Döme Károly emléknap IzsánMár hagyománnyá vált, hogy a Duna menti községben minden évben ünnepélyes keretek között emlékeznek az iskola névadójára, Döme Károlyra. Végrendeletében alapítványt hozott létre a szegényebb sorú tehetséges izsai gyerekek támogatására, s azt kérte, hogy szentmisével emlékezzenek meg róla halála évfordulóján. 1800-1815-ig volt izsai plébános, 2000 óta az alapiskola az ő nevét viseli.

A  Döme Károly Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában és Óvodában az emléknapot rendhagyó ünnepi misével kezdték a katolikus templomban, amelyet Horváth Róbert plébános celebrált. A rendezvény az iskolában folytatódott, ahol megkoszorúzták az intézmény névadójának emléktábláját.

Az emléknapi kultúrműsor kezdetén köszöntötték a naszályi Angyalffy Mátyás Általános Iskola, a Döme Károly Alapiskoláért Alap, helyi szervezetek képviselőit és Domin István polgármestert. „A kis iskolában, mint a mi iskolánk, nagyon fontos a csapatmunka. Nagyon fontos, hogy meglegyen az összhang, mindenki szemvillanásból értse, mit kell tennie, hogy igazán, szívből, közös legyen a cél. Egy magányos kődarab mindig csak kő marad. Ám, ha kell, a sok kis kő együtt templomot emel. Templomot és iskolát” – hangzott el Boschetti Adrianna igazgatónő ünnepi beszédében. „Az iskola névadójának úgy tudunk méltó emléket állítani, és igazi lokálpatriótának nevelni a fiatalokat, ha mindig szem előtt tartjuk, hogy Döme Károly is nagyon fontosnak tartotta az oktatás színvonalát és a hagyományok ápolását.”

domekaroly
2004 óta minden évben az emléknapon köszönik meg azok munkáját, akik több éve az iskola fennmaradásán munkálkodnak.
Idén elsőként két kilencedikes tanuló részesült elismerésben, Štefankovič Sofia kitűnő tanulmányi eredményeiért, Kuchta Gábor pedig a szavalóversenyeken elért eredményeiért. Gelle Katalin pedagógusnak eredményes munkájáért, Zakar Máriának és a pati Német családnak pedig az iskolának nyújtott támogatásukért mondtak köszönetet egy emléklap kíséretében.

-miriák-

Top