Civil becsületrend Orosz Örsnek

Komárom. Május 20-án kilencedik alkalommal adták át a Szlovákiai Civil Becsületrendet a Kultúrpalotában. Ezúttal ketten részesültek az elismerésben: Orosz Örs és Ladányi Lajos.

2015 óta minden évben átadják a Szlovákiai Civil Becsületrendet, melyet Klemen Terézia, a díjjal megegyező nevű polgári társulás elnöke alapított. Évről évre olyan személyiségek kapják, akik anyagi juttatást nem várva, önös érdek nélkül dolgoznak embertársaikért, közösségükért, szülőföldjükért – erénnyel és példával, ahogy ez a díj jelszavában is megfogalmazódik. Klemen Terézia kiemelte, a díj odaítélésekor nem számít a politikai hovatartozás, a bőrszín, csak az, ki képviseli és közvetíti az alapvető emberi értékeket. A díjat a 9 tagú kuratórium adományozza: Albert Sándor, Dusza János, Fibi Sándor, Élesztős Pál, id. Hulkó Gábor, Kollár Zoltán, Klemen Diána, Klemen Terézia és Sellbert Sándor.

Idén két személyt díjaztak. Egyikük a dunamocsi származású Orosz Örs. A gimnáziumot Komáromban végezte, megyei és komáromi városi képviselő. A díjat azonban elsősorban nem politikai szerepvállalásával érdemelte ki, hanem „a felvidéki Árpád-kori emlékek feltárásáért, a történelmi szobrok felkutatásáért, valamint jogvédő aktivista tevékenységéért és a Gombaszögi Nyári Tábor felélesztéséért“.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke laudációjában kiemelte, Orosz Örs eddigi életpályáját a természet szeretete, a környezet védelme, a felvidéki magyarok érdekvédelme, jogainak biztosítása, bővítése és a civil társadalom szerepének erősítése jellemezte. Régészeti feltárásokban, szobormentésekben vett rész, kerékpártúrákat, nyári táborokat szervezett, könyveket írt és szerkesztett, aktívan tevékenykedett diákkörökben. „Tevékenysége során konfliktusokat is vállal, hiszen mindig akadnak gáncsoskodók, akiknek semmi sem drága“ – fűzte hozzá Bárdos Gyula.

Ladányi Lajost „a zoboralji szórványvidék magyarságának megmaradása érdekében kifejtett eredményes tevékenységéért, különösen a társadalmi-kulturális élet, oktatás megőrzése és fejlesztése terén végzett fontos és értékes munkájáért“ díjazták.

(d)

Hányattatott sorsú szobraink
Nemzedékváltás kell a közéletben!

Top