelőtt indította el a KomGasztro című sorozatot, melynek keretében megszületett a Jókai-palacsinta, ami kis túlzással nem más, mint a népszerű Jókai-bableves leves nélkül, palacsintában. Az új komáromi étel alapvetően a KomGasztro házigazdája, Proczeller Tamás, valamint Sági Szilárd népszerű gasztrokibic közös találmánya. Nem titkolt céljuk, hogy a Jókai-palacsinta ugyanolyan ismert és kedvelt legyen a Kárpát-medencében, mint a szegedi halászlé, az újházi tyúkhúsleves vagy éppen a hortobágyi palacsinta.

„A turisztikai és gasztronómiai célokon kívül a Jókai-palacsintával Komárom északi és déli részének összetartozását is szeretnénk erősíteni“ – nyilatkozta Proczeller Tamás még tavaly nyáron, amikor eldöntötték azt is, hogy egy nagyszabású rekordkísérlettel is felhívják a figyelmet Komárom új ikonikus ételére – elkészítik a leghosszabb palacsintát.

Bár az eredeti szándék szerint az Erzsébet-hídon került volna sor a rekordkísérletre, végül a dél-komáromi városháza előtti Szabadság téren lehetett megvalósítani. Az esemény rengeteg embert vonzott: Proczeller Tamás becslése szerint több mint 2 ezer ember látogatott ki, és a Jókai-palacsinta sikeréről mindent elmond, hogy a nagyjából 6300 adag palacsinta fél óra alatt elfogyott. A KomGasztro szervezőcsapatán kívül további 250 segítő munkálkodott a rekordhosszúságú Jókai-palacsinta elkészítésén, észak- és dél-komáromi intézmények, közösségek kapcsolódtak be – még a két városrész polgármesterei is egy külön csapatban segédkeztek.

A Magyar Rekord Egyesület ellenőrei még a helyszínen Magyar Rekordnak nyilvánították az 1010 méteres palacsintát a leghosszabb, egybefüggően összetekert palacsinta-kígyó kategóriában. Információink szerint ez egyben világrekord is.

(csá)

Hódít a komáromi Jókai-palacsinta

Top