Csicsó: eredményes volt az első év

Németh Andrea, Csicsó polgármestere egy éve vette át elődjétől a stafétabotot. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele arról, hogy milyen mértékben sikerült megvalósítania kezdeti terveit, milyen előrelepéseket tett a község, milyen kihívásokkal szembesült.

„A község működéséhez szükséges ügymeneteket, a lakosokat érintő problémákat mind jól ismertem, hiszen 2014-ben kerültem az önkormányzathoz – avatott be miket Németh Andrea vállalatmene-dzser. – Ráadásul elődöm, Földes Csaba, nyugdíjba vonulása előtt igyekezett lezárni a folyamatban lévő pályázatokat, így ezen a téren nemigen ért meglepetés. Amit viszont a háttérből nem láthattam, hogy milyen sok időt vesznek el a tárgyalások, a polgármester-találkozók, az ezekre való felkészülés, miközben a többi munka vár rám. Kezdetben az is szokatlan volt, hogy baj esetén mindegy, hogy éjszaka vagy vasárnap van-e, fel kell venni a telefont, ki kell menni a helyszínre és oldani a problémákat. Meg kellett tanulnom rangsorolni a feladatokat, és jobban menedzselni az időmet.” Hozzátette: szerencsére mind a négy önkormányzati alkalmazottra teljes mértékben számíthat, amire most még inkább szükség van, ugyanis nagy probléma az engedély nélkül felépített ingatlanok bejegyzése, amit az április 1-től életbe lépő új építkezési törvény kényszerített ki.

Sikerült tartani a költségvetési terveket

A polgármester az egyik legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy az egyre emelkedő infláció és több előre nem látható kiadás ellenére – amelyeket többnyire természeti károk, meghibásodások okoztak –, nem volt szükség a község 2022 decemberében elfogadott költségvetés jelentős módosítására. „Pénzügyileg egy tiszta, kiegyensúlyozott költségvetést és egy jól működő községi hivatalt vehettem át. Az egyetlen hiányosság, amit pótolni kellett, hogy az előző időszakban befejezett támogatásból megvalósult elektromos töltőállomás, az iskola geotermális fűtésrendszere, és a kültéri wifi pontok éves működésének jelentéséhez, amit az átadás után öt évig évente le kell adni, nem kaptam konkrét instrukciókat” – mondta.

Az ezerkétszáz főt számláló község büdzséjében az infrastruktúra, a hulladékelszállítás, az iskola és óvoda fenntartási költségei, valamint bérek kifizetése után éves szinten 40 ezer euró marad. Ebből kell kigazdálkodni a felújításokat és a váratlan kiadásokat, ami a jelenlegi árak mellett egyre nehezebb. Emiatt nagymértékben kénytelenek voltak megemelni az éves szemétdíj összegét, 25,55-ről 36,50 euróra személyenként, és 2012 után először néhány ingatlanadó típusát is.

Nagy terveket szőnek

A 120 diákkal és 20 óvodással működő Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda 80-as években emelt tornaterme annak ellenére, hogy évek óta toldozzák-foltozzák, katasztrofális állapotban van. Németh Andrea elmondta, a közlekedési minisztériumon keresztül benyújtottak egy közel 550 000 eurós projektet az EU megújulási alapjához, melynek eredményére várnak. Első lépésben magát az épületet szeretnék teljes mértékben felújítani. „A projekt részét képezi egy új energetikai terv is. A tetőszerkezet megerősítése után szeretnénk napelemeket telepíteni az épületre, ugyanis a múlt évben elkészült geotermális fűtési rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A hőszivattyúk túl sok elektromos energiát fogyasztanak és így költségesek” – mutatott rá. Már elkészültek a belső terek, a szabadtéri osztályterem, szaktantermek felújításának és az épület akadálymentesítésének tervei is, a beruházást egy 510 000 eurós, folyamatban lévő pályázatból szeretnék megvalósítani. A kisebb volumenű karbantartásokat azonban igyekeznek saját költségvetésből megoldani. Az iskola fejlesztésére az elmúlt évben 11 520 eurót szavazott meg az önkormányzat.

Az örökös szennyvízkérdés

Németh Andrea nagy elszántsággal fogott neki az évek óta megoldatlan szennyvízelvezetés problémájának megoldásához. Több lehetőség is kínálkozott, de mindenütt akadályokba ütköztek. A Nyugat-szlovákiai Vízműveknél puhatolóztak, a kormányváltás azonban közbeszólt. Egyelőre arra kaptak ígéretet, hogy amennyiben bővül a nagymegyeri víztisztító-állomás kapacitása, akkor, több kisebb faluval egyetemben, jó eséllyel rácsatlakozhatnak ők is. mi is. „Muszáj megoldást találnunk, de úgy látom, kemény dió lesz” – vélekedett a polgármester.

Amint esik, indulhatnak a tűzoltók

A vízelvezetés megoldása már csak azért is égető, mert az egyre gyakoribb heves esőzések következtében megtelnek a kanálisok, a pincékből és Sport utcából kiszivattyúzott vizet jobb híján a száz méterre lévő szántóföldekre tudják az önkéntes tűzoltók elvezetni, hogy ne veszélyeztesse az ingatlanokat. Az alacsonyan fekvő Sport utcában – ahogyan arról korábban már lapunkban is beszámoltunk – a zárt kanalizációs elvezető rendszer kivitelezés során nem figyeltek arra, hogy a csőnek megfelelő legyen a lejtése, ezért kiadósabb esőzés során nem bírja a terhelést, és víz alá kerül az útburkolat. A lakók évek óta kénytelenek elviselni ezt az áldatlan helyzetet, és ilyenkor csak abban bízhatnak, hogy az önkéntes tűzoltók megmentik őket. Újra meg újra. „Már elkészültek a tervrajzok, és a jövő hónapban megpróbáljuk megszerezni az építkezési engedélyt, hogy a jelenlegi csatornát egy automata rendszerrel korszerűsítsük. Ha minden jól megy, akkor a vidékfejlesztési hivatalon keresztül még az előző polgármester idején elnyert, de nem kihasznált hatvanezer eurós pályázatunkat módosítanánk erre a projektre” – árulta el a polgármester.

Növelték a község vagyonát

A községnek önerőből 120 000 euróért sikerült ötéves részletfizetésre megvásárolnia a régi Lion vendéglő rossz állapotban lévő, 700 négyzetméteres épületét, melynek egy részében egészségügyi központot hoznának létre. A felújításhoz szükséges pénzt pályázati úton teremtenék elé. Így egy helyen lenne a körzeti orvos, a gyermekorvos és a fogászati rendelő, ami hosszú évek után végre megkezdhetné működését. A képviselők javaslatára a községi hivatalt is áthelyeznék, a jelenlegi épületet pedig idősek otthonává alakítanák át.

Nyitra megye 5000 eurós támogatásának köszönhetően klimatizálták a községháza épületét, aminek létjogosultsága már az első nyári esküvőn bebizonyosodott.

Erősítik a közösséget

Az önkormányzat a 2022-es évben átvette a negyedévente megjelenő Csicsói Hírmondót. Eddig két duplaszámot vehettek kézbe az olvasók. Németh Andrea mindig is hangsúlyozta a közösségi összetartozás szerepét. A gyerekek számára kulcsfontosságú, hogy olyan közösségben nőjenek fel, ahol nem csak látásból ismerik egymást. A közösségi élmények, a generációk összekovácsolása azonban ugyanolyan lényeges a felnőttek számára is. Ennek érdekében az év során számos kulturális, családi és sportrendezvényt szerveztek.

JN.

Csicsó: új polgármester régi gondokkal

Top