Egressy Béni nevét venné fel a komáromi VMK

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöksége javasolja Komárom önkormányzatának, hogy a helyi művelődési központ vegye fel Egressy Béni nevét. A javaslatról a jövő héten sorra kerülő, következő képviselő-testületi ülésen döntenek.

Egressy Béni születésének 200. évfordulójáról 2014 áprilisában emlékezünk meg. A 19. század jelentős zeneszerzője, szövegírója az 1848/49-es szabadságharc idején városunkban szolgált honvéd főhadnagyként Klapka György seregében, a komáromi helyőrség zenekarának igazgatója volt és írásai megjelentek az akkori Komáromi Lapokban is. Klapka tábornok tiszteletére Komáromban komponálta 1849 augusztusában a Klapka indulót – fogalmaz az egyesület kérvénye.

„Azt gondoljuk, hogy az évforduló egy jó alkalom, hogy a központ felvegye Egressy nevét, hiszen egy integráló, nem megosztó ismert zeneszerzőről van szó, akinek a nevéhez fűződik Komárom himnusza, amelyet naponta többször hallhatunk a Városháza tornyában előbukkanó huszártól. A szabadságharcos időkre való utalás is egy jó példa arra, hogy a népek össze tudnak fogni egy közös cél érdekében” – mondta el Keszegh Margit, az egyesület elnöke a Deltának.

A szervezet még 2011 áprilisában egy gyűjtést is kezdett, amelynek célja egy Egressy-szobor felállítása a VMK szomszédságában. A pénz fokozatosan gyűlik, azonban a költséges kivitelezés miatt még nem jött össze a teljes összeg. „Több helyről kaptunk visszajelzést, reményeink szerint a szoborállítással kapcsolatos terveink is valóra válnak” – teszi hozzá Keszegh Margit.

A zeneszerző születésének 200. évfordulója tiszteletére 2014. május 23-án emlékestet tartanak a Kultúrpalotában, s ennek keretén belül kerül felavatják a Városi Művelődési Központ bejáratánál az emlékmű táblával megjelölt talapzatát.

A képviselők jövő héten csütörtökön tanácskoznak, amikor döntés születhet az átkeresztelésről.

(kb)

Top