Bővült a telefonos lelki segélyszolgálat

Felvidéki önkéntesekkel bővült a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége, mely magyar nyelven nyújtja szolgáltatását.

07_

A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás 2016 őszén indította el a magyar nyelvű telefonos lelki elsősegély szolgáltatást Szlovákiában. Most azonban szintet léptek. A napokban tartott komáromi sajtótájékoztatón ugyanis bejelentették, hogy a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat januárban sikeres vizsgát tett önkéntesei márciusban megkezdték működésüket.

A magyar nyelvű szolgáltatás a névtelenség megőrzése mellett helyi tarifával érhető el napi 24 órában két telefonszámon: 0904 500 338 (T-Mobile) és 0918 500 333 (Orange). A vonalat bármikor lehet hívni, akkor is, ha valaki életvezetési vagy más váratlan nehézséggel néz szembe.

53649987_2264466430543117_1522167389301506048_n

Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója elmondta, következő céljuk, hogy egy másik ügyelői stábot képezzenek ki, valamint kiterjesszék a szolgáltatást az e-mailes és internetes területre. Ujpál Emőke szakpszichológus, a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a tizenegy felvidéki önkéntes szabadidejében látja el az ügyeletet, ezért különösen becsülendő a munkájuk. A felvidéki stáb nemcsak szlovákiai hívásokat, hanem kárpátaljáról érkezőket is fogad. „Az ügyelők valójában laikus segítők, akik nem helyettesítik a pszichológiai terápiát, nem állapítanak meg diagnózist, hanem segítő beszélgetést nyújtanak” – hangsúlyozta Ujpál Emőke.

Németh Gabriella, a Femine Fortis – Erős Nők Polgári Társulás elnökségi tagja kiemelte, mivel az ember alapvetően az anyanyelvén érez, gondolkodik, ezen a nyelven tudja a legjobban megfogalmazni, hogy mi történik vele, ami stresszhelyzetben és krízishelyzetben különösen érvényes.

(d)

Lelki baleseteink

Top